2009. december 20., vasárnap

Zene, svéd módra

Svédország a svéd nyelv ellenére (vagy éppen azért? mert felismerte, hogy angolul egyszerűen tudnia kell minden svédnek?) a könnyűzenében már jó ideje nagyhatalomnak számít. Mindenkinek az ABBA, esetleg a Roxette jut eszébe, de nagy nevek (voltak) a Europe, az Ace of Base, az Army of Lovers, a The Cardigans is. Nem is lepődünk meg azon, hogy mindannyian angol nyelvű slágerekkel lettek világhírűek.

Én viszont néhány olyan kedvencemet szeretném egy-egy dal erejéig megmutatni (a YouTube videói segítségével), akik szintén nagyon jók, de svéd nyelvű dalokkal futottak be, emiatt persze leginkább Svédországon belül.


  1. Marie Fredriksson (a Roxette női énekese, de zeneszerző is): korábban már írtam róla a blogban, ő nagyon szép szólókarriert is befutott. A legjobb dalainak válogatásalbuma (Äntligen 1984-2000) az egyik kedvenc CD-m. Ha egy számomra kedves dalt kellene megneveznem, az talán a Tro (Hit) lenne. Ez a videó angol feliratos, a svédül nem tudók kedvéért...
  2. Patrik Isaksson (zeneszerző és énekes) a 2006-os svéd tehetségkutató versenyen, a Melodifestival-on tűnt fel. Az ő bemutatására a Marie Fredriksson-nal közös duettjét választottam - Det som var nu -, aminek szerintem a videója is különösen jól sikerült.
  3. Kent - az együttes 1990-ben indult Eskilstunából és mára az egyik legsikeresebb lett (1,5 millió eladott lemezzel), de csak az országhatárokon belül. Pedig a lemezeiket svédül és angolul is rendre megjelentetik, de a nemzetközi áttörés sajnos nem jött össze nekik. Kár, mert igazán remek zenét csinálnak. Az egyik nagy kedvencem a Duett (bár írhattam volna a teljes Vapen och Ammunition albumot is).
  4. Bo Kaspers Orkester - na tőlük nem sok számot ismerek (még), ugyanis nemrég ajánlotta az együttest a svédtanárnőm, mégpedig annak kapcsán, hogy nemrég megjelent a válogatás CD-jük. Az első dal, amit megnéztem tőlük, azonnal belopta magát a szívembe...ez az Innan allt försvinner (Mielőtt minden eltűnik).
Kellemes zenehallgatást hozzájuk! :-)
A nap svéd szava: skiva (hanglemez, CD - de lehet egy szelet is, pl. kenyérből, sajtból)

Nincsenek megjegyzések: