2009. július 31., péntek

Némi Österlen

Akkor dióhéjban néhány pont Österlenben, amiket útba ejtettünk kedden és szerdán - a lentebb említett kávézón kívül :-)
  • Christinehof ekopark: egy hatalmas kastélypark rengeteg természetjáró programmal megspékelve, pl. denevérmegfigyelésen is részt lehet venni. Mi ugyan csak a birkákat próbáltuk becserkészni, eközben - nagy örömömre - találtunk néhány erdeimálna-bokrot, amit muszáj volt megrohamozni. Különlegesen édes málnafajta, egyszerűen ellenállhatatlan (a boltokban lehet ásványvizet is kapni, ami ilyen ízesítésű).

  • Vitemölla, egy festői halászfalu szűk utcácskákkal és olyan tengerparti homokkal, ami minden lépéskor vicces puffanó hangot ad (erről egy ausztrál ismerősünk mesélt régebben, hogy csak bizonyos fajta homoknál van ilyen jelenség). Homokvárak, sőt egy "Toilet" feliratú műremek is ott figyelt, ami tényleg egy homokból épült WC-csésze volt :-) A hely szellemének megsejtéséhez érdemes néhány fotót megnézni itt...

  • Kivik, az almafőváros :-), ahol lépten-nyomon almás termékeket lehet kapni, pl. almamustot. Tippjeink szerint az almán előforduló levéltetvek tömegei lehetnek az okozói annak a hihetetlen katicabogár-inváziónak, amivel találkoztunk. Első nap még csak az tűnt fel, hogy jé, mennyi katica van, másnap viszont már lépni nem lehetett tőlük, egyszerűen elleptek mindent és mindenkit, csak úgy izzott tőlük a levegő. Az egyik autó még az ablaktörlőt is bekapcsolta, hogy valahogy távol tartsa a kis pöttyös bestiákat :-) Kivikben minden évben megrendezik az Almapiac (Äpplemarknad) nevű fesztivált is, ahol tényleg minden az almáról szól...

  • Stenshuvudre is felmásztunk, ami ugyan csak 97 m magas, de megizzasztott bennünket rendesen. Viszont cserébe még sötétedés előtt megcsodálhattuk a kilátást a tengerre. Útközben megnéztük a külföldi fák gyűjteményét is - aki például egzotikus fenyőtobozokra vágyik, ide menjen.

  • Egy kicsit elidőztünk Simrishamnban is, ami az egyik kedvencünk, hasonlóan az előzőekhez kellemes hely, színes házakkal, hosszú homokos parti fövennyel...bár a 14-15 fokos víz nem csábított bennünket fürdésre.

  • Megálltunk St. Olof központjában is, ahol éppen búcsú volt, kirakodóvásárral, zenével. Vettünk cseresznyét (igen, ilyenkor is szezonja van), plusz banánt, ezt darabonként 1 koronáért.

  • Végül elautóztunk a Gislövshammar nevű helyre, ami arról nevezetes, hogy a parti kövekben nagy kerek lyukak vannak - pont ott, ahonnan régen malomköveket vágtak ki. Ebből ugyan csak egyet láttunk, mert éppen dagály volt.

...és ennél sokkal, de sokkal több látnivaló lett volna, de most "csak" ennyi fért bele a programba.

A nap svéd szava: skogshallon (erdei málna)

1 megjegyzés:

Manka írta...

Le vagyok nyűgözve! Imádom az almát, Kivikbe akarok menni! :)