Vendéglátóink, Mártáék igazán elkényeztettek bennünket: a bőséges és finom ebéd után ostkaka-t (svéd sajttortát) kaptunk tejszínhabbal, áfonyalekvárral és rumos fügével, a kávéhoz pedig a kétféle teasüteményen kívül isteni marcipántortát ettünk.
A Bråttomtårta (=sürgős torta) receptje végtelenül egyszerű és persze módfelett hízlaló: 300 g lereszelt marcipánmasszát kell 3 tojással (fehérje + sárgája is) elkeverni, majd egy kivehető aljú tortaformát ki kell vajazni; érdemes egy szintén megvajazott sütőpapírt tenni a forma aljára. Az előzetesen 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig kell sütni. Kihűlés után créme fraiche-t (tejföl vagy akár tejszín) kenjünk a tetejére, majd rakjuk tele valamilyen gyümölccsel (pl. málna). Nem tévedés, a tésztában csak marcipán és tojás van, brutál cucc :-)
A szikrázó napsütésben a háztól csak néhány lépésre lévő Helga-tóban is megmártóztunk, ez már kellemesebb hőmérsékletű volt, mint a tenger. Jólesett kicsit lábat lógatni a stégről és beszélgetni. Mártával még akkor ismerkedtem meg, amikor tavaly nyáron interjúra mentem Stockholmba és mellette ültem a repülőn. Azóta is leveleztünk és hívott, hogy látogassuk meg őket. Jut eszembe, pont augusztus elsején volt egy éve, hogy Svédországba költöztem. Jó sok minden történt ezalatt az egy év alatt...
Mielőtt búcsút intettünk, még írtunk pár sort a vendégkönyvbe is, ami remek ötlet. Márta minden vendéggel csinál egy közös csoportképet is, ami a bejegyzés mellé kerül, mint képes emlék. Ha jól emlékszem, ez már az 5. vendégkönyve. Azóta ilyet akarok én is!
Hazafelé megnéztük a képen látható Kronobergs slott romjait, majd az älmhulti autós pihenőben egy jófej félkarú rákkal is találkoztunk, akit kis türelemmel le is tudtam fotózni ;) Az aznap készült fotóim pedig felkerültek ide...
A nap svéd szava: gästbok (ejtsd: jesztbúk; vendégkönyv)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése