2010. június 18., péntek

Királyság - a másik oldal

Épp az imént ért véget a tévében a Victoria és Daniel esküvőjének előestéjén adott koncert közvetítése, prominens fellépőkkel (mint pl. a Roxette) és sok-sok vidám emberrel a képernyőn. De hogy egy kicsit kiegyensúlyozottabb legyen a mérleg, essen pár szó az ellentábor véleményéről is. Mert nem mindenki rajong ám a királyságért és a királyi házért (ami természetesen van annyira modern, hogy saját weboldala van).

Például 15 éve még tízből hét svéd úgy gondolta, hogy jó, hogy Svédországban királyság van és csak egy gondolta úgy, hogy rossz. Ma viszont kevesebb, mint a lakosság fele támogatja csak a királyságot. A királyi ház támogatottsága még ennél is nagyobb mértékben zuhant: ez 1996-ban ugyanakkora volt, mint a királyságé, ám mára már tízből csak négy embernek van jó véleménye a királyi családról - és háromnak rossz.

A fő ok az utóbbi években a bulvárlapokban megjelenő botrányok egyre nagyobb száma lehet. Egyes szakértők szerint Victoria esküvője pozitívba fordítja majd a trendet, de valószínűbb, hogy sok embernek elege van a túlzásba vitt ünnepi tudósításokból - az utóbbi hetekben-hónapokban szinte a csapból is az esküvői hírek folytak - és persze a botrányokból. A legutóbbi ilyen eset az volt, amikor Victoria húga, Madeleine áprilisban szakított vőlegényével, Jonas-szal. A fiú ugyanis egy norvég lánnyal megcsalta a hercegnőt (legalábbis akkor erről szóltak a hírek)...

Ami a királyságot illeti, a 18-39 éves korosztály az intézmény legnagyobb ellenzője, ellenben a 60 évesnél idősebbek a monarchia fő támogatói. Ha a pártszimpátiát nézzük, a Centerpartiet és a kereszténydemokrata (Kristdemokraternas) szavazói között van a legtöbb támogató, míg a Vänsterpartiet (vänster=baloldal) és a Miljöpartiet (a környezetvédelmi párt) szavazói közül kerül ki a legtöbb antirojalista.

Egyébként svéd királynak lenni tényleg kivételes dolog: a király alkotmányban biztosított joga, hogy tetteiért nem állítható bíróság elé, nem vonható felelősségre. Tehát olyan mentelmi joga van, amit nem lehet felfüggeszteni. Tudomásom szerint volt már pár gyorshajtási ügye Károly Gusztávnak, pl. 2004-ből találtam egy cikket, amelyben Silvia királyné kifejezetten tagadta, hogy a király 160-nal ment volna a Porsche-jével az E18-as úton. A király eközben mélyen hallgatott, majd válasz helyett megkérte a riportert, hogy legyen olyan kedves és az egyik alapítvány 85 éves évfordulójáról írjon inkább. No comment :-)

A nap svéd szava: kungahuset (a királyi ház)

2 megjegyzés:

Ida Kasslid írta...

Én ugyan 63 éves vagyok, de egyet értek a svéd fiatalság zömével, kik szerint "Le a királysággal!"
Aktív tagja vagyok a Republikanska Förening-nek, melynek célja a királyság megszüntetése. Álláspontunkat nem a királyi családban történõ "hatalmas" botrányokra alapozzuk, ennél sokkal nyomósabb okokra hivatkozunk. A királyság, mint intézmény, menthetetlenül elavult, egyetlen szerepe ma már csak arra szorítkozik, hogy a társadalom egyes rétegének egy álomvilágot képvisel, hétköznapoktól való menekülést, és a bulvárlapoknak remek bevételt. Mindezt az adófizetõ polgárok zsebébõl kiszedve. Luxus életük visszataszító, amikor a társadalom millió gazdasági és szociális problémával küszködik. A király meg a fia a Porschejaikban furikázik, a királyné plasztikai mûtétjei már számtalanok, a leányok luxusnyaralásaikat a luxus shoppingokkal váltogatják. Mindezt végig kell néznünk, miközben mi magunk a valósággal küszködünk, millió problémával terhelve, megszorítások a munkahelyeken, mert nincs pénz, hónapokig várni a beteg ellátásra stb stb...mindenki tudja, aki itt él. A királyi család parádézását egyenesen gusztustalannak találom. Ma azt már nagyon kevesen hiszik el, hogy ez az egész cirkusz valami hasznot is hoz, az által, hogy reprezentálnak. Vajon hánnyal több üzlet köttetetik meg, hány Jas repülõvel többet tudnak eladni azért, mert a király megjelenik és kezeket ráz? Sajnos senki nem kérdezte meg, hogy én ehhez a parádéhoz hozzá akarok-e járulni a saját pénzemmel, de mint adófizetõ, kényszerítve vagyok.
A királyi ház megszüntetése politikailag egy kényes téma, még egyik párt sincs arra megérve, hogy ezt programjává tegye. De ez csak idõ kérdése……

Emőke írta...

Kedves Ida!

Köszönöm a részletes véleményt! Azt hiszem, ezzel együtt talán teljes a kép...