2010. június 30., szerda

A köz véleménye

Mától egy - kéthetente frissülő - kérdés is vár az idelátogatókra (a jobb oldalsávban, a Profiladatok alatt) és szeretném, ha minél többen válaszolnának rá. Persze ettől függetlenül lehet továbbra is kommenteket írni (sőt: várom őket), de úgy vettem észre, hogy sokan "csak olvasó" üzemmódban látogatnak ide. Talán most őket is sikerül egy kis interaktivitásra rábírni :-)

Apropó, kommentek! Köszönet Idának a Királyság - a másik oldal című bejegyzéshez írt véleményéért! Azt hiszem, ezzel "a leghosszabb komment" díjat is neki ítélhetjük. Plusz azért is örülök, mert egy olyan oldalt mutatott meg, ami a svéd médiában nem túl sok teret kap. És mivel "a hír szent, a vélemény szabad", idézem:

Én ugyan 63 éves vagyok, de egyetértek a svéd fiatalság zömével, kik szerint "Le a királysággal!"

Aktív tagja vagyok a Republikanska Förening-nek, melynek célja a királyság megszüntetése. Álláspontunkat nem a királyi családban történő "hatalmas" botrányokra alapozzuk, ennél sokkal nyomósabb okokra hivatkozunk.

A királyság, mint intézmény, menthetetlenül elavult, egyetlen szerepe ma már csak arra szorítkozik, hogy a társadalom egyes rétegének egy álomvilágot képvisel, hétköznapoktól való menekülést, és a bulvárlapoknak remek bevételt. Mindezt az adófizető polgárok zsebéből kiszedve. Luxus életük visszataszító, amikor a társadalom millió gazdasági és szociális problémával küszködik. A király meg a fia a Porschejaikban furikázik, a királyné plasztikai műtétjei már számtalanok, a leányok luxusnyaralásaikat a luxus shoppingokkal váltogatják.

Mindezt végig kell néznünk, miközben mi magunk a valósággal küszködünk, millió problémával terhelve, megszorítások a munkahelyeken, mert nincs pénz, hónapokig várni a betegellátásra stb. stb...mindenki tudja, aki itt él. A királyi család parádézását egyenesen gusztustalannak találom.

Ma azt már nagyon kevesen hiszik el, hogy ez az egész cirkusz valami hasznot is hoz, azáltal, hogy reprezentálnak. Vajon hánnyal több üzlet köttetik meg, hány Jas repülővel többet tudnak eladni azért, mert a király megjelenik és kezeket ráz? Sajnos senki nem kérdezte meg, hogy én ehhez a parádéhoz hozzá akarok-e járulni a saját pénzemmel, de mint adófizető, kényszerítve vagyok.


A királyi ház megszüntetése politikailag egy kényes téma, még egyik párt sincs arra megérve, hogy ezt programjává tegye. De ez csak idő kérdése...

Neked esetleg teljesen más a véleményed? Vagy valami más már régóta kikívánkozik belőled? Remek - írj te is egy kommentet!

(A fotón: Francia Polinézia szigetei, ahol a friss házas Victoria és Daniel éppen mézesheteit tölti.)

A nap svéd szava: förening (egyesület)

1 megjegyzés:

Unknown írta...

...akkor írok.Nekem teljesen más véleményem van.Ha szabad..
A királyság intézményét szokás támadni,megkérdőjelezni.Európa több országában van,nem sorolom.De valódi hatalma már sehol sincs.Inkább az évszázados hagyományok,a megszokás,és a nemzet jelképei.Nem olvasom a svéd
korosztályok szerinti, közvélemény kutatási eredményeket,de ha az ország lakosságát megszavaztatnák,hogy legyen,vagy ne,nagy valószínűséggel a "legyen" mellett voksolnának!
Vajon miért?
Mert, - és itt utalnék Ida kommentjére - a királyság nem egy hasznot termelő üzem,ami ha veszteséges be kell zárni.
Nem is egy irigylésre méltó család.Amit egyébként a sajtó nagyon szívesen a szájára vesz,és a nép boldogan csámcsog rajta(kiváncsi lennék az esküvő idején a példányszám alakulására)
Szerintem egészen más.
Amit már említettem:a nemzeti összetartozás,a közös nyelv,az identitás és az egység jelképe.
Azok az ideológiák,amik azt hirdették,hogy internacionalizmus,kozmopolitizmus,meg multiheppi,nem váltak be,sorra megbuktak.
Őszintén aggódom azokért a svéd adófizetőkért,akik sokalják a királyi családra költött adókoronáikat.És lehet szervezni antikirályság szervezeteket is.
Lett volna Svédországban 40 év kommunizmus,mind letérdelnének királyuk lába előtt ! (itt raktam ki az első felkiáltójelet ,meg ez egy kicsit patetikus mondat volt,bocsánat)
30 évvel ezelőtt,vagy még előbb, én se így gondoltam,de az évek múltával,változik az ember,változik a véleményem is sok mindenről.
Köszönöm!