2009. december 7., hétfő

COP15

...avagy a 15. ENSZ Klímaváltozási Konferencia kezdődött el ma itt a szomszédban, Koppenhágában. A 192 országból érkezett küldöttek a globális felmelegedésért felelős üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről tárgyalnak. A konferencia zárónapján, december 18-án száz ország állam- és kormányfői - köztük Barack Obama is - gyűlnek össze a dán fővárosban, hogy bejelentsék a tárgyalások eredményeit, és elfogadjanak egy politikai megállapodást a cselekvési tervekről és a nemzetek vállalásairól.

Ugyanakkor "a klímakonferenciára várt legalább 15 ezer résztvevő becslések szerint 40.500 tonna szén-dioxidot termel majd, éppen ezért a szervezők környezetkímélő módszerek alkalmazására, köztük csapvíz fogyasztására és kerékpáros közlekedésre kérik a dán fővárosba látogatókat.
[...]
A legtöbb résztvevő repülővel érkezett. A csúcstalálkozó idején az Independent szerint 1200 limuzin járja majd a dán főváros utcáit, miközben 110 állam- és kormányfő a Föld megmentéséről tárgyal. A méretes járműveket több száz kilométerről hozták el a prominenseknek, Franciaország például múlt héten rendelt plusz 42 limuzint, ahogy nőtt delegáció tagjainak száma. A limuzinok közül mindössze öt hibrid, a többi dízel vagy benzinnel működik. A koppenhágai nemzetközi repülőtéren a konferencia idején a megszokottnál 140-nel több magángépet fogadnak."
(Forrás: Index)

A hivatalos COP15 weboldalon ugyanakkor nagyon aranyos pingvinek figyelnek és üzenetet lehet küldeni a konferencia résztvevőinek. Kérdés, hogy győzik-e olvasni?...

Én a magam részéről nem várok csodákat. Egyrészt tapasztalatból tudom, hogy egy 10 fős értekezleten is nehéz közös nevezőre jutni...itt pedig 15.000 emberről beszélünk. Na jó, "csak" 192 országról :-) A másik dolog, ami szkeptikussá tesz, az Bjørn Lomborg (szintén dán szerző) könyve, amit tavaly olvastam, a címe: Cool it - Hidegvér! Íme egy kis kivonat a recenziókból, interjúkból (amikbe beleololvasva sok minden megérthető):

"Lomborg rendkívül merész nézettel áll elő e könyvében. Amit javasol, az még eretnekségnek is szélsőséges: miközben ma a világ fontos fórumain a harci dobok a globális felmelegedésről, és annak fő okozójaként az üvegházhatásról dübörögnek, s annak megfékezését követelik elengedhetetlen, sürgető teendőnkként, ő azt állítja, hogy van ennél sokkal fontosabb dolgunk is - olyan más feladataink a globális környezetgazdálkodásban, amelyek révén a felhasználható erőforrásainkkal sokkal többet tehetünk az emberiség jólétéért.
[...]
Emeljük ezért ki, hogy ő nagyon is tekintélyes szakembere a témájának. A Time Magazin 2004-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta; 2008-ban a Guardian azon 50 ember közé sorolta, akik megmenthetik a bolygónkat.
[...]
Lomborg nagyon világosan rámutat az előttünk álló legfontosabb feladatra: a végső cél nem önmagában az üvegházhatású gázok kibocsátásának, vagy a globális felmelegedésnek a csökkentése, hanem az életszínvonal és a környezet javítása, hogy élhető bolygót hagyjunk a gyerekeinkre.

Felmerül, hogy ha mindez ennyire világos, logikus, célravezető, vajon miért nem követi a világ gyorsan és egyöntetűen a józan ész általa is hangoztatott szavát. Erről egy keserű fejezetcím - Az alternatív lehetőségekről tudomást sem vesznek - után a következőket olvashatjuk: Sok szerző és politikus arra használja fel a globális felmelegedést, hogy eltávolodhasson a fárasztó politikai csatározásoktól, és az emberiségért aggódó államférfi szerepében tetszeleghessen.

Ezek a sürgető problémák jól felhasználhatók szavazatszerzésre, s ami talán a legfontosabb, a meghozott látványos döntések tényleges költségeit majd csak később kell kifizetni - mondjuk a következő politikusgenerációnak."

A nap svéd szava: växthusgaser (üvegházhatású gázok)

6 megjegyzés:

Anazar írta...

"hogy élhető bolygót hagyjunk a gyerekeinkre", ez az amire sokan nem (is) gondolnak. Carpe diem, es azon tul, a kutyat nem erdekel. Na jo, keveseket, sajnos. Az alternativ megolasokbol meg nem tudnak lehuzni penzzel, mert ha minden tarsashaz tetejen lenne egy hatalmas naplem-panel, vagy a csaladi hazak udvaraban egy kisebb szeleromu, vagy sajat vizvisszaforgato, ehen halnanak a szolgaltatok. Tesla eloallt, sok-sok evvel ezelott, az inyenes arammal, es hol van az ma?!? Kell a szegeny, kell a hideg-meleg, hogy mozgasban maradjon, amit ma gazdasagnak hivunk. Mi hetkoznapi porszemek kell hogy tullassunk, ha megtesszuk az apro kis dolgokat (szelektiv hulladekgyujtes, eco-tisztitoszerek, helyi termekek, reduce, reuse, recycle, stb.) mar tettunk valamit, de sokan ugy allnak hozza, hogy minek tegyen o barmit is, amikor a szomszed nem, amikor a nagy ipari telepek nem, amikor orszagok nem... Hat ez a problema.

kisrumpf írta...

James Locelock új könyvét akarom majd beszerezni (The vanishing face of Gaia), mert ő már a megváltozott körülményekre készít(ene) fel... s a jóslatai nemrég megjelentek újsághírekként. Ami egy csöppet aggasztó.

Gondolod, hogy mellé Lomborg-ot is el kellene olvasnom?

Emőke írta...

Esetleg...legalábbis számomra új dimenzióba kerültek a dolgok a könyve elolvasása után.

De ha a könyvet nem is olvasod el, csemegézhetsz a vele készült interjúkból, recenziókból (amiket linkeltem a bejegyzésben).

kisrumpf írta...

Megnézem, köszönöm.

kisrumpf írta...

Jajistenem, Lovelock-ot akartam írni (pirul).

(Érdekes dolgokat mond ez az ember.)

Emőke írta...

Nem gond, a Google gond nélkül megtalálta így is :-)