2014. március 9., vasárnap

Ilyen is csak itt van(?) - 2. rész

Folytatás, néhány példával a svéd média érdekességeiből is :-)

  • Az idei Melodifestival-on (az Eurovíziós Dalfesztivál országos előválogató versenye) ismét indult és bejutott a döntőbe Yohio. Ugyan az elsőséget idén sem szerezte meg - tavaly a 2. helyig jutott a Heartbreak Hotel-lel -, de nagy népszerűségnek örvend a 18 éves, gitárvirtuóz előadó, aki Svédországban született, de a zenei karrierje Japánban kezdődött, ahol sokkal nagyobb sikereket ért el, mint itthon. Ránézésre lánynak gondolnánk, de a polgári neve Kevin és a női kinézet nem különcködés vagy identitászavar, hanem szimplán az általa játszott "visual kei" stílus egyik fontos eleme, a show része (ne felejtsük el, hogy Japánról van szó). Igen, a fenti képen is ő látható.

  • Ha van még, aki emlékszik David Hasselhoff-ra, akkor valószínűleg a Baywatch-ból vagy a Knight Rider-ből, amik a 80-as, 90-es évek hangulatához tartoztak hozzá. Ki gondolta volna, hogy 2014-ben épp a svéd tévében tér vissza, mint talkshow-házigazda? A koncepció lényege: mivel amerikai (ex)sztár lévén fogalma sincs a svéd hírességekről, interjúvolja meg őket a maga módján és legyen ebből egy sorozat. A produkció neve: Hasselhoff - en svensk talkshow (- egy svéd talkshow). Őszintén szólva még egy részt sem láttam belőle, de a legújabb statisztikák szerint a nézettsége zuhanóban van...

  • A héten Kristianstad-ban jártunk, és egy fura városi járművet láttunk: ez a utánfutós busz, aminek természetesen az utánfutója is busz, bár kissé módosított verzióban. A projekt tesztfázisban van, az utasok és a Skånetrafiken is elégedett, nemcsak a fogyasztás alacsonyabb, de a plusz helyek és a csendesebb utazási lehetőség mind afelé mutat, hogy a jövőben valószínűleg élesben is fognak ilyen buszok közlekedni. Az utánfutós busz nemcsak Skåne-ben, de Svédországban is unikumnak számít.

  • A kreatív álláskeresésre jó példa az a műszaki fizika végzettségű mérnök, akit gyakran látunk a malmöi pályaudvaron egy nagy transzparenssel, miszerint bármilyen állást elvállalna. Magnus Ivarsson már 2000 álláspályázatot elküldött, állást még nem kapott, így folytatja a keresést az állomáson is, remélve, hogy a leendő főnöke - vagy bárki, aki tud számára állást - épp arra fog járni. Másfél éve munkanélküli, az egyetemi végzettségén kívül akár az autószerelési képességeit is szívesen kamatoztatná. "Mindig dolgoztam, soha nem voltam még ilyen helyzetben. Már mindent megpróbáltam és egy plakát még mindig jobb, mint otthon ülni."

    De nem az első alkalom, hogy Magnus szokatlan módszerrel keres állást: 2012-ben az E6-os autópálya egyik zajvédő falára graffiti-zett egy hatalmas álláskereső szöveget, amely munkát ugyan nem hozott, de a közlekedési felügyelet kiszámlázott neki 60.000 kr-t (graffitieltávolítás költsége). És igen, a munkanélküliség elég magas Svédországban is...

A nap svéd szava: jobbannons (álláshirdetés)

Nincsenek megjegyzések: