2008. augusztus 10., vasárnap

Alko-hol?

Pénteken és szombaton este az ember készüljön fel bármire Malmö utcáin (de valószinűleg Svédország városait is irhattam volna). Ilyenkor van az általános "ereszd-el-a-hajam", amikor másnap nem kell korán kelni, lehet bulizni - és persze alkoholt inni.

Tegnap este pl. varázslósüvegben parádézó fiatalokat láttam a zebrán átmenni, kezükben az elmaradhatatlan sör, eközben a buszmegálló melletti egyik bérház kb. 8. emeletéről hangos, csoportos éneklés hallatszott :-)

Az alkoholkérdés különben megér egy misét Svédországban:
  • a szupermarketekben max. 3,5%-os italhoz lehet jutni, ennél legalább 18 évesnek kell lennie a vásárlónak (de a 2,25%-os italokat - sör, cider, stb. - bárki megveheti)

  • a 3,5 %-nál magasabb alkoholtartalmú italok árusitása állami monopólium, csak a Systembolaget boltjaiban lehet ilyesmit venni (és persze a szórakozóhelyeken), az alsó korhatár 20 év

  • épp a korhatár betartatása a legfőbb érv az alkoholmonopólium megtartása mellett, ugyanis a szupermarketekben nem igazán szigorúak az eladók, igy 18 év alattiak is simán tudnak alkoholt venni

  • viszont személyes felhasználásra korlátozás nélkül lehet az EU-s országokból alkoholt behozni. Ennek az egyik nagy nyertese Dánia, ahogy ennek pl. a Helsingborg-Helsingör kompon is szemtanúi lehetünk; a svéd kikötőben pl. külön kölcsönzőben lehet kétkerekű kocsit bérelni, amire az ügyesebbek (vagy csak mohóbbak?) akár 10-12 karton sört is felhalmoznak a túlparton, a dán italboltokban.

A Wikipedia-n egész érdekes anyag van összeszedve (angolul) a Systembolagetről és a svéd alkoholos italokról...az én kedvencem a körtés cider, aminek van (többféle fokozatú) alkoholos és alkoholmentes verziója is. A magyar IKEA-kban is lehet kapni, a földszinti élelmiszerrészlegen :-)

A nap svéd szava az egyik kedvencem: beroendeframkallande (azaz függőséget előidéző)

Nincsenek megjegyzések: