2010. június 25., péntek

"Az" ünnep

A svédek most tartják Szentivánéj ünnepét (Midsommar, azaz "nyár közepe"). Ezt a június 23-hoz legközelebb eső hétvégén ünneplik, az ünnep előestéje - az ünneplés kezdete - mindig péntekre esik, ami munkaszüneti nap.

A Midsommar az év legnagyobb fesztiválja, Ilyenkor van a legrövidebb éjszaka, illetve a leghosszabb nappal. Észak-Svédországban a nap korongja csak félig tűnik el, majd újra emelkedni kezd.

A nyári napforduló Svédország leglelkesebben ünnepelt fesztiválja. Eredetileg a nyár érkezését ünnepelték, bő termés reményében. Ezen a napon virágokkal és lombokkal díszített jellegzetes alakú májusfákat állítanak országszerte. A májusfa körül énekelnek és táncolnak (íme egy videó is). Talán nekünk furcsa ez a sok fény-ünneplés (mint pl. a Lucia, Valborg és Midsommar), de nyár van, szerencsés esetben meleg és napsütés - ezek egy északi éghajlatú országnak szinte az újjászületést jelentik.

Este máglyákat gyújtanak, amelyet hagyományosan kilencféle fából raknak. Régi svéd hiedelmek szerint a napforduló éjszakáján megnyílnak a hegyek, és a föld mélyének lakói elözönlik a világot. Falvakban egy bizonyos fajta mérges gombát dobnak a lángok közé, hogy megtörjék a manók és más lények hatalmát.

Egy másik szokás szerint a fiatal lányok sós pudingot ettek lefekvés előtt, hogy álmukban a lehetséges jövendőbelijük vizet hozzon nekik szomjuk csillapítására. De az a szokás is idekapcsolódik, miszerint hétféle virágot kell szedni, hogy az ember képes legyen megálmodni, kivel fog összeházasodni. (Lásd még: Szentivánéji álom.)

Tipikus Midsommar-jelenségek még:

  • már hetekkel korábban megkezdődik a meteorológusok jósolgatása, hogy milyen lesz az idő Midsommarkor, hová érdemes az országon belül utazni, hogy jó időt fogjon ki az ember (ne felejtsük el, hogy egy nagy és hosszú országról van szó)
  • virágkoszorú a hajban - gyerekek, lányok, de férfiak hajában is
  • a már említett tipikus ételek: édes-fűszeres hering (matjessill) tejföllel, snidlinggel és kapros újburgonyával, ill. grillezett ételek, saláták. Desszertként eper vagy epertorta. Az újságokat ilyenkor ellepik az ínycsiklandozó, fotókkal gazdagon illusztrált receptek.
  • hagyományosan erős alkoholizálás, ennek következményeként ittasság - a Midsommar az egyik "legszeszesebb" ünnep
  • sokan ekkor kezdik meg a nyári szabadságukat, így rengetegen kelnek útra
  • az előző két faktor együttállása sajnos általában kimagaslóan sok közúti balesetet szokott okozni... Az egyik napilapban megelőzésképpen egy részletes országtérképet láttam, a biztonságos és a veszélyesebb (sok balesettel sújtott) utak jelölésével.

(Forrás: Svédország - Folklór és a Wikipedia)

A nap svéd szava: jordgubb (eper)

Nincsenek megjegyzések: