2012. június 23., szombat

Vidéken

Az idei Midsommar zuhogó esővel köszöntötte a szabadban ünnepelni vágyó svédeket, legalábbis itt Malmöben... Egészen reménytelennek nézett ki az időjárás, de aztán valamikor késő délutánra egészen szép napos idő lett. És mivel ez az év leghosszabb napja (napfelkelte 4:25, naplemente 21:56), estefelé spontán módon elugrottunk a tőlünk kb. 30 km-re lévő Svaneholms slott-hoz. Ha az ember Malmöből megy, akkor először túlmegy Sturup-ön (ahol a malmöi reptér is van) és megközelíti Skurup-öt, ugyanis ezek egymás közelében vannak :-)

A kastély parkja érdekes, sok különféle stílusú szoborral. Van egy burjánzó virágoskert is, amit láthatóan egy hobbiegylet tart fent és szintén nyitva áll a nagyközönség előtt. A kastély körül egy tó terül el, ami körül két út is vezet, a kék és a piros, helyenként cölöpökön. Mi a rövidebben körbementünk, nagyon kellemes (eltekintve a meztelencsigáktól, amik nagy számban képviseltették magukat) és jó a kilátás a kastély épületére, ami nagyon egyedi, minden oldalról máshogy néz ki. Van egy jó grillezőhely is (lehet, hogy több is), ha valaki saját ebédet szeretne készíteni.

Kellemes meglepetés volt a hely (csináltam pár fotót is, amit mozaikosítottam), biztosan visszamegyünk még, ha másért nem, hát a hosszabb (piros) útvonalat bejárni. Skåne-ban egyébként sok szép kastély van, pl. a Svaneholms slott-hoz közeli, csodás környezetben lévő Häckeberga slott, amit szintén útbaejtettünk, csak hogy egy pillantást vessünk rá.

A hazaút sem volt mindennapi, először is a korábbi eső miatt a talajról felszállt a pára, ami gyönyörű volt a dombos mezők felett, különösen hogy jónéhány lovat is láttunk. Úgy tűnik, sok lótartó lakik arrafelé. Szerencsések voltunk, mert az úton elénk futó / kerülő állatokat sikerült nem elütni, úgymint
  • egy sántikáló vadkacsát
  • egy termetes mezei nyulat
  • egy macskát
  • egy sündisznót
  • egy őzet (a másik szerencsére csak a bokor mögül figyelt)
  • egy borzot (amit eddig még nem is láttam szabadon)
Nem mindennapi lista, az eddigi rekordunk...

A nap svéd szava: slott (kastély)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Biztosan szuper volt a kastély, majd mi is megnézzük.
Az elütött állatokat tekintve szerencsések vagytok, bár lekopogom most rögtön, hogy még én sem ütöttem el egyet sem. Volt már vészfékezés 3 őzike miatt,de mindenki túlélte.
Sajnos borz rengeteg van elütve az autópályák mentén. Régóta próbálom megfejteni az okát, ugyanis csak az autópályákon látni, erdei utakon, vagy kisebb forgalmú helyeken soha nem látni őket. Nyilván autóbolondok!

Üdv, bloggolka

Emőke írta...

Nahát, ezt én is akartam írni: odafelé két elütött borzot is láttunk az autópályán :-(

Tényleg furcsa. Talán a kisebb forgalmú utakon lassabban mennek az autók?...