2012. november 11., vasárnap

Pappa - és ami ezzel jár

Ma van az apák napja - svédül: Fars dag - Svédországban, amiről Bandi is írt, és ez megintcsak a kereskedők napja: már hetekkel korábban megjelennek a mindenféle buzdítások a boltokban - de az újságokban és a neten is -, hogy ezt és ezt a cuccot vedd meg a papának...aki viszont bevallottan nem zoknira, nyakkendőre és alsónadrágra vágyik, hanem inkább egy üveg borra vagy egy közös ebédre. (Mondjuk nyilván nem a 3-éves gyermektől...)

A statisztikai hivatal (SCB) ilyenkor sem tétlenkedik - néha úgy érzem, hogy itt a leglehetetlenebb dolgokra is részletes statisztika készül -, és a következőket tudatja velünk az esemény alkalmából:
  • 2.3 millió papát ünnepel 5.1 millió gyerek (kicsitől az öregebbekig)
  • az apukák közel felét 2 gyerek köszönti
  • majdnem 700 apát 10 vagy több gyerek ünnepel
  • 45.000 papa ma először ünnepli az apák napját és
  • kb. tízen éppen ma válnak apukává :-)
Apropó, szülővé válás! A skandináv országok világszerte híresek a gyermekbarát szociális rendszerükről, úgyhogy talán érdemes pár szót ejteni róla, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban, legalábbis Svédországban.

Már a gyerek születése előtt kisakkozzák a párok, hogy hogyan osztják fel a gyes-napokat egymás között. Fejenként 240 napra jogosultak - ez értelemszerűen 240 munkanap -, amiből minimum 60 napot fel kell használni fejenként (vagyis a papának is min. 60 napot otthon kell lennie a babával). Ikreknél jár plusz 180 nap "extra" gyerekenként. Ha valaki egyedül gondoskodik a gyerekéről, annak jár mind a 480 nap.

Az egyenjogúságra törekvés itt is meglátszik: sokan fele-fele (vagy majdnem fele-fele) arányban veszik ki a napokat. Egyébként ez a hivatalos cél is, már többször megfogalmazódott, hogy törvénybe kellene iktatni az 50-50%-ot. Ugyanis nem általános, hogy a szülők ezt választják. Több oka is van, az első az anyagi: ha az apa jól keres, az anya pedig nem annyira, akkor anyagilag nem járnának jól, ha egyenlő arányban akarnák felhasználni a napokat.A gyesen lévő szülő a keresetének kb. 80%-át kapja meg, ha jól értem a számítási formulából. De vannak apukák - nem is kevesen -, akik hálásak, hogy fizetik őket amíg otthon vannak a babával, hiszen ez az együtt töltött, vissza nem térő időszak szerintük minden pénzt megér. És ott van a másik véglet: az a jópár pappa, aki úgy gondolja, hogy a gyerekkel legyen csak otthon az anyja minél többet.

De az utóbbit nem igazán lehet az utcákon érzékelni: rengeteg babakocsis papát látni mindenfelé. Ha nem lennék szégyellős, szuper fotósorozatot készítettem volna már a témában :-) És nem, ők nem csak a "leszaladtam a gyerekkel sétálni" apukák, tényleg egész nap együtt vannak, mindent együtt csinálnak a csemetével. Pl. a kávézókban is láthatjuk őket, rossznyelvek létre is hozták az új kifejezést: lattepappa. Az apuka, aki kávét szürcsöl, míg a gyerek - mint kiegészítő - alszik a babakocsiban. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy az eredeti új szó az volt, hogy lattemamma, ki lehet taláni, kikre használják :-)

Egy újságcikk szerint ezek jellemzőek egy lattepappára:
  • stílusosan öltözködik
  • divatos kávézóban ül
  • trendi babakocsit tol
  • dizájn cuccokba öltözteti az utódot
  • sokáig otthon van a gyerekkel
  • a szülőségből kellemes életstílust csinál

A nap svéd szava: pappaledig (szó szerint: "apaszabadságos"; annak az apukának a jelzője, aki gyesen van)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

jó írás, de nem értek egyet azzal, hogy ez (csak) a kereskedők ünnepe. én, mint első apák nap ünnepelt nagyon is fontosnak és jónak tartom, hogy megemlékeznek rólam.

köszönöm, hogy elmondhattam.

Emőke írta...

Hahó,

Na jó, lehet, hogy túlzásba estem, csak eléggé allergiás vagyok a "fogyasszunk"-mentalitásra.

Magával az ünneppel nincs gond és ha egyenjogúak vagyunk, akkor anyák napja mellé tényleg dukál egy apák napja is...ami - szerintem - nem a (vásárolt) ajándékról kellene hogy szóljon. Az s.k. dolgok vagy a közös programok híve vagyok :-)

Így jobb?...

Névtelen írta...

határozottan jobb;)

Tamara - Guillaume írta...

Ez nagyon érdekes volt! Nem rossz dolog ez, hogy az apák is megtapasztalják, milyen egy egész nap egy picivel és ez nem alkalomszerűen, hanem napokig, hetekig!
Én nagyon értékelem ezt a gyerekbarát rendszert!