2012. május 27., vasárnap

Euphoria

Igen, hatalmas eufória van most errefelé, mivel Loreen, vagyis Svédország nyerte tegnap éjjel az Eurovíziós dalfesztivált, a címben szereplő dallal. Hatalmas meglepetésnek ugyan nem nevezném, mert végig nagy esélyes volt, de hát soha nem lehet biztosra menni. Viszont elsöprő győzelem volt, sok maximális ponttal (Magyarország is 12 pontot adott).

Maga a dal egyébként már a megjelenése óta hihetetlenül népszerű Svédországban. Amikor a napokban voltam egy általános iskolásoknak szervezett "mim-fesztiválon" (ami majdnem karaoke, de énekelni nem kell, csak tátogni), kb. 4-5 gyerekcsoport is ezt a számot választotta, pedig választhattak volna bármit a világ popzenei kincseiből :-)

Az itteni újságok Loreent már egyenesen az ABBA-val hasonlítják össze. 1974-ben az ABBA nyerte az Eurovíziós dalfesztivált a Waterloo-val (eredeti felvétel!). De azért említsük meg a másik három győztest is:
Azaz Svédországnak már összesen 5 eurovíziós győzelme van, ami nem rossz eredmény. (Magyarországnak pedig egy sincs, sajnos. De ha jól emlékszem, Magyarország nem is olyan régóta vesz részt, talán a 90-es évek óta?)

Az biztos, hogy Baku - Azerbajdzsán fővárosa - mostantól Loreen egyik kedvenc helye. Apropó, a svéd győzelem hozadéka: a 2013-as Eurovíziós dalfesztivál Stockholmban lesz...

Ui.: Júliusi update: friss hír, hogy mégsem Stockholmban, hanem Malmöben lesz :-)

A nap svéd szava: låt (dal)

7 megjegyzés:

Agni írta...

Nagyon tetszik a dal is és Loreen is, igazi exotikus szépség és a dalban, mozdulataiban is benne van az a déli exotikum, amit szüleitől örökölhetett és ami az európai "fehér" emberre olyan mágikus hatással van:) Gratula Sweden!:)

Emőke írta...

Igen, Loreen szülei marokkóiak. Ő maga viszont már Stockholmban született.

Hajnilla írta...

Azért még bízzunk abban, hogy Stockholm és Göteborg mellett Malmönek is jó esélye van a 2013-as döntö szervezésére. A napokban fog eldölni és a médiát hallgatva Malmö nem esélytelen :-) /Attila

Emőke írta...

Szia Attila,

Igazad van, sajnos beugrottam az egyik netes újságnak (nyilván stockholminak...), szóval tényleg nem csak a főváros esélyes. Köszi az infót!

Neked amúgy van malmői érdekeltséged, vagy csak szimpatizáns vagy?

Hajnilla írta...

Kedves Emöke,
26 éve lakom itt így elmondhatom, hogy már szereztem némi érdekeltséget az országban. Feleségem, Hajni viszont még csak néhány éve van itt (a lundi egyetemen dolgozik), ö mutatta meg a blogodat. Nagyon tetszik, mert úgy látom, hogy reális, változatos és föként nem állandóan panaszkodó (ami sajnos sok itt élö magyarnak egy genetikai tulajdonsága).
Szerintem nem messze lakunk egymástól ... Üdvözöl
Attila / www.bruunmate.com / itt megtalálod az adataimat.

Emőke írta...

Szia Attila,

Köszi a pozitív visszacsatolást, az ilyen kommentek erősen szoktak motiválni az írásra :-)

És épp most jöttem Lund-ből, pont az egyetemről. Kicsi a világ...

Emőke írta...

Szóval a győztes város MALMÖ :-)