2014. január 26., vasárnap

Autóreklám, svéd módra

Tegnap este tették közzé a Volvo XC70 új, 2 perces reklámfilmjét, amelynek Zlatan a főszereplője. Már volt szó róla itt is, mennyire ismert és sikeres focista nemzetközi szinten is (jelenleg a francia Paris Saint-Germain csapatában rúgja a gólokat rendkívüli hatékonysággal). Gondolhatnánk hát, hogy a Volvo megkereste, hogy szerepeljen a reklámjukban.

Valójában pont fordítva volt: Zlatannak megtetszett a korábbi Volvo XC60-reklám a Swedish House Mafia közreműködésével (3,5 perc!), és persze a - szinte napok alatt klasszikussá vált - Van Damme-féle Volvo-kamionreklám is hatással volt rá, mint mindenki másra is. Úgyhogy a focista maga jelentkezett a Volvo-nál, hogy szívesen szerepelne a következő reklámjukban. Ez viszont a Volvo számára volt olyan lehetőség, amit hiba lett volna kihagynia, így elkezdődött az ötletelés, majd a munkálatok.

De ugyan miért ér meg egy autóreklám egy blogbejegyzést? :-) Nos, az egy dolog, hogy a Swedish House Mafia-verzióhoz hasonlóan itt is van csodás svéd táj, ezúttal téli, a kinti felvételek Gällivare-ben, Lappföldön készültek. Híres ember úgyszintén látható, Zlatan személyében - de a felesége és a gyerekei megjelennek a filmben.

Na de az már nem mindennapi, hogy egy reklámban a svéd himnusz is elhangzik...méghozzá Zlatan tolmácsolásában, aki ugye nem született svéd (ez a kiejtésén is hallatszik). Plusz egy zenés verzió is készült a reklámhoz, ennek egy része is hallható. Itt viszont már nem Zlatan énekel, ha valaki aggódna esetleg...

Akkor ennyi felvezetés után íme maga a reklám (angol felirattal):
Made by Sweden

Nagyon pozitív sajtóvisszhangot kapott (kivéve persze SD / szélsőjobb) és a nézők nagy többségének is tetszik a reklám. Ha valaki engem kérdezne, nekem is tetszik, kivéve a vadászos motívumot (meg a túl sok tetkót). Mindenesetre az tényleg egyedivé teszi a reklámot, hogy több jelképet is összekapcsolt: a svéd tájat, a svéd himnuszt, a Volvo-t és egy nagyon sikeres sportolót. A dolognak Zlatan akcentusa ad egy kis csavart. No meg - mint tudjuk - a Volvo is lassan már akcentussal beszéli a svédet :-) Szóval jó kis mix ez.

Egy-két érdekesség:

  • Zlatan a forgatás közben megkérdezte a produkciós iroda képviselőjét, mennyit kapott Van Damme? :-) A válasz: visszakapta a karrierjét. (Amire Zlatan nyilván nincs rászorulva.)

  • A jeges vízben úszást én először trükknek gondoltam - vagy veszélyesnek, amire nagyösszegű biztosítást kötöttek -, de kiderült, hogy Zlatan csapata edzés után rendszeresen jeges vízben fürdik, lazításképpen...

  • Zlatan a meccseken nem szokta énekelni a himnusz szövegét

  • Egy focistatársa mesélte, hogy még régebben, egy 500-fős konferenciahívásba váratlanul bejelentkezett Zlatan Skype-on, és szélesen vigyorogva ezt mondta: "Néhány dologra nagyon büszkék vagyunk: Svédországra, a Volvo-ra és Zlatanra" :-)

A nap svéd szava: bil (autó)

1 megjegyzés:

WCsaba írta...

Szia!

Megnéztem mind a három reklámot, jók. Zlatané nekem jobban tetszett, az XC60-asban egy hajó legalább annyit szerepelt, mint a kocsi. A kamionos reklámtól leesett az állam, lélegzetelállító, a hatást erősítette bennem Enya összetéveszthetetlen légies zenéje!

WCS