2012. június 5., kedd

Ingyenes élmények - Malmö (2. rész)

A korábban elkezdett lista folytatása, ezúttal pár belvárosi látnivaló felsorakoztatásával.Plusz néhány nem-annyira-ingyenes kiegészítéssel, ha belefér a keretbe :-)

  • Gamla Väster (nyugati óváros) - hangulatos utcák színes házakkal, abszolút megér egy sétát. Ha elfáradunk, a Café Basement-ben (Långgårdsgatan 8) meg lehet inni valamit (kávé / sör / cider), én persze ajánlom a kladdkaka-jukat ami egy isteni csokitorta: sok-sok csoki és pici tészta :-) Ha jó idő van, ki lehet ülni a kávézó elé.
  • Lilla Torg (Kis tér) - a Gamla Väster közvetlen közelében. Dekoratív tér - és a kiülős éttermek központja), de itt a kedvencem leginkább a Form/Design Center nevű formatervezési múzeum (Lilla Torg 9, a belépés ingyenes). Mindig van valami érdekes kiállítás és a svédek igazán jók formatervezésben. Plusz a kávézóban olcsó a  kávé (15 kr) és designújságokat lehet lapozgatni :-) De megemlítendő az a helyes udvar is (Hedmanska gården), ahonnan a múzeum bejárata nyílik, itt is el lehet kicsit ücsörögni... Egyébként is jó kiindulópont a belváros felderítéséhez, a közelben sok üzlet, sétálóutca van.
  • A Slottsträdgården-ről (kastélypark) már írtam korábban egy keveset. Azon kívül, hogy kávézni lehet, nagyot lehet sétálni a zöldben, a csatornaparton (és a tengerpart sincs messze). Van egy helyes szélmalom is. A várban (Malmöhusvägen 6) lévő múzeumot is fel lehet keresni, igaz, itt csak az ajándékbolt része ingyenes, egyébként 40 kr a belépődíj (egészen pontosan 20 év alatt ingyenes). Az egyik múzeumépületben egy igazi tengeralattjáró is megtekinthető.
  • Két könyvtár, ami még akkor is érdekes, ha nem akarunk olvasni:
    • Stadsbiblioteket, azaz a városi könyvtár (Kung Oscars väg 11) - ez félig egy várszerűség, félig egy modern üvegkocka. Nagyon kellemes hely és építészeti ínyencség, érdemes kicsit bejárni. Remek a kilátás a parkra a hatalmas üvegfelületeken keresztül. Az újságolvasó részleg (balra az 1. emeleten) is izgalmas, rengetegféle magazinból lehet választani. Jó program lehet rossz idő esetére...
    • Orkanen, azaz a főiskolai könyvtár (Nordenskiöldsgatan 10) - a pályaudvar (Centralen / Malmö C) közelében található, szintén egy modern üvegépületben. Az épület nemcsak a könyvtárat rejti, így fel kell mennünk az 5. emeletre, de ígérem, megéri. A könyvtárba belépve induljunk el jobbra, a hatalmas ablakok mentén. Egy idő múlva elérünk ahhoz a részhez, ahol kilátás van a tengerre és a közeli piros-fehér világítótoronyra. Figyeljünk arra, hogy a kitáblázott helyeken - "tyst arbetsplats" vagy hasonló - nem szabad beszélgetni.
A nap szava: innerstaden (belváros)

    Nincsenek megjegyzések: