2013. április 30., kedd

Eladó lakás, új arccal

A svéd lakáshirdetések fotói otthonosak, vonzóak és kellemesen letisztultak. Gondolhatnánk, hogy biztosan azért, mert a svéd lakások alapból is ilyenek. Ez csak részben igaz, a valóság ott is keresendő, hogy
  1. a lakáshirdetések kb. 95%-át ingatlanközvetítők, azaz profik adják fel (errefelé nem divat a "fotózd le Julcsi és tegyük fel a netre"), valamint
  2. fotózás előtt a célnak megfelelően szakemberek alakítanak a lakberendezésen.
Ez utóbbi folyamat az USA-ból és Angliából terjedt el, homestyling / homestaging a neve, ez nem azonos a "hagyományos" lakberendezéssel. Elsőre furcsának tűnhet, hogy ilyen szolgáltatásért fizetnek, de tényleg szinte külön tudományról van szó. A cél, hogy a leendő vevő figyelmét ne vonják el a zavaró személyes momentumok (pl. rendetlenség, túlzsúfoltság, haldokló szobanövények...), és bele tudja a saját életét képzelni a lakásba. Ez nem jelenti azt, hogy le kell csupaszítani a tereket, néhány dekoratív tárgy kifejezetten jól mutat, élővé teszi a szobákat. Szóval tényleg jó, ha ért hozzá valaki, saját lakást azért nehéz így "felpimpelni", mert szubjektívan látjuk az életünk színterét és nem látjuk bele az eladásnál fontos lehetőségeket.

És ez nemcsak öncélú humbug: bizonyított tény, hogy az ilyen módon megdizájnolt lakást általában hamarabb és magasabb áron lehet eladni (egy statisztika szerint min. 6%-kal többért, mint egyébként). Tehát még egy viszonylag kisebb értékű lakás is megéri ezt a fajta ráfordítást. Az már más kérdés, hogy milyen érzés egy ilyet elszenvedni, amikor éppen gyanútlan bérlőként lakunk egy eladásra érett lakásban és egyszer csak megjelenik a profi fotós, aki miatt a cuccaink nagy részét elrejteni kényszerülünk, de neki ez sem elég...

Majd amikorra kitűzik a lakásnéző (visning) időpontját - ekkor az érdeklődők felvonulnak, hogy megnézzék a lakást -, az egész kezdődik elölről. Mivel alapesetben nem csak egy visning van, az állandó oda-vissza pakolástól igen csúnyákat gondolunk a tulajról - aki mindezen erőfeszítéseinket teljesen természetesnek veszi. Ja igen, a lakásnézőn "természetesen" nem lehetünk jelen, csak az ingatlanos, így reménykedhetünk, hogy semmink nem tűnik el. Általában nem is, de az ördög nem alszik. Nekem csak a szívességből odaadott lakáskulcsomat nyúlta le az egyik ingatlanos, alig tudtam visszaszerezni. Szóval tapasztalatból írom ezeket a sorokat, bár szerencsére ez még a kezdetekben volt. Kátya viszont nem is olyan régen, idén márciusban élt át efféle izgalmakat, akkor írt is róla a blogjában (fotókkal illusztrálva), szóval érdemes megnézni, elolvasni az ő verzióját is :-)

A nap svéd szava: mäklare (ingatlanügynök)

3 megjegyzés:

Edit írta...

Nekem tetszik ez a profizmus a lakások prezentálásában. Magyarországon rossz nézni a legtöbb hirdetéshez csatolt fotót. Mintha direkt le akarná beszélni az érdeklődőket a megtekintésről.

Névtelen írta...

A homestyling extra költseg, ugyhogy csak azok a lakasok/fotok homestylingoltak (na ezert a szoert sem fogok kituntetest kapni), ahol az ugynok es a tulaj ugy gondoltak, hogy emelne a lakas eleadasi aran (illetve eladhatasi eselyein) a homestyling.

Ami az alap, hogy a fotozashoz (es a lakasnezok idopontjara is) minden szemelyes targyadat el kell pakolni, hogy a leheto leghomogenebb kepet mutathassd a lakasrol (amibe vasarlokent peldaul nem nehez belekepzelni a sajat eleted es butoraid). Ez nem home styling, csak okos magatartas, amire minden ingatlanceg brossuraja felhivja a figyelmedet.

A home stylingnal (amit a legtobb ingatlanos ceg extrakent ajanl az eladonak, altalaban valamilyen kulsos ceg segitsegvel, izmos felárral) elofordul, hogy némi átrendezéssel, esetleg egy dekoratapetazott fallal, vagy egy ujraberendezett sarokkal kivannak egy egy dögunalmas (vagy kisse lelakott) szobat eladhatobba tenni.

Szoval szerintem sokkal nagyobb az eselye annak, hogy a skandinavok lassan mar genetikaliag programozott lakberendezessel jonnek vilagra, es alabol ugy rendeznek be egy lakast, hogy attol egy atlag kozep-kelet europainak leesik az alla (sajat tapasztalatbol beszelek :) ).

Emőke írta...

Lehet jópár home styling könyvet is venni, ahol megtanulhatjuk a trükköket (főleg ha alapból is van kis érzékünk a lakberendezéshez).

Egyébként szerintem nem kell annyira leírni a közép-európai "népséget", sokan vannak, akiknek van igényük és képességük is az egyéni, vonzó lakás kialakítására. Én pl. nagyon könnyen el tudtam anno adni a bp.-i lakásomat, éppen a berendezés, a színek és a fotóim miatt :-)

És van, akinek a tipikus skandináv "megdizájnolt" lakás túl sablonos a fehér falakkal és a sokszor igencsak hasonló berendezéssel.