2014. március 27., csütörtök

A tyúk vagy a tojás?

A tojás, mint termék nagyon érdekes téma, legalábbis errefelé...és számomra. Az egy dolog, hogy Svédországban nagy kereslet van a biotojásra - az utóbbi időben mi is csak azt veszünk, azt a kis árkülönbséget simán megéri, hogy a) egészségesebb, de főleg b) olyan tyúktartást támogatunk, ahol az állatok a természetes életmódjuknak megfelelően élhetnek, nem rabszolgaként. (Ehhez kapcsolódóan ajánlom ezt az ausztrál videót, amely felszabadított tojótyúkokról szól, nem is akárhogyan.)

A másik felfedezésem az volt, hogy itt olyan tojástermékek is vannak, amiket máshol még nem láttam. Van például flakonos tojásfehérje / tojássárgája / egész tojás (a képen balra fehérje, jobbra egész tojás látható). Olyasmi kiszerelésben, mint egy kisebb kannás bor :-) Pl. 1 dl flakonos tojás kb. 2 egész tojásnak felel meg. Praktikusnak mindenképpen praktikus, ugyan ki még nem próbáltuk. Valahogy nem viszi rá a lélek az embert, mert bizarrnak tűnik így elsőre (és másodiknak is).

A legújabb, amit láttam, a színpompás lego-szerű műanyag tojástartó, amit kifejezetten a gyerekeknek szánnak: nyilván függőséget okoz és minél többet kell belőle összegyűjteni, hogy építeni lehessen belőle. Az ötlet nem rossz, de őszintén szólva nem tudom, mennyire sikeres a koncepció. A termék neve Eggyplay, svéd gyártmány, mosogatógépálló, könnyebb és helytakarékosabb a kartondobozhoz képest. Egyszóval a világ legszórakoztatóbb tojásdoboza, nem is kérdéses :-)

A fenti képen látható napocskás tükörtojást pedig speciális segédeszköz igénybevételével készíthetjük el. Már aki áldoz ilyesmire...

Ennyit a tojások titkos életéről, bár biztosan vannak még hasonlóan izgalmas dolgok ezen a területen. Viszont ezt a bejegyzést azzal a szándékkal is írom, hogy kicsit magyarázkodjak. Érezhetően megritkultak a svédasztalos bejegyzések az utóbbi hónapokban, ez simán fogható a költözködésünkre és annak folyományaira. Míg előtte olyan havi öt bejegyzés volt a szokásos, mostanában a kettő is nehezen jön össze. A "nehezen"-t persze lehet, hogy nem érezni a blogban, de tényleg az van, hogy téma lenne (gyűjtögetem én innen-onnan), de a megvalósulás nyögvenyelős. Leginkább halogatom, bevallom.

Elfogyott a motiváció, illetve úgy fogalmaznék, hogy más dolgok sokkal jobban lekötnek, ide már nem marad lelkesedés és energia. Egy-egy - bármilyen rövidnek tűnő bejegyzés - megírása is 3-4-5 órába telik, többször átírom, átgondolom, képeket / linkeket keresek, stb. Úgy érzem, az előkészítéssel, anyaggyűjtéssel, mindennel együtt túlságosan lekötött és ma már inkább tehernek érzem - sajnos.

Úgyhogy úgy döntöttem: mától kezdve szüneteltetem a blogot. Lehet, hogy ez valójában azt jelenti, hogy itt a vége, fuss el véle - de "soha ne mondd, hogy soha". Az archívum viszont elég nagy, lehet benne visszaolvasni, azt nyugodt szívvel tudom ajánlani. 2008. augusztus 1-je óta összesen 455 bejegyzést írtam és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam az olvasóktól (negatívat talán 2 db-ot), ami nekem tényleg nagyon sokat jelentett.

Köszönöm mindenkinek, aki megosztotta velem a véleményét ill. aki olvas (írom ezt jelen időben, hiszen a bejegyzések megmaradnak) és minden jót a továbbiakra! A jobb oldalon belinkelt kedvenc blogok szintén frissülnek - remélhetőleg -, így ott is van némi olvasnivaló.

Hej då!


A nap svéd szava: avsked (búcsú)

10 megjegyzés:

Z-bygg írta...

:)Hiányozni fog, ha csak szünetelni fog, akkor is. Azért visszajárok majd-mint eddig is-hátha mégis...
Köszönöm az eddigieket!
ûdv. Jönköpingböl

WCsaba írta...

Szia!

Sajnálattal olvastam a bejegyzés utolsó mondatait - bár kb másfél éve írom a saját blogomat, tudom, mit jelent egy bejegyzést megírni! Sok érdekeset olvastunk a blogon, még vikingföldre érkezés előtt! Így aztán döntésed alapján utólag talán elolvassuk az elejét is!

barátsággal,

WCS
Arvika / előtte Pécs

Réka írta...

Káááár :o((( Mindig olyan érdekes témákat találtál, és onnan nézve sokkal békésebb a világ, jó volt idejönni egy kicsit nosztalgiázni :o) De megértem.
A vidéki házhoz pedig gratulálok, érezzétek ott nagyon jól magatokat!
Üdv, E-nek is :o)
Réka (tudod, a Bolagret-lámpás...)

Névtelen írta...

Sajnálom, hogy nincs tovább. Mindennap felnéztem, hátha van új írás. Remélem, lesz folytatás.
Mindenesetre köszönöm az eddigieket.

gollum

Zsuzsi írta...

Sajnálom, hogy befejezed, hiányozni fog a blogod. :( Azt el kell mondanom, hogy a saját kijövetelünknél a te blogod volt a leghasznosabb. Úgyhogy köszönöm utólag is! :)
Zsuzsi

KTamas írta...

Koszonjuk a posztokat! Hianyozni fog :)

Unknown írta...

A napokban találtam rád. Lelkesedéssel olvasom a bejegyzéseidet, főleg, hogy 27-én Malmöbe utazom. Ha erre az időszakra van programajánlatod a városban vagy környékén, szívesen veszem. :)

Emőke írta...

Szia Gaby!

Remélem, jó időd lesz, amikor jössz... Nagyon speckó ajánlatom pont július végére nincs, de a kedvenceimről ezekben a régebbi bejegyzésekben olvashatsz:

http://svedasztal.blogspot.se/2012/05/ingyenes-elmenyek-malmo-1-resz.html
http://svedasztal.blogspot.se/2012/06/ingyenes-elmenyek-malmo-2-resz.html
http://svedasztal.blogspot.se/2009/07/elfordulo-torzo.html
http://svedasztal.blogspot.se/2009/10/mindenkeppen-meg-szeretnem-azt-is.html
http://svedasztal.blogspot.se/2012/05/malmoben-is-sok-kavezo-van-lehet-akar.html
http://svedasztal.blogspot.se/2009/11/forma-es-funkcio.html
http://svedasztal.blogspot.se/2010/09/miert-jo-malmoben-biciklizni.html

Én tengerpartimádó vagyok, szóval a Västra Hamnen-t mindenképpen ajánlom, sétálni, kávézni, embereket nézni :-) (A 2-es v. 3-as busszal jutsz ki a Centralen-től.)

Ha átmennél Koppenhágába - http://svedasztal.blogspot.se/2008/10/hd-msik-vge.html
-, ott a szokásos belvárosi dolgok mellett az Amager Strandra is menj el (metróval a Kastrup reptérről):
http://svedasztal.blogspot.se/2009/03/strand-dan-oldalon.html , ez valami hihetetlenül hangulatos, különleges hely.

Jó utat!

Unknown írta...

Jaj, elfelejtettem megköszönni a nagy szervezkedésben. Amikor 12 éve voltam, pocsék idő volt.
Malmö-Koppenhága mivel a legolcsóbb? Vonat, busz? Mi hajóval mentünk, kocsival jöttünk vissza, de most egyedül megyek.
Köszi az eddigi infókat is. :)

Emőke írta...

Szia,

Szívesen :-)

A hídon át a busz és a vonat is kb. ugyanannyiba kerül, de én abszolút a vonatot tudom ajánlani, 20 percenként megy (a busz naponta csak párszor), kényelmes, kulturált, gyors, a kilátás is remek a hídról. Előtte mindenképpen vegyél a Skånetrafiken-nél (Malmö C) Jojo-káryát (Jojo Reskassa, min. 200 kr-val kell feltölteni), az 20% kedvezményt ad minden vásárolt jegyre.

Én a helyedben leszállnék a Kastrup reptéren (első megálló a híd után) és ott átszállnék az ottani metróra (arra is érvényes a vonatjegyed, sőt az egész belvárosra - érdemes retúrjegyet venni, az másnapig érvényes). Az első metrókocsi elejére sétálva csodákat láthatsz menetközben :-) Ugyanis nincs sofőr, automata a metró... Aztán a belvárosban szépen leszállhatsz (pl. Kongens Nytorv v. Norreport).

Ja igen, 10 napos előrejelzés: http://www.vackertvader.se/malm%C3%B6/10d/yr-smhi
(YR - norvég, SMHI - svéd met. intézet)