2013. május 9., csütörtök

Az ABBA visszatért!

De tényleg. Maga a legendás együttes ugyan nem állt össze, de tegnapelőtt végre megnyitotta kapuit Stockholmban az ABBA-múzeum. A terv már régen megszületett és 2010-re létre is jött egy országok között utazó kiállítás, az ABBA World, amely Londonban debütált. Igazán megérdemlik ezt a megemlékezést, hiszen az egyik legsikeresebb svéd exportnak, egyben élő kultúrkincsnek számítanak: az ABBA világszerte összesen 375 millió(!) lemezt adott el, nem csoda, ha a tagok - Agnetha, Björn, Benny és Anni-Frid (Frida) - egyenként is legendák.

Ugyan az ABBA World az első olyan kiállítás volt, amelynek a tartalmát mind a négy tag jóváhagyta, az "igazi" múzeum gondolata eleinte távol állt tőlük. Ahogy Björn Ulvaeus megfogalmazta: "A legtöbben, akiknek múzeuma van, már halottak. De ha ezen túllépünk, akkor ez egy jó dolog és itt van egy izgalmas történet, ami elmesélésre vár és úgy gondolom, talán még azok számára is érdekes lehet, akiket nem annyira érdekel az ABBA."

A múzeum szerencsére nemcsak fellépőruhák, fotók és régi hangszerek gyűjteménye. Újraépítettek olyan helyeket, mint az ABBA stúdiója, vagy Björn és Benny írókunyhója. Van többféle interaktív rész is, pl. karaoke vagy a zenekar hologramjaival való táncolás. Az ABBA tagjai a saját szavaikkal azt is elmesélik, hogyan élték meg ők az egészet, Björn szerint ettől sokkal jobban átélhető és közelebbi lett az egész történet, ahhoz képest, ahogyan hasonló múzeumokat felépítenek.

Apropó, múzeum! Az épület egyben otthont ad a svéd popzene nagyjait bemutató kiállításnak is (Swedish Music Hall of Fame), az 1920-as évektől napjainkig. Ennek oka, hogy az ABBA tagjai fontosnak tartják megmutatni, hogy nem egy vákumban keletkeztek, hanem egy nagyobb összefüggés részei - egyúttal a jelenlegi zenészeknek plusz publicitást is szeretnének biztosítani (szimpatikus gondolat, nem?). A svéd zenei élet, mint tudjuk, az utóbbi évtizedekben is nagyon jól teljesített, pl. a nyolcvanas évek végén robbant be a Roxette - tavaly pedig Loreen. Aki otthon van az elektronikus zenében, az biztosan ismeri az idén búcsúzott, világszerte nagysikerű Swedish House Mafia-t is. (Ez a felsorolás tényleg csak szúrópróbaszerű.)

Néhány praktikum: az épület mindegyik szintjére be lehet jutni kerekesszékkel, a mozgássérültet kísérő személyi asszisztens - azaz akinek ez a foglalkozása, ez egy külön munkakör a különféle fogyatékkal élők életének megkönnyítésére - ingyen mehet be. A jegyek konkrét napra és időpontra szólnak, hogy senkinek ne kelljen hosszasan várakozni a bejutás előtt. A - mindkét kiállításra érvényes - belépőjegy 195 koronába kerül (kb. 6700 Ft), gyerekeknek 8 év alatt 50 korona (kb. 1700 Ft). Kicsit húzós, de egyszer az életben kibírható, azt hiszem.

A nyári hónapokban nagy látogatottságra lehet számítani a külföldi turisták miatt, a téli szezon kissé vészesebb lehet. Emiatt szeretnének változatos programokkal szolgálni, hogy a svédek is szívesen menjenek, akár évente többször is.

A nap svéd szava: utställning (kiállítás)

Nincsenek megjegyzések: