2010. június 15., kedd

A nagy nap előtt

Már csak négyet kell aludni az évtized eseményéig: a svéd trónörökös, Victoria és a frissiben herceggé avatott Daniel (korábbi nevén: Daniel Westling) esküvőjéig. Az alkalomra kibocsátott bélyeg első kiadása az utolsó darabig elkelt - van, aki csak emléknek vette meg: lehet majd mutogatni az unokáknak :-)

A közvéleménykutatások szerint a lakosság 54%-a fogja követni az esküvő eseményeit, ebből 3% (kb. 225.000 fő) a helyszínen. 1976-ban, XIV. Gusztáv Károly és Silvia esküvőjén 150.000-en voltak jelen. Viszont a megkérdezettek 35%-a nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem fogja követni az esküvőt.

Mindenesetre sajtósokból nem lesz hiány: 1000 svéd és 500 külföldi újságiró (ebből 141 német és érdekesség, hogy 19 japán), valamint 25 külföldi tévétársaság lesz a tűzvonalban, hogy tudósítsa az otthon maradtakat.

A hivatalos vendéglista egyelőre titok, de azt lehet tudni, hogy 1.100 vendéget várnak a Storkyrkan-ba, Stockholm katedrálisába, többek között svéd politikusokat, külföldi méltóságokat (pl. Charles angol herceget), diplomatákat és a pár barátait. A templom környékén kivetítőkön lehet majd követni a benti eseményeket, így a kint rekedtek sem maradnak le semmiről.

Még azt sem erősítették meg, hogy a király fogja-e Victoriát felvezetni. A királyi család eme kívánságát az egyház erős ellenérzése fogadta, mondván, hogy ez ellenkezik a hagyományokkal, miszerint a párnak együtt kell belépnie.

Ha esetleg valaki arrafelé járna aznap: június 19-én ingyen lehet metrózni Stockholmban (a nagy tömegben úgyis lehetetlen lenne a jegyellenőrzés).

De ennél eredetibb módja az ünneplésnek, ha az ember fia/lánya aznap házasodik meg - egy ismeretlennel. A malmöi PotatoPotato művészeti szerveződésé az ötlet és a megvalósítás is. A beugró 500 korona (kb. 15.000 Ft), ami magában foglalja a ruhát, a gyűrűt, az egésznapos ünneplést (fizető vendégekkel), sőt: a házastársat is. A szervezők 10+10 résztvevőt sorsolnak össze, a párok csak aznap tudják meg, ki is a vőlegény ill. menyasszony. De semmi jóvátehetetlen nem történik, ugyanis az aznapi válási papírok is rendelkezésre állnak majd, csak a neveket kell kitölteni...

A nap svéd szava: kronprisessbröllop (a trónörökös esküvője)

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia Emőke!
Már nagyon vártalak..:)
Szuper vizsgák,klassz új design,gratulálok!

kanelbullar írta...

Talan erdemes megemliteni a kulon erre a celra kiadott csokoladet is. :D
http://www.cloetta.se/sv/Aktuellt/LOVE-STOCKHOLM-2010/Cloettas-brollopschoklad.aspx

Névtelen írta...

Èljen a visszatérés, a szép új dizájn és a sikeres vizsga.
Egy pici megjegyzés: a trónörökös esküvôje.

Emőke írta...

Edina, jogos a két pont és köszi! Javítottam.