2013. május 13., hétfő

Esélyes-e ByeAlex Malmöben?...

Beindult az Eurovíziós hét, szuper hangulat van a belvárosban (egyelőre lekopogom, minden oké, a tömeg kezelhető szinten van). Viszont egy magyarországi ismerősömtől ma délután az alábbi mailt + linket kaptam:

>>>>>>>>
Ajjjaj... Malmöi bloggerek röhögnek ByeAlexen 
Lehet, hogy ismét rossz lesz az Eurovízión magyarnak lenni? Valóban elég nyugis, "drogos" a dal, a szöveg az erőssége, amit nem fognak érteni, a döntő csoda lenne.
<<<<<<<<

Nem vagyok a téma szakértője - a magyar dalt eddig csak egyszer hallottam -, de most bizseregni kezdtek az ujjaim, rákerestem, mit ír a svéd média a Kedvesem c. számról. Valahogy nem éreztem elég autentikusnak, hogy állítólagos "malmöi bloggerek" - összesen kettő, a cikk szerint, egyikről sem hallottam még - leszólják a magyar nevezőt (plusz itt vagyok én is, mint malmöi blogger, ugyebár, kikérem magamnak, akárhogy is). Érdekes módon nem igazán találtam negatív kritikákat - nahát, kedves híroldal -, viszont egy nagyon érdekes hírre bukkantam, a "tudomány" kategórián belül. Természetesen brit tudósok, ezúttal azt vizsgálták meg, melyik dal potenciális sláger. Számítógépes módszert dolgoztak ki, ami egész megbízhatóan kiadja, hogy egy adott szám sikergyanús-e. Pl. a tavalyi győztes Euphoria-t magasan ilyennek hozta ki (a korábbi összes döntős dalhoz képest is!). Ellentétben az ABBA eurovíziógyőztes Waterloo-ját, ami alacsony pontot kapott, de ez a kutatók szerint teljesen rendben van, hiszen ez egy régi dal és ma már nem biztos, hogy sláger lehetne.

Az igazán meglepő azonban az, hogy ezt a programot "ráeresztették" az idei indulók dalaira. A legmagasabb értékeket - és most nem viccelek! - a Kedvesem kapta. Ezt követi San Marino versenydala, majd a harmadik helyen Svédország és Izland osztozik. Az utolsó helyen 4 ország található: Norvégia, Azerbajdzsán, Ausztria és Svájc. Természetesen csak a számítógépes program szerint :-) Persze még ha igaza is van, az Eurovíziós Dalfesztivál nagy részben szimpátiaszavazás...az egyik újság eurovíziós melléklete mindegyik országnál azt is feltüntette, melyik országtól szokta kapni a legtöbb szavazatot. Érdekes ezeket látni. Pl. nem meglepő, hogy a görögök a ciprusiakra szavaznak (és viszont), vagy a skandináv országok egymást támogatják, de azt nem találtam volna ki, hogy San Marino-ra Albániából jön a legtöbb szavazat, vagy hogy a hollandokra leginkább az izraeliek szavaznak. Egyébként ránk, magyarokra főleg a lengyelek - éljen a lengyel-magyar barátság :-)

Visszatérve ByeAlex-re, némely internetes - magyar! - kommenteket olvasva úgy tűnik, nagyon megosztó személyiség (az is elég irritáló sokak szemében, hogy totál amatőrként kijutott), szerintem épp ezért a versenydalról is sokan tudni vélik, hogy nem jó, esélytelen, stb., csak hogy a szalonképesebb jelzőket említsem.

Namármost, úgy alakult, hogy ma késő délután éppen jókor voltam jó helyen - még csak nem is tudtam előre, hogy van ilyen program -, és láttam ByeAlex-et élőben fellépni a belvárosban, a nyilvános Eurovision Village színpadán. Pontosabban először a bolgár énekes lány és zenekara forrósította a mára lehűlt levegőt (alig lehetett őket letuszkolni a színpadról...), majd ezután következett mindenféle faxni nélkül a Csókolom és a Kedvesem. ByeAlex láthatóan nem izgulta magát halálra :-)

Igyekeztem közben elfogulatlanul figyelni a közönséget (nem volt könnyű), és egyértelműen az a benyomásom támadt, hogy nagy siker volt a versenydal. Már a szám kezdetétől tapsoltak az emberek, dobolták a ritmust a lábukkal. Nagyon jó hangulat lett, tényleg. Az utolsó versszakot svédül énekelte (bár tudtommal a versenyen ezt nem teheti meg), ez különösen bejött a svédeknek, nem messze is állt tőlem egy pasas és nagyon örült, amikor rájött, hogy érti a szöveget :-) De egyértelműen az volt a benyomásom, hogy nem a szöveg volt a lényeg, hanem a dallam és a ritmus. Szóval ha valaki kíváncsi a véleményemre, az itteni publikumnak igenis bejön a Kedvesem... Mellesleg nekem is, bár tudom, hogy ízlések és pofonok.

Utána, már itthon megtaláltam egy interjúját, ahol ezeket nyilatkozta (számomra szimpatikus módon):

Szerinted értékes egyáltalán az Eurovíziós Dalfesztivál?
Ezt a svéd tévés stáb fogalmazta meg a legjobban: nekik arról szól az Eurovízió, hogy csomó ország elküldi a saját zenéjét és színtiszta szórakoztatásra törekszenek. Szerintem nem is volna szabad ennél többről szólnia, csak arról, hogy különböző országok képviselői együtt érezzék jól magukat. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy minden évben az adott fellépők alapján ítélik meg az országokat.

Ezek szerint nem érdekelnek téged azok, akik szerint győzni kell Malmöben, és ez csak angol szöveggel fog menni neked. 
Teljes mértékben, mindössze annyit tennék hozzá szentimentálisan, hogy én azoknak magyarul fogok énekelni, akik nézik a műsort, mert szerintem nem ciki magyarnak lenni ebben a mostani Európában. Hiába trendi angolul énekelni, az én dalomat szerintem pont a magyar nyelv miatt szerették meg annyian és az sem érdekel, ha a versenyt utolsóként fejezem be, akkor is magyarul fogom előadni a dalt. Lehet meg is sértődnének azok az emberek, akiknek tetszett a dal magyarul és Svédországban ezután elkezdem angolul énekelni.

Viszont a refrént lefordítod svédre. 
Ez így van, és már tanulom is hogyan kell a refrént svédül elénekelni.

Jól érzékelem, hogy ez egy fricska azoknak, akik az angol nyelv hiányán károgtak? 
Kicsit igen és egyben egy gesztus is a vendéglátó országnak.

- - - - 

ByeAlex-et a második, csütörtöki elődöntőben hallhatjuk énekelni, azaz május 16-án (21:00 h). Reméljük, nem utoljára! 

(Az első elődöntő ideje kedd, május 14-e, 21:00 h)

A döntő pedig szombaton, május 18-án lesz, szintén 21:00 órás kezdettel.

Lycka till ! (Sok szerencsét!)

*****************************************************************
UPDATE: Megtaláltam a YouTube-on a tegnapi fellépés felvételét, íme:
Kedvesem (Malmö, svéd refrénes verzió)
*****************************************************************

A nap svéd szava:  placering (helyezés)

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

(Számomra) meglepö modon a sved tv se utalta a dalt, az eves Eurovizio elotti musorukban nem huztak le a dalt (forrás: 35:40-tol itt www.svtplay.se/video/1199474/del-3-av-4). Szerintem a dal gyenge, szegeny Alex remelem hogy az elodontore elteszi a megszeppentseget, mert ezt a dalt a tobbi csili-vili, ugralos, nagy estelyis, nagy feny shows produkciohoz kepest o egyedul tudja megmenteni az egyenes kiesestol.
Amugy nem meglepo, hogy a dal megosztja a kozonseget: szerintem minden resztvevo orszag nemzeti entudatahoz hozzatartozik, hogy alapbol utalja a sajat orszaganak a dalat egeszen addig amig eleget nem hallja ahhoz hogy megszeresse :D Ez a pop biznisz mar csak igy mukodik.

Emőke írta...

Ó, akkor hallgasd meg még párszor, ezek szerint "csak" ez a titka a dolognak :-))) Rögtön rájössz te is, hogy szuper a dal, hmm? Mondjuk én tegnap hallottam életemben másodszor és már elsőre is tetszett, akkor ez kóros?

A többi ország nemzeti öntudatáról nem mernék nyilatkozni - lévén nincs még elég tapasztalatom ezen a téren -, de azért gyanítom, vannak olyan nemzetek is, akik a kezdetektől tiszta szívvel szurkolnak az övéiknek, akármi is van. Bár tudom, ezt nekünk nehéz elképzelnünk (sajnos).

Péter írta...

Csak, hogy együtt tudjuk énekelni Alex-el:


"Az én kedvesem egy olyan lány, akit
farkasok neveltek és
táncolt egy délibábbal,
majd elillant csendesen
az én kedvesem.
Ő az én kedvesem.

Az én kedvesem egy olyan lány, akit
átölel hét kontinens,
csobban szép tengerekben
s táncot lejt fent felhők közt
a kedvesem.
Ő az én kedvesem.

Refrén:
Mert nekem nincs most más,
csak a kedvesem, az én kedvesem.
Ő bárhol jár,
az úgy jó nekem, az úgy jó nekem.
Mert mindig rám talál
az én kedvesem, az én kedvesem.
Úgy dúdolnám:
ez így jó nekem, ez így jó nekem
ez a dal.

Az én kedvesem egy olyan lány, akit
hóbortos álmok tépnek,
kócos haját reggelente szelek fonják,
ettől más a kedvesem.
Ő az én kedvesem.

Az én kedvesem a végtelennel
ujjat húz és sosem retteg,
rozmaringból készít hintót,
tücskök húzzák.
Így nyugtat meg csendesen.
Ő az én kedvesem.

Refrén:
Mert nekem nincs most más,
csak a kedvesem, az én kedvesem.
Ő bárhol jár,
az úgy jó nekem, az úgy jó nekem.
Mert mindig rám talál
az én kedvesem, az én kedvesem.
Úgy dúdolnám:
ez így jó nekem, ez így jó nekem
ez a dal.

Nincs most más, csak a kedvesem,
az én kedvesem.
Ő bárhol jár,
az úgy jó nekem, az úgy jó nekem.
Mert mindig rám talál
az én kedvesem, az én kedvesem.
Úgy dúdolnám:
ez így jó nekem, ez így jó nekem
ez a dal."


A rozmaringból készült hintót tücskök húzzák!!! Óriási!

Szerintem a dal szövege magáért beszél, annyira jópofa és a fülbemászó dallam is illik hozzá! Ehhez jön Alex a sapijával és manós külsejével, remélem tetszeni fog a svédeknek!


HAJRÁ KEDVESEM!!!
HAJRÁ ALEX!!!

WCsaba írta...

Sziasztok!

Családunk számára is esemény az Euróvíziós Dalfesztivál. Bye Alex száma a mi családunkat is megosztja, én azért esélyt adok neki. Ha már itt élek Svédországban, azt gondolom, hogy nem nagy teljesítmény a csütörtöki elődöntő 12. dalát egy sms-sel támogatni. (Ha X évvel ezelőtt éltem volna külföldön, biztos nem gondolkodtam volna a Nox támogatásán). A dal érdekes, kétségtelen értéke a szövege, ami csak nekünk jön át... A mai nap éppen svéd nyelvtanárunknak magyaráztuk, hogy kell ejteni dalának szövegét, szavait. A svéd közönség számára biztosan nagy élmény lenne, ha svédül hallanák a refrént.
Ha már ez egész Euróvíziós Dalfesztivál valahol szimpátia szavazásnak tekinthető, nem tudom, mi, határon túl élők miért ne támogassuk őt? Hisz egy nyelvet beszélünk!

WCS, ha nem is malmői, arvikai blogger

Névtelen írta...

„[...] azért gyanítom, vannak olyan nemzetek is, akik a kezdetektől tiszta szívvel szurkolnak az övéiknek, akármi is van”

Azért gyanítom, vannak olyan nemzetek is, ahol a túlnyomó többség tiszta szívvel szurkol az övéinek, ha az érdemes rá. Ha meg nem, akkor másnak szurkol – aki épp érdemes rá.

Elismerem, ezt a magyaroknak egészen bizonyosan nehéz elképzelniük, hiszen egy szórakoztató, az európaiság szellemét felvállaló showműsorból is sikerül nemzeti sorskérdést (azon belül is leginkább nemzeti tragédiát) fabrikálniuk. Nem kis bravúr, mondhatom!

Pedig annyira baromi egyszerű Eurovíziót nyerni: jó dalt kell írni és jól kell előadni. Ennyire primkó dolog. Mégis, valahogy ez még senkinek nem jutott eszébe. Csak az, hogy újabb mohácsként/trianonként élje meg, ha megint egyszer bántják a szegény magyart azok a rohadék, nem rájuk szavazó idegen(szívű)ek. Hiszen nekünk járna a nyerés, nem? Úgy merő nemzetiségi alapon, hiszen...

Érezzük-e, mennyire nevetséges? Mármint a szánalmas fajtából.

Emőke írta...

Érdekes gondolatmenet, érezhetően nem csak ez a bejegyzés inspirálta. Csak pár komment:

- olyat még nem hallottam, hogy egy átlag európai állampolgár ne a saját országának a versenyzőjét támogassa alapból (az más kérdés, hogy ha már kiesett a saját dal). Persze ez nem kötelező...ők sem kötelességből teszik, hanem valami más miatt. Persze mindenki annak szurkol, akinek csak akar, csak elképzelem Malmö belvárosában a SVT tévéstábját, hogy megállít téged, hogy megkérdezze, honnan érkeztél az ESC-re, erre te: "Magyarországról...de a dánoknak szurkolok, ők sokkal jobbak, mint ByeAlex!" :-))

- nemzeti sorskérdés/tragédia fabrikálása: ki fabrikált ilyet? ha bárkinek, bármiből is az jön le, hogy Mo.-nak "jár" az 1. hely csak mert a magyarok a legtutibbak a világon, hát akkor ott sokkal nagyobb gondok is vannak. Tényleg nevetséges és szánalmas. És ez Eurovíziótól független, nyilván. Mondjuk itt éppenséggel senki nem írt még csak hasonlót sem, úgyhogy gondolom, talán az ismeretségi körödben hallhattál ilyet.

- ahogy a bejegyzésben is idéztem, ByeAlex láthatóan nem izgatja magát, hol fog végezni. Szerintem ez a legjobb hozzáállás. Annyi ismeretlen tényezőnek kellene megfelelnie, hogy a legjobb, ha önmagát adja. Lehet, hogy ez egy jó stratégia. Ha meg nem, mit veszítettünk? (Nincs garancia, hogy más megnyerte volna...) Én sem fogok zokogni :-) A tipikus esete annak, hogy a részvétel a fontos, nem a győzelem.

- jó dalt írni és jól előadni nem "baromi egyszerű" és nem "primkó dolog". Ha így lenne, könyékig járnánk a hiperszuper eurovíziós - és egyéb - dalokban. Ha viszont te már több világslágert írtál/komponáltál és ezt tapasztalatból írtad, akkor visszavonom az előbbieket.

Ui.: Kedves Névtelen, lehetséges, hogy a hozzászólásod "markáns" jellege miatt választottad az inkognitót, megértem. Csak jelzem, hogy ha legközelebb hasonlóan erős kifejezéseket használnál (ez a hozzászólás is határeset számomra), akkor sajnos simán ki leszel moderálva.

Edit írta...

Nekem is tetszik a dal, örülök, hogy bejutott a döntőbe. :-)
Kedves névtelen hozzászólóval pedig együtt érzek, hogy ilyen borúsan látja a magyar emberek érzelemvilágát. Nem is értem hogy keveredett ide Trianon kérdése. Azt hiszem sokat olvashat buta hozzászólásokat itt-ott-amott az interneten valószínűleg ebből von le általánosító következtetést. Erről az jut eszembe, hogy mindenki azt kapja amit keres. Aki jót az jót talál, aki a rosszat keresi az pedig rosszat.
Szóval további kellemes fanyalgás és füstölgést ha ez az ami jól esik. (Tényleg jól esik, vagy ez csak a személyes nemzeti sorsod?)