2008. augusztus 29., péntek

Skandináv módra :-)

Néhány szösszenet, azaz amik itt máshogy vannak - a teljesség igénye nélkül:

1. A lépcsőházakban nincs földszinti postaláda-torony, viszont minden bejárati ajtón van levélbedobó nyilás, feszesen záródó fémfedéllel. (Szóval a magyar postások el vannak kényeztetve, na.) A levelek még csak hagyján - nálunk olyan du. 1 körül jár a postás, ha éppen otthon vagyok, először keresni kezdem, mi a csuda eshetett le, a zajból itélve -, de ha valaki olyan merész, hogy előfizet valamilyen napilapra, az lehetőleg ne kapjon infarktust, amikor hajnali 4-kor hatalmas koppanásra ébred. God Morgon, megjött az újság! :-)

2. A szupermarketben kártyával vásárolva időnként (vagy mindig?) rejtélyes kérdést tesznek fel a pénztárosok, amit pl. ma sem értettem meg, igy angolul is megkaptam. A lényege, hogy akarunk-e készpénzt? Mert ha igen, akkor annyival többel terhelik meg a számlánkat és ha egyébként kellene fizetnünk az ATM-es készpénzfelvételért (nekem a pl. a magyar bankkártyámmal keményen kellene), azt a költséget teljesen meg lehet úszni.

3. A buszokra csakis az első ajtón lehet felszállni (kivéve kismamák babakocsival és mozgássérültek kerekesszékkel, akik csak a középső ajtón férnek fel), a hátsó ajtók a leszállóknak vannak fenntartva. Mivel mindenki elöl száll fel, ismeretlen a bliccelés fogalma. Kivéve azt a "sajnálatos" esetet, amikoris elromlik a kártyaolvasó (ilyenkor általában valami papirt is beletöm a buszvezető, hogy véletlenül se dugdossanak a népek) és a sofőr jelzi, hogy nincs itt semmi fizetnivaló, tessék hátrébb fáradni :-) Természetesen ettől még a készpénzes felszállók tudnának jegyet venni, node az meg nem lenne igazságos. Jó, mi?...

4. A tengerparton sok mindent szeretek, ilyenek pl. a dijnyertes(!) nyilvános WC-k :-) Komolyan, a rajta lévő fémtáblácska szerint "Arany Ülőke" dijat nyertek, teljesen jogosan: bármelyik szállodában megállnák a helyüket. Tiszta, formatervezett, összkomfortos (mindig van folyékony szappan, WC-papir és melegviz is), de legfőképpen ingyenes, ami nem annyira jellemző a svéd WC-kre, pl. még a városi könyvtárban is csak fizetős WC van. (De ha valaki arra jár és olcsón meg akarja úszni folyó ügyeit, keresse meg a könyvtár és a játszótér között épült WC-ket, na azok is ingyenesek...)

A nap svéd szavai: kortsvindel / kortbedrägeri (bankkártyacsalás)

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nálunk is van hasonló kérdés, de az arra vonatkozik, hogy a folyószámlát ("bankomat") vagy a hitelkártyát ("carta") terheljék meg - a legtöbb bankkártya ugyanis kettő az egyben.

Emőke írta...

Üdvözlet az olaszországi csapatnak :-) Tök jó a blogotok, eddig még nem ismertem, de olvasni fogom!

Most már egyébként Magyarországon is van olyan kártya, ami hitel- és betéti kártya egyben és mindig azt a "felét" használhatod, ami neked előnyösebb (én a Raiffeisen Okoskártyáját ismerem ilyennek).

Berta Szabolcs írta...

Jelentem, hogy a kies Székesfehérváron már vagy 10 éve csak elől lehet felszálni a helyijáratos buszokra! És lehet a sofőrnél is jegyet venni. Igaz 40 pénzzel többért mint a megállókban.
Bezzeg a MÁV. Náluk a vonaton ugyannyi a jegy mint az állomáson.

Emőke írta...

Miskolcon is ez a rendszer (bár néha hátul fel is lehet szállni, ha túl sokan vannak). Rögtön kevesebb is lett a bliccelő...

Viszont Svédországban megbánod, ha a vonaton veszel jegyet...azt hiszem, plusz 100 korona (~2600 Ft).

Rita írta...

konto eller kredit? ez a kerdes az Amby altal leirt meghatarozassal azonos: folyo-, vagy hitelszamla

Berta Szabolcs írta...

"Viszont Svédországban megbánod, ha a vonaton veszel jegyet...azt hiszem, plusz 100 korona (~2600 Ft)."
MÁV-éknál viszont rájöttek, hogy ez így olcsóbb mint néhány, tényleg kisforgalmú megállóhelyen/állomáson fentartsanak egy jegypénztárat. Kisforgalmú megállóhely pl a lakóhelyemhez közel eső Székesfehérvár-Repülőtér vasúti megállóhely. Nos ha innen bevonatozol Székesfehérvár pályaudvarra-ra az 125 Ft. Ha elutazol Törökbálintra ugyanannyiba kerül a jegy Székesfehérvár-Repülőtérről, mint Székesfehérvár pályaudvarról.

Emőke írta...

Ja, Svédországban még a nagyobb pályaudvarokon _sem_ a pénztárban veszik a jegyet az emberek, hanem jegyautomatából. Vagy megveszed a neten és az automatából csak kinyomtatod. Vagy ha ehhez sincs kedved, akkor kódot kapsz, amit bemondasz a kallernak :-) Stb.

Kisebb állomásokon itt sincs személyzet, csak automata. De a jegyet előre meg kell venni, van rá pár lehetőség...

De még tovább megyek: a benzikutaknál sincs ember, kártyával fizetsz és kész :-) Azt hiszem, erről majd még lesz egy bejegyzés is...