2013. április 18., csütörtök

Napimádat

"Az tetszik nekem a svéd életben, hogy az emberek olyan pozitívan viszonyulnak a jó időhöz" - mondja nekem kedvenc iraki kollégám. "Maximálisan kiélvezik a napsütést és a meleget, mert nem tart olyan sokáig...bezzeg Irakban mostanra már mindenkinek elege van a hőségből, a nyarat nem is várják."

A diagnózis teljesen pontos és csak bólogatni tudok én is. A belvárosi Lilla Torg (Kis tér) hirtelen átalakult egy hatalmas kiülős terasszá (jópár étterem és kávézó található itt), az összes parkot megszállták a napfürdőző lakosok - van, aki nyugágyat is visz magának -, a tengerparti kávézóban hosszú sor kígyózik és mellette a parton lévő faborítású lépcsőkön vadászni kell az ülőhelyet. Ilyenkor kell megfigyelni a svédeket, ez az igazi énjük: az egyszerű örömök élvezete, a szabadtéri társasági élet, a carpe diem :-)

Persze a tavasz beköszöntével a biciklizők száma is exponenciálisan megugrott és én sem vagyok kivétel: lejárt buszbérlettel, két keréken sokkal nagyobb a szabadságérzetem. Minden évben friss biciklistérkép jelenik meg (ingyenesen megtalálható pl. a városi könyvtárban), amin koncentrikus körökkel jelölik, mekkora távot tudunk megtenni Malmöben 5, 15 vagy 30 perc alatt. Ez a segítőkész jelölés egy tipikus svéd versenyző számára reális lehet, természetesen én kb. duplaannyi idő alatt teszem meg ugyanaazt a távot - már ha nagyon igyekszem. Igen, bevallom, időnként meg szoktak előzni nyugdíjasok is (akiknek természetesen sokkal jobb az erőnléte az enyémnél).

Na és a grillezés szezonja is megérkezett, a napokban már igencsak éreztünk valami isteni illatot valahol a környéken. Van ugye az egyszer használatos alumíniumgrill-csoda, amit bárhová könnyen magunkkal vihetünk. A tengerparti faburkolaton tilos a használata, sajnos nyomokban látható, hogy ezt nem mindenki tartja be. Aztán van a gurítható/hordozható, nagyobb verzió, ami már mérsékelten szállítható. És van, ahol van épített grillező állomás, pl. a kertünkben is (szerencsés esetben egyik szomszéd sem előz meg bennünket). Az egyszer használatos grill tényleg mindenhol felbukkan, ahol emberek a szabadban összegyűlnek. De az építettből is nagyon jó az ellátottság, pl. erdei pihenőhelyeken, a sípálya mellett közvetlenül (fedél alatt), de még az állatkertben is vannak ilyenek. Képzeljünk el egy grillezős jelenetet pl. a budapesti zoo-ban :-)

És mi a meteorológiai tavasz hivatalos definíciója Svédországban? "Amikor az emelkedő napi középhőmérséklet 0 és +10 fok között van minimum 7 egymást követő napon, feltéve, ha ez február 15-e után következik be." A Svéd Meteorológiai Intézet (SMHI) meghatározása szerint a tavasz kezdete általában
  • február 22-e Malmöben
  • március 16-a Stockholmban
  • április 11-e Östersund-ban
  • május 1-je Kiruna-ban

Szóval ebből is látszik, hogy a "svéd időjárás", mint olyan, korántsem egy egységes valami...

A nap svéd szava: väder (időjárás)

2 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Irakban gondolom a hűvös, napokat becsülik jobban, mert abból van kevesebb :-D

Emőke írta...

Igen, biztosan várják már a novembert (a gyilkos nyár májustól októberig tart).

Összehasonlítás Bagdad és Stockholm klímáját alapul véve itt (max, min, vízhöm., napos órák száma, esös napok száma): http://www.mittresvader.se/l/klimat-irak-temperaturer-vattentemperatur.php

---> az utolsó oszlop is eléggé beszédes...