2014. január 15., szerda

Közlekedünk, vonatozunk

Hát igen, az utóbbi hónapokban már vidékre is ingázunk, így a helyi közlekedési vállalattal intenzív napi kapcsolatban vagyunk, mondhatni. Mivel eddig még nem volt számottevő hideg és hó sem - az a 1,5 nap igazán nem számít -, alapvetően a vonatok pontosságával nem voltak problémáink. Illetve egy eset esett meg, pont a múlt hétvégén, amikoris a hosszas esőzések után megsüllyedt a sín a szomszéd falunál (Skurup - nem tévesztendő össze a szintén a közelben lévő Sturup-pel, ahol a malmöi reptér is van), így 20 percet késett a vonat Malmö felé.

Egyébként ami egy nagy okosság, az a Skånetrafiken (a skåne-i közlekedési vállalat: vonat + busz is) utazástervező programocskája, a Reseplanerare - angolul Travel Planner -, amelyet a neten is el lehet érni ill. okostelefonra is letölthető, mint app. Az egy dolog, hogy megmondja, konkrétan melyik vonattal/busszal menjünk és mikor, de azt is látni az eredményoldalon, ha az adott busz/vonat késésben van, vagyis valós adatokat látunk. Ez nagyon-nagyon hasznos tud lenni, pl. adott esetben az ember nem lohol keresztül a városon és izgulja magát agyon, ha látja, hogy a vonata úgyis késve fog indulni. Vagy már otthonról elindulás előtt látja, ha esetleg törölnek egy járatot. Ésatöbbi. Vagy pl. tegnap agyaltam, hogy egy adott helyre hogyan jutok el a leggyorsabban, és azt hozta ki nekem, hogy gyalog. Térképre fel is rajzolta, merre menjek. Nagyon tudom értékelni ill. mindenkinek csak ajánlani tudom aki errefelé leledzik és még nem használja.

Apropó, malmöi pályaudvar! Aki oda tart, jó ha tudja, hogy lufit a sínekhez levinni tilos :-) Nem vicc, ki van táblázva. Ugyanis elszabadult, gázzal töltött luftballonok a felsővezetékekkel ütközve robbanást okoztak korábban, ezért a tilalom (ami nem általános, csak a földalatti állomásokra érvényes). Ugyanitt érdekes látványosság is fogadja a vonatra várakozókat: a falakon videó megy, vonatablak alakú részekre vetítenek, így úgy néz ki, mintha a vonatból néznénk a tájat, merthogy azt lehet látni, különféle elsuhanó tájakat, valószínűleg tényleg a vonatból felvéve. Ez Európában a legnagyobb videóinstalláció, Elsewhere/Annorstädes (Máshol) a címe, az alkotó pedig Tania Ruiz Gutierrez (ő francia-kolumbiai illetőségű és Párizsban él). Az előző, hivatalos linken túl találtam róla egy amatőrfelvételt is a YouTube-on.

Mi ugyebár a lila ingázó vonattal (pågatåg) járunk Malmöbe és vissza, ennek is van "csöndes kupé" része (tyst avdelning), ami azt jelenti, hogy a nyugalomra vágyó utasok ide ülhetnek, viszont a beszélgetés, mobiltelefonálás tilos. (Zenét persze lehet hallgatni fejhallgatóval, ha azt más nem hallja.) Nemrég fültanúi voltunk, amikor két lány élénk beszélgetést folytatott itt, de egy srác kérdőre vonta őket, hogy mégis, mit gondolnak, hol vannak...erre ők jobbnak látták elvonulni. Ugyanilyen csöndes rész van pl. a Koppenhágába/Dániába menő Öresundståg-on is (szintén Skånetrafiken, ill. a dán DSBFirst közlekedési vállalattal közösen üzemeltetik).

A nap svéd szava:  försening (késés)

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Szeretnék egy kis segítséget kérni. Szeretnénk a férjemmel pár napot Malmöben tölteni, de elég drága a szállás. Sturup valamennyivel olcsóbb, így az érdekelne, milyen a közlekedés Sturup és Malmö között.
Előre is köszönöm! Zita

Emőke írta...

Szia Zita,

Nem tudom, tisztában vagy-e vele, hogy Sturup a puszta közepén van, gyakorlatilag csak a reptér van ott (plusz a hotel és jó sok parkolóhely). Azon kívül semmi, de semmi. Reptéri buszok ugyan vannak, de naponta csak néhány - ld. flygbussarna.se/malmo - és nem túl olcsó (99 kr/fő egy irányba). A taxit nem is említem, egy vagyon... De a kocsibérlést sem ajánlom. Akárhogy is: amit nyernétek a vámon, elveszítenétek a réven.

Úgyhogy ha Malmöben szeretnétek mászkálni, semmiképpen nem ajánlom a sturup-i szállást, már az idő rövidsége miatt sem. Inkább a malmöi _hostelek_ között érdemes nézelődni, vannak egész jók, normálisabb áron.

Én pl. többször voltam a Rut & Ragnars-ban, ami szinte a belvárosban van (és van 2 ágyas szobájuk is 540 ill. 640 kr-ért): www.rutochragnars.se/en

Sok szerencsét, jó utat! :-)

Névtelen írta...

Szia Emőke!

Köszi a gyors választ! Megnéztem azt a hostelt, de sajnos egy évre előre sem találtam szabad szobát. :(
De nem adom fel!!!
Ha van még valami tanácsod, örömmel fogadom. ��

Üdv.: Zita

Emőke írta...

Szia Zita,

Szerintem te valamit kissé félreérthettél az oldalon...nincs olyan rész, ahol megnézhetnéd a rendelkezésre álló szobákat, DE küldhetsz foglalási kérelmet és az akkor él, ha visszaírnak, hogy okés. Erről az oldalról beszélek: http://www.rutochragnars.se/en/bokning-och-priser

Nagy összegben mernék fogadásokat tenni, hogy van szabad szobájuk akár erre a hónapra is, mert szokott lenni. Én is az utolsó pillanatban szoktam hozzájuk beesni, ha megyek.

Viszont én a helyedben talán inkább felhívnám őket telefonon, nagyon jól beszélnek angolul (mint szinte minden svéd, az idősebbek is). Így minden kérdésedre gyorsan választ kaphatnál.

Névtelen írta...

Szia Emőke!

Az igaz, hogy nem az ő oldalukon néztem meg, hanem több szálláshely foglaló oldalon próbálkoztam. De akkor majd írok, vagy felhívom őket. Természetesen tudom, hogy a svédek jól tudnak angolul.

Üdv.: Zita

Emőke írta...

És feljöttek ők ott egyáltalán, mint szállás?...ha nem, akkor lehet, hogy nincsenek is benne abban a rendszerben.

Valamint azért is érdemes direktben, a hostelnél próbálkozni, mert így nem kell jutalékot fizetnetek a közvetítő cégnek/weboldalnak.

Lycka till!

Névtelen írta...

Igen, ők voltak, szinte mindegyiken ott vannak, de akkor maradok a személyes megkeresésnél.
Köszi: Zita