2013. április 24., szerda

Víziók az Eurovízió előtt

Medvecukor, bodzavirág, rebarbara, vörös chili és almamenta - ezek a malmöi Eurovíziós Dalfesztivál "hivatalos ízei". Jópár tehetséges szakács és szakácstanuló egy eredeti menüsor komponálásán dolgozik, amelynek az alapanyagai helyben és környezetbarát módon lettek termelve és egytől-egyig biotermékek. Vagyis nem lesz benne marha- vagy disznóhús, viszont annál inkább tőkehal, lazac, kagyló, rén- és jávorszarvas, bárány, fűszerek és mindenféle gyökérzöldség (rotfrukt), na, őszintén szólva nem tudom, van-e ennek a szónak frappáns magyar megfelelője. Ez a svéd gyűjtőszó olyanokat foglal magában, mint a burgonya, hagyma, zellergyökér, paszternák, répa, retek (mogyoró nem...), stb. Cél, hogy a dalfesztivál kapcsán idelátogatók kellemes, eredeti ízbenyomásokkal távozzanak majd.

Ami nagyon jól hangzik és abszolút dicséretes törekvés, de a tegnapi City Malmö (ingyenes napilap) egyik krónikása megpróbálta elképzelni, mi is lesz itt 3 hét múlva. Itt vagyunk ugye alapból mi, akik itt lakunk - olyan 280.000-en. A becslések szerint az összeurópai zenefesztivál ideje alatt plusz 100.000 látogatóra lehet számítani. Ezek az emberek a) enni és inni; b) közlekedni; c) szórakozni fognak. Legalábbis elméletileg. Valójában a kávézók már most is tele vannak, az ünnepek előtt hatalmas sorok vannak a Systembolagetben és nem lehet taxit fogni, valamint a malmöi meccsek után sorok kígyóznak a jegyautomaták előtt. Ezeket mind vissza fogjuk sírni - írja Sofia Petersen -, amikor a 20. héten a teljes infrastruktúra összeomlik a 100.000 turista súlya alatt. Hogy a mobilhálózatról ne is beszéljünk...

És hová mehetnek az emberek szórakozni? Van egy darab nagyobb hely a városban (Slagthuset - a vonzó Vágóhíd nevet viseli), amely kb. 5000 embert képes befogadni, a többi kisebb hely is összesen körülbelül ennyit. Plusz párezer még biztosan befér a fesztiválhoz kapcsolódó sátoros helyekre. Már csak 88.000 kiéhezett, mindenhonnan kizárt fesztivállátogató fog a városban kerengeni. Gyalog, mivel nem fognak zöld ágra vergődni a Skånetrafiken - helyi közlekedési társaság - jegyanarchiájával. (Nincs olyan, hogy felszállok a buszra és veszek egy jegyet. Nincs készpénzes fizetés, egy speckó Jojo kártya kell hozzá.)

És 1700 nemzetközi újságíró is tudósítani fog az eseményekről, valószínűleg a saját tapasztalatokról is. A fentiek alapján egy dolog biztos: aki efféle élményeket szerez, az magasról tenni fog arra, hogy Malmö medvecukor és bodzavirág ízű...

De hogy optimisták legyünk, az újságíró szerint igenis nagy lehetőségek vannak ebben a potenciális fiaskóban. Elő a kávétermoszokkal, a virágmintás hűtőtáskákból előbukkanó házi sajtosszendvicsekkel, az egyszer használatos grillen sütött húsokkal...szabjunk egy csinos árat és érezzük az euró illatát :-)

Mondjuk ezek után nem tudom, mire számítsunk, ami az egyéni túlélést illeti. Lehet, hogy nem lesz olyan egyszerű a városban biciklizni sem, ha belegondolok. Vajon az élelmiszerboltok is totál tele lesznek? Jobb, ha egyenesen otthon maradunk azon a pár napon? :-) De nagyon remélem, hogy jó vége lesz ennek a sztorinak. Nem hagyom magamat elrettenteni: jópár város már sikeresen túljutott rajta, akkor csak így lesz Malmövel is.

A nap svéd szava: kylväska (hűtőtáska)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Naaa, erre nagyon-nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy lesz-e káosz!! Mondjuk Londonban is halálra parázta magát mindenki, aztán még életemben nem látta Londont olyan üresnek, mint akkor.