2013. április 6., szombat

Esély 2.0 :-)

A mai napra sok svéd diák gyúrt: hozzávetőlegesen 62.000-en gyürkőztek neki. Ma volt ugyanis a tavaszi högskoleprov, amit szó szerint főiskolai vizsgának lehet fordítani, de ez eléggé félrevezető lenne. Ez a különleges, összetett teszt ugyanis azt a célt szolgálja, hogy egy mágikus pontszám megszerzésével plusz előnyhöz juthasson a felsőoktatási intézményekbe jelentkező - már ha elég okos és fifikás.

A högskoleprov rendszere 1977 óta létezik. A kapható pontszámok 0.0 és 2.0 között vannak, a 2.0 a legjobb eredmény. A főiskolák és egyetemek min. 1/3 részben olyanokat vesznek fel, akiknek van högskoleprov-eredményük (és természetesen minél jobb az eredmény, annál nagyobb az esély). Ez azt jelenti, hogy ha valakinek pl. a gimnáziumi bizonyítványa nem valami fényes, de ír egy 2.0-ás högskoleprov-ot, akkor már nem elveszett ember. A jelentkezőket egyébként különböző "kiválasztási csoportokba" (urvalsgrupp) osztják, pl. az első csoport a bizonyítvány szerinti, a második a högskoleprov-osok. De egy diák lehet több csoportban is, optimális esetben. Magáért a vizsgáért fizetni kell, jelenleg 350 koronát (kb. 12.500 Ft).

A procedúra egész napos, 5 részből áll, egy rész 55 percig tart. Különböző típusú feladatok vannak, pl. matematikai feladatmegoldás, mennyiségi hasonlítás, diagram/táblázat/térkép, szóértés, svéd olvasásértés, mondat kiegészítése, angol olvasásértés. Előre nem lehet tudni, milyen sorrendben jönnek egymás után a különböző típusú feladatok. Az öt részből az egyik csak egy ún. próbateszt, amivel a következő vizsgák kérdéseit alapozzák meg - ezt a részt nem értékelik.

Itt a mai nap hivatalos menetrendje, szerintem elég húzós, még a szünetekkel együtt is:

8.30–9.00 Információ
9.00–9.55 A vizsga 1. része
10.00–10.30 Szünet
10.30–11.25 A vizsga 2. része
11.30–11.50 Szünet
11.50–12.45 A vizsga 3. része
12.50–14.00 Ebéd
14.00–14.55 A vizsga 4. része
15.00–15.20 Szünet
15.20–16.15 A vizsga 5. része
16.15–16.20 Információ

Csak két példa a tesztkérdésekből:
  • Mennyi 5 + 4 x 3 - 20 / 10 ?

    a. -0,3
    b. 0,7
    c. 15
    d. 25

  • Mit jelent a kandera szó? (kandírozni)

    a. húst felvágni
    b. fénnyel feldíszíteni
    c. cukorral bevonni
    d. mindkét oldalon megsütni
    e. bort kitölteni

Akit érdekel a teljes teszt, a megoldási kulccsal együtt megtalálja a Studera.nu oldalán, korábbi tesztekkel együtt. Előrebocsátom, hogy a legtöbb kérdés a fentieknél nehezebb :-) Egyébként nagyon fontos a tárgyi tudás, a logikai érzék és az olvasottság, ez nem kétséges, viszont a régebbi vizsgákon remekül lehet gyakorolni és rutint szerezni abban, hogy hogyan zárjuk ki a helytelen válaszokat akkor is, ha elsőre fogalmunk sincs, mi a jó megoldás.


A vizsga történetében klasszikus példaként szokták emlegetni, hogy Prins Daniel - a trónörökös Victoria koronahercegnő férje, korábban edzőteremtulajdonos, ma már ugyebár herceg, a királyi család tagja és boldog apuka - is írt valaha högskoleprov-ot, szerény 0.1 pontot elérve. És lám: nem ettől függ a karrier és az előrejutás. Szóval nem kell nagyon szomorkodni, ha nem sikerül úgy, ahogy az ember szerette volna :-)) Természetesen ez az adat is nyilvános, így az újságok ötletszerűen más híres emberek eredményét is ki szokták kérni, így derült ki, hogy a Miljöpartiet (kb.: Zöld Párt) szóvivője, Gustav Fridolin is a 2.0-ások táborát gazdagítja. Ő maga nem tulajdonít ennek nagy jelentőséget, szerinte ez csak egyféle tehetséget mér és biztos benne, hogy a jelenlegi posztját más tényezőknek köszönheti.

A nap svéd szava: facit (megoldás)

6 megjegyzés:

Emőke írta...

A két kérdés helyes megfejtése: c, c :-)

Dalma írta...

De jó, hogy pont most írtál erről! Épp meg akartam kérdezni, hogy hol lehet megnézni a svéd érettségiket, mivel ugye a magyart több évre visszamenőleg tantárgyak szerint meg lehet tekinteni, sok angolul is megvan. Őszintén szólva az érdekelt, hogy milyen szinten kérik tőlük számon a matekot, esetleg a kémiát, bioszt. Ki akartam próbálni magam! :D

Végül arra jutottam, hogy náluk ezek nem publikusak, csak ilyen 6-7 év után teszik közzé, ha egyáltalán. Vagy akkor nem értem, hogy van ez? És ezek a vizsgák, amikről te írtál, nehezebbek, mint az érettségi? Mert ha nem, akkor azokon kipróbálhatom a tudásom. :D Vagy ott, Svédországban nem is számít annyira az érettségi eredmény?

Ja, és még egy ilyen speciális kérdés. :D Ugye nálunk 5 tárgyból kell érettségizni: matek, magyar, angol, töri, plusz egy választott, és lehet közép vagy emelt szinten. Ott ez hogy történik? (Csak azért kérdezlek, mert neked ugyanaz a viszonyítási alapod ugye, a magyar rendszer.)

Tényleg egy utolsó, kicsit nem ide tartozó kérdés: Svédországban létezik-e egyáltalán olyan, hogy nyelvvizsga (bizonyítvány)? Úgy hallom, ez tipikus magyar jelenség és nyugatra teljesen ismeretlen fogalom. (Ott a tudás számít, és nem a papír.)

PS: Hát a másodikra nem tudtam volna a választ, de így utólag logikus… Az első meg… bárcsak ilyen egyszerű lenne az egyetem! :D

Üdv: Dalma

Emőke írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Emőke írta...

Szia Dalma,

Svédországban nincs érettségi (volt, de 1968-ban megszüntették): http://sv.wikipedia.org/wiki/Studentexamen#Sverige

Ami számít az a végbizonyítvány (slutbetyg), vagyis annak a pontjai: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gymnasiepo%C3%A4ng

Hogy a gimnáziumi vizsgák milyen nehézségűek, őszintén szólva nem tudom. De jópárat megtalálsz a neten is, pl. itt: http://läxhjälp.nu/gymnasiet/tidigare-nationella-prov/ (a Google segítségével biztosan többet is)

Úgy tippelem, hogy a högskoleprov nehezebb, hiszen abban bármi lehet, nem csak tanult anyag. És tekintve, hogy amúgy tök művelt emberek milyen gyatra eredményt értek el benne :-)

Az én viszonyítási alapom sajnos nem annyira releváns, lévén 1992-ben érettségiztem, vagyis több, mint 20 éve, leírni is rémes :-))) Pl. akkor nem angolt tanultunk, hanem oroszt (legalábbis papíron) és én pl. németet második nyelvként. A közép és emelt szint abszolút nem játszott, ezt most hallom először, le vagyok maradva...

A nyelvtudást itt is mérik, különböző szintek vannak, pl. ha te itt elkezdesz svédül tanulni, először három SFI-szint van, B, C és D: http://www.stockholm.se/ForskolaSkola/Svenskundervisning-for-invandrare-sfi/Vad-kan-jag-studera/
, utána jön a "Svenska som andraspråk" (SAS) A, majd a B és a C, már ha végigcsinálod. A felsőfokú tanulmányokhoz Svenska (SAS) B kell, bár lehet, hogy van kivétel, ahová C, még nem láttam ilyet. De ez a továbbtanulásos rész. Ha pl. munkáról van szó, ott (is) tényleg az számít, mit tudsz, és egy munkahelyen nem kérnek bizonyítványt, inkább letesztelnek. Nem láttam még olyat, hogy emberek a CV-jükben a nyelvvizsgaféléket sorolgatnák, csak a tudást.

A högskoleprov-ot próbáld teljességében megcsinálni, az összes részét - úgy már nem fogod könnyűnek találni, azt hiszem :-)

Dalma írta...

Köszi a választ!

Igen, én az érettségi alatt a slutbetygöt értettem, de akkor ezek szerint rosszul értelmeztem és az másfajta dolog.

Bizony nagyon fontos emeltezni legalább az egyik felvételi tárgyból, anélkül nagyon nagy a hátrány és körülbelül labdába se rúghat az ember. (Szerénykedés: én az emelt pontjai nélkül is bejutottam volna. :D )

Rosszul mondtam, mert nem angolból kell érettségizni, hanem valamilyen választott nyelvből, ami persze többnyire az angol. =)

Megcsináltam ezt a tesztet, szerintem nem nehéz. Mondjuk könnyen beszélek, amikor már nagyjából túl vagyok egy mérnöki egyetem matekos részén. :D (Jaj, nemsokára szigorlat...) A végén, a szöveges feladatoknál egy kis nyelvi nehézségbe ütköztem, (nehezen tudtam értelmezni, hogy mikor mit kell összehasonlítani és mivel) úgyhogy ott kettő válaszom is rossz volt és elég lassan haladtam. Remélem azért, magyarul hibátlanra ment volna. =)

A svéd részével meg meg se próbálkoztam, elég kínainak tűnt. :D Gondolom, ha a svédeknek nehéz, akkor nekem szinte lehetetlen. Te meg tudnád csinálni? =)

Emőke írta...

Szia,

A 3-asból csak az ORD és a MEK részeket csináltam meg, azok gyorsabban megoldhatóak (szóértés, szövegkiegészítés). ORD: 10-ből 5 lett helyes, további 4-nél két lehetőség között vacilláltam (és a rosszat választottam, pedig a másik lett volna a jó), 1-nél abszolút csak tippeltem (és nem jött be). MEK: 10-ből 6 helyes.

De a matekon elvéreznék :-)