2009. december 11., péntek

Az ünnepi menüről

Mostanában igencsak aktuálisak a céges - majd később a családi - karácsonyi vacsorák. Ehhez hasznos lehet egy mi-micsoda listán áttekinteni a tipikus karácsonyi svédasztalon fellelhető ételek garmadáját. Csak hogy ha ilyen helyre keveredünk, ne nézzünk túl bután, az üres tányérral a kezünkben. Vagy - ha svédországi munkavállalók vagyunk - a következő munkanapon ne mi legyünk a vidám sztorik középpontjában :-)

Akkor a jellemző fogások (közben a Wikipédia cikkéből én is jó sokat tanultam):

  • eltett hering (inlagd sill) - ecetes-sós-fűszeres alaplében tartósított hal, lehet még mustáros (senapssill), hagymás (löksill), stb. Ne lepődjünk meg ha édes: cukor is lehet benne...

  • heringsaláta (sillsallad) - sózott hering, cékladarabokkal - de krumpli, alma, hagyma, majonéz és tejszín is előfordulhat


  • pácolt lazac (gravad lax) - sóban és cukorban pácolt hal, de kapor is szokott benne lenni az íz miatt


  • lúgozott (!) hal (lutfisk) - korábban azt hittem, hogy a "lutfisk" az egy halfajta, de most utánanéztem, és nagy megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy a hal kilúgozásáról van szó (és többféle halból is készítik). Pontosabban az alap a szárított hal, amit kilúgoznak, majd megfőznek (és ez a folyamat két hétig tart). És persze a lúgot el is kell távolítani belőle úgy, hogy tiszta vizet kell rajta naponta cserélni (még a főzés előtt). Szó ami szó, gyanús lehetett volna, hogy egyik kopoltyús sem néz ki ennyire hmmm...kocsonyaszerűen normál körülmények között. És íze az nincs neki, vagyis valami mégis van, de nem jó. Legalábbis amit én kóstoltam tavaly, az volt a karácsonyi asztal sokkélménye. Talán ezért adnak mellé bechamel- vagy mustárszószt.


  • karácsonyi sonka (julskinka) - ezt először főzik vagy sütik, utána pedig mustárral grillezik. Évente kb. 7000 tonna karácsonyi sonkát adnak el Svédországban. Pár héttel ezelőtt botrány robbant ki, amikor kiderült, hogy egyes disznótenyésztők szörnyű körülmények között tartják a szerencsétlen állatokat. Ennek folyománya, hogy a bio karácsonyi sonka teljes mennyisége rekordidő alatt elfogyott.

  • mini virsli (prinskorv) - a frankfurti virsli kisebb verziója, amit Sibylla hercegnő tett népszerűvé

  • céklasaláta (rödbetssallad) - főtt vagy sült cékla mustáros majonézzel, esetleg almával és tormával

  • húsgolyók (köttbullar) - ez nagyjából a mi fasírtunknak felel meg, csak kisebb és gömb alakú. Hagyományosan főtt krumplival, barna szósszal és áfonyaszósszal tálalják. A magyarországi - és a többi országbeli - IKEÁkban is kapható :-)

  • Jansson kísértése (Janssons frestelse) - reszelt burgonyából, hagymából és szardellakonzervből (ansjovi) készül, tejjel vagy tejszínnel leöntve és sütőben sütve. Tipikus esti-éjszakai étel.

  • rizskása (risgrynsgröt) - avagy tejberizs. Sósan, cukor nélkül készül. Néha tesznek bele egy szem mandulát (mandel) és a néphit szerint akihez a mandula kerül, az a következő évben megházasodik :-) Illetve egy kis ajándékot is kaphat (mandelgåva), ez Skåne-ben és Dániában honos szokás. Dániában az ajándék régebben általában egy marcipánmalac volt, manapság inkább édesség vagy játék. Sőt, a nyertes előnyt élvezhet a karácsonyi ajándékozásnál is. A mandulát egy picike porcelánbaba is helyettesítheti, a kásababa (grötdocka).

  • ízesített kenyér (vörtbröd) - még egy étel, ami egészen a mai napig rejtély volt a számomra. Látom, hogy megjelent a szupermarketben, de mi lehet benne a specialitás? A szótár szerint ez egy sörcefrével ízesített ánizsos kenyér (az édesebbik fajtából, a svédek amúgyis odavannak az édes kenyerekért). Azaz a vört = sörcefre. Ki nem találtam volna magamtól... Egyébként rozs- és búzalisztből sütik.

  • krumpli (potatis) - szerencsére ezzel nem trükköznek annyit, csak megfőzik :-)

Ezeken kívül még többféle helyi jellegzetesség lehet, ezért nem 100%-os ez a felsorolás. A desszerteket itt most mellőzném, mert azok úgy tűnik, nem ennyire tipikusak, sokfélék lehetnek.

Viszont az italok! Sokaknak ez az este fénypontja és a skandináv alkoholizálásról talán mindenki hallott már egy-két történetet. Fontos a tömény (snaps), amit nem csak úgy ukkmukkfuk felhajtanak, de előtte énekelnek is (ez a snapsvis). Ha szerencsénk van, szöveget is kapunk az igen "mély" mondanivalójú dalokhoz - itt egy kis válogatás a svédül tudóknak. Persze nem ártana a ritmust meg a dallamot is ismerni, de azt hiszem, ehhez tényleg svédnek kell születni.

Létezik karácsonyi sör is (julöl), sőt ilyenkor tipikusan azt kapunk, ez általában sötétebb színű a megszokott söröknél és állítólag már a vikingek is főzték és itták. (Volt már akkor karácsony? Mármint viking karácsony?...na ennek most nem megyek utána.)

Még egy tipikus karácsonyi ital a julmust (ejtsd: jűlmüszt), aminek csak a neve hasonlít a mi mustunkhoz, egyébként a sör igen közeli rokona. A pontos összetétel titok, állítólag csak egy ember tudja (a koncentrátumot minden gyártó cégnek ugyanaz a vállalkozás szállítja). Az ital szénsavas, alkoholmentes, jó sok cukorral. Kóstoltam, de nem lett a kedvencem. Kinézetre a kólára emlékeztet. Apropó, 2004-ben a Coca Cola saját julmust-tel rukkolt elő, ami 2008-ig létezett.

De azt hiszem, ennyi bőven elég is a svéd karácsonyi ételek és italok titkos életéből...

A nap svéd szava: julbord (maga a karácsonyi vacsora, szó szerint "karácsonyi asztal")

9 megjegyzés:

Manka írta...

Ú, hát lehet, hogy éhen maradnék egy svéd buliban... a halakat kizárólag sütve-főzve eszem, semmi lúgozás...

Emőke írta...

:-)

Azért ettől nem kell tartanod, a halak nélkül is van elég tápláló falat. Ha biztosra akarsz menni, akkor pl. a húsgolyók krumplival.

De azért a lazac is finom, abból pedig még hidegen füstölt is előfordul (cukor nélküli variáns).

Névtelen írta...

Lusfik?
Norvegoknal ettunk.
Huuuuuuuuuu......
Van egy viccuk is talan ezzel tartjak tavol a mormotakat a haztol;-)
A vicc valahogy ugy szol, hogy kipakoltak a lepcso ala a mormotak miatt es reggel egy csapat norveg ette a halat.

lucillaposta írta...

Vörtbrödöt sütöttem a múlt héten, a végeredmény egy édes, erősen fűszeres kenyér lett, rozskenyérre jellemző állaggal (ami nem csoda, hiszen jórészt rozslisztből készült), inkább kalács jellegű. (Az egyik kenyeret behajítottam a fagyasztóba, szóval ha van kedved megkóstolni, gyere el hozzánk, szívesen látunk :-) Itt megnézheted, mit is alkottam: http://lucillasut.blogspot.com/2009/12/meg-nem-volt-december-amikor-elindult.html)

Nagyon jó karácsonyi összefoglaló, sokat tanultam belőle, például most már biztos vagyok abban, hogy nem veszek lutfisket, pedig kokettáltam vele, de nem valószínű, hogy bejönne nekünk ...

Emőke írta...

Lucilla, nagyon ügyes vagy!! Szép lett a kenyér és biztosan százszor finomabb, mint a mindenféle gyári verziók.

Ami a meghívást illeti, köszönöm szépen! Nagyon szívesen élnék is vele :-)

Viszont nálad nem látok mailcímet, úgyhogy csak írj az enyémre és privátban megbeszéljük a részleteket, o.k.?

Ja igen, lutfisk-ügyben még annyi az igazsághoz tartozik, hogy a Wikipedia szerint csak a nem eléggé átöblített hal íze fura, de nekem ugye nincs összehasonlítási alapom ;)

Mindenesetre ha nincs semmi íze - ahogy a kollégáim mondták előtte -, akkor sem lehet egy nagy szám. Na meg ez a lúgozás biztosan nem tesz jót se a halnak, se nekünk...

Anazar írta...

Remek bejegyzés! "A" svédasztal ;-)

Névtelen írta...

Péter:

Hétvégén IKEA túra volt és kinéztem
a julöl-t (sör) amit karácsonykor
szeretnék megkóstolni !
Persze csak mert írtál róla...:)
Egészségünkre!!!

Emőke írta...

Remélem, ízleni fog! Mondjuk nagy különlegességre ne számíts ;)

Hány %-os a sör, amit vettél? Itt max. 3,5%-osat lehet az élelmiszerboltban venni (de persze akár 7%-osat is az alkoholboltban, borsos áron - állami monopol, ugye).

Amikor egy volt (svéd) kollégámnak meséltem, alig hitte el, hogy Absolut vodkát lehet a magyar IKEA-ban venni :-)

Névtelen írta...

...szóval múltkor csak kinéztem a julöl sört az IKEA-ban,ma viszont meg akartam venni,de már elfogyott!
Viszont volt Oldgold nevű,ami 3.3 dl.
4.7%-os és 290 ft.Volt még svéd vodka,(nem Absolut)nagyon dizájnos szögletes kiszerelésben 2700 ft.-ért
a neve talán Svenka?De nem biztos:)