2010. július 2., péntek

Kemény kenyér-kultusz

A knäckebröd (ejtsd: knekkebrőd) rozsból készült "kemény kenyér", ami Svédországból származik. Svédországban a háztartások 85%-a tartja és fogyasztja. Eredetileg csak Kelet-Värmlandban fordult elő.

A knäckebröd-öt vékony, lapos lepényként állítják elő, ami a sajátos mintázatát (rácsozatszerű mintát) knäckebrödskavel vagy brödnagg segítségével kapja.

A lepényt magas hőfokon gyorsan sütik, tulajdonképpen szárítják. Mivel a knäckebrödnek csak kb. 10% a víztartalma, így az eltarthatósága is igen jó, ami a régi időkben igen lényeges volt, hiszen nem voltak még tartósítószerek.

A knäckebröd-öt leggyakrabban teljes kiérlésű rozslisztből állítják elő durvább és finomabb kivitelben. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy másféle gabonalisztet is tesznek az alapanyagba. Alakját tekintve négyszögletes és kerek forma is előfordul, utóbbiból leggyakoribb a ”lyukas” kenyér. A kerek lepény közepében egy kisebb lyuk van, ezáltal tudták régen felkötni a gerendára a kenyeret a rágcsálók - és a gyerekek - elleni védelemül...

Otthon is megsüthető a knäckebröd, azonban igazán jó kenyeret a gyárak tudnak előállítani. Az otthoni knäckebröd készítéshez jó, ha van a fentebb leírt knäckebrödskavel!

A Falu råg-rut egy, a Wasabröd (lsd. lentebb) által előállított knäckebröd fajta. Korábban Falun állították elő, innen a név. Egy kemény, ropogós, levegős rozskenyér, aminek kis ”párna” alakja van, így könnyen apróbb darabokra törhető. Egész Svédországban népszerű, szendvicset készítenek belőle, vagy darabokra törve filmjölk-be (ez egy joghturtra és az aludttejre is emlékeztető tejtermék) mártogatva eszik. A kenyér alapanyaga: teljes kiőrlésű rozsliszt, víz, élesztő, só.

A Leksandsbröd céget az 1920-as években alapították. Mintegy 20 féle knäckebrödöt előállító, teljes egészében svéd kézben lévő vállalat, egyike a legnagyobb ilyen gyáraknak. Dalarnaban, Leksands megyében található a gyár.

A Wasabröd AB egy stocholmi székhelyű élelmiszergyár. 1999 óta az olaszországi Barilla tulajdona. A világ legnagyobb knäckebrödöt előállító cége. Karl Edvard Lundström alapította a gyárat Skellefteå-ban 1919–ben, AB Skellefteå Spisbrödsfabrik néven. 1931-ben Filipstad-ba költözött a gyár, 1957-ben változtatott nevet, s a Vasa királyi dinasztia után Wasabröd Ab-nak hívják azóta is. 1982-ben eladták egy svájci gyógyszergyárnak, a Sandoz-nak, majd 1999-ben az olasz Barilla vette meg.

A svéd boltokban számtalan verziója kapható, jó hosszú polcot tölt meg pl. az ICA Maxiban. Nálunk mindig van otthon, így ha elfogy a friss kenyér, előkerül a szekrényből (száraz helyen kell tárolni). Az én kedvencem a szezámmagos delikát verzió.

Külföldön, így Magyarországon is kapható Wasa kenyér a nagyobb élelmiszerboltokban. Érdemes megkóstolni!

(Forrás: Svéd táj és kultúra blog és a Wikipedia)

A nap svéd szava: bröd (kenyér)

6 megjegyzés:

Dimitra írta...

Én csak Wasa kenyeret eszem, mert bármilyen rosszul hangzik, nem szeretem a kenyeret.Viszont minden, aminek fűrészpor íze van, jöhet! :-)

Névtelen írta...

Az a legjobb a knäckebrödben hogy itt nem a dietak resze, hanem a normalis mindennapi egeszseges kiegyensulyozott etrend resze.
Itt "normalis" etelforma (ES EZT IMADOM SVEDORSZAGBAN! :) ), Magyarorszagon meg az elso kerdes ha ilyet eszel az hogy "Dietazol?"

Kerdesedre valaszolva, ha szerencses vagyok, szeptembertol sved kurzuson leszek az egyetemen, samhällskunskappal tomom majd a fejem a komvuxban, es distans kurzuson muszaki informaciot tanulok majd Växjöben :) Az egyetem meg log a levegoben, a tobbi fix.

Emőke írta...

Szia Edina :-)

Wow, ez egyszerre eleg húzósnak hangzik, főleg ha az egyetem is összejön! Kitartást hozzá!!

A műszaki az informatör vagy informatika? A svédeknél nem mindegy ;)

Névtelen írta...

Majd latjuk hogy birom a visszaterest a foallasu diakok soraba :)
Muszaki informaciot fogok tanulni, amiben otthon is dolgoztam. A kurzus vegen -ha ugyes vagyok- teknikinformatörré válhatok, ami jol jon (remelem!) ha az ember muszaki szakszovegirokent (teknisk skribent) szeretne dolgozni :)
Ez hosszu valasz lett :)

Emőke írta...

Műszaki informatikus vagy? Csak nem?...ugyanis eredetileg én is az lennék.

Remélem, majd tudósítasz az iskolai élményeidről!

Névtelen írta...

Nagyon kicsi a világ :)
A papirjaim szerint angol bolcsesz es tanar vagyok. Egy evet dolgoztam tanarkent aztan ket evet muszaki szakszovegirokent. Most megneztem kicsoda-micsoda a muszaki informatikus -en nem vagyok az :(
Lehet hogy jobb eselyeim lennének itt ha az lennék?