2012. május 22., kedd

Ingyenes élmények - Malmö (1. rész)

Jön a nyár, a fapados repülőjegyek ilyenkor különösen jól jönnek (nem reklámozunk, de ha valaki nem tudná, a WizzAir-ről van szó, ők repülnek Budapest-Malmö között).

És ha már valaki ideutazik, akkor jól jöhet egy-két bennfentes infó olyan látnivalókról, élményekről, amik érdekesek, jellegzetesek - és olcsók. Tovább megyek: legyenek lehetőleg ingyenesek :-) Ilyeneket szedtem össze...szigorúan csak általunk is kipróbált dolgokat.

Elsőként a tengerparti attrakciók következnek, mert Malmönek nagy vonzereje a tenger és környéke. Nem véletlenül. A természetes adottságokat sok érdekességgel fejelték meg, és itt nem csak a skandináv építészetre kell gondolni.

Íme a listám:

 • Scaniaparken (2-es busz végállomása, Scaniabadet) - egyrészt fürödni lehet - a víz mély! - vagy napozni a dizájnos faburkolatú stégen, és van egy trópusi hangulatú kiülős bár is, szóval minden adott a lazuláshoz. Vannak homokos strandröplabdapályák is.

  De az én nagy kedvencem a közeli dombnak látszó tárgy, ami inkább egy füvesített amfiteátrum és bent szól a zene, méghozzá a földben lévő hatalmas hangszórókból. Fel lehet ülni a domb tetejére, nézni a teherszállító hajókat, az Öresund-hidat és közben hallgatni a zenét... Akinek eddig megmutattuk, mindenki odavolt érte :-) A zenei kínálatot meg lehet nézni itt, van pl. Sade, Chaka Khan és Sting is. Most látom, hogy 2008-ban írtam is a "zenélő domb"-ról részletesebben.

 • Västra Hamnen (2-es busz, Turning Torso vagy 3-as busz, Propellergatan) - ahol a Turning Torso van, ott van a Västra Hamnen ("Nyugati Kikötő"). Sokszínű, nagyon modern - és környezetbarát - lakónegyed, ami még most is épül. Már az is egy élmény, ha az ember csak végigsétál a színes házak között, amik között helyenként kertek, helyenként patak van, és mindenféle egyedi megoldások. Pl. egy ház, aminek üveg az egyik fala, azaz remekül be lehet látni. A svédek amúgy sem függönyrajongók, így a lakberendezés kedvelőinek van mit látniuk itt (is). Különösen, hogy az ablakokban is mindig van valami ízléses dekoráció.

  Kipróbálásra ajánlom a télen-nyáron kint lévő függőágyakat a Turning Torso közelében, egy kisebb játszótér mellett. És a tengerparton végigvonuló faburkolatot, amin ücsörögni, piknikezni, kávézni egyaránt lehet (van több kávézó is a közelben). Ugyanitt figyeljük meg a tengerbe nyúló nagy köveket, némelyik fényesen csillog, ugyanis ki vannak polírozva. Ez egy műalkotás, aminek a címe "Diamonds are everywhere" ("Mindenhol vannak gyémántok"). Érdekesség: a köveket Kínában polírozták...

  Visszatérve a Turning Torso-ra, az sem ingyen, sem pénzért nem látogatható (mivel egy luxuslakóház), így meg kell elégednünk azzal a látvánnyal, amit kívülről nyújt. De az sem rossz, és persze szintén ingyen van :-)

 • Ribersborg (32-es busz, Ribersborg) - ez a "klasszikus" tengeri fürdőhely, finomszemű homokkal. (Mert igenis, minden ellenkező híresztelés dacára Malmöben tud lenni igazi nyár. Többször volt már, hogy Budapesten vacak idő volt, míg itt remek strandidő.) De ha éppen nem strandol az ember, kellemes hosszú sétákat lehet tenni a parti sétányon. A strand mellett van Malmö legnagyobb kutyafuttató helye is, ami egy csoda. Anno nem tudtuk elképzelni, mi lehet ez a hatalmas gyönyörű rét, közvetlen tengerkapcsolattal. Hát ez a kutyák parkja, érdemes megnézni, ha szeretjük az ebeket :-)

  Ha valakit érdekel a foci, megkeresheti a parti villák között Zlatan Ibrahimovic házát is, egy szürkét kell keresni (átfestették rózsaszínről). A ház mostanság eladó, Zlatan néhány éve 30 millió koronáért vette (kb. 980 millió Ft), ami magasan a legtöbb pénz, amit valaha malmöi házért adtak.

 • Limhamn - Ön (=sziget, 32-es busz, Ön megállóhely) - ha valaki közelebbről szeretné látni az Öresund-hidat, akkor ez az a hely. A Västra Hamnen-től szinte csak a sziluettje látszik, pedig monumentális darabról van szó. A buszról leszállva kis sétát tehetünk a parton és van egy kis kilátóhely is, ahol le lehet ülni. Ez egy nyugalmas hely, távol a város nyüzsgésétől, ezért egyre többen költöznek ki ide (szintén új lakónegyed születik).

A nap svéd szava: besök (látogatás)

  8 megjegyzés:

  Névtelen írta...

  Nagy Like ennek a posztnak :)
  By the way, némiképp offtopic, érdekes lenne olvasni egy postban (vagy egy emailben) Malmö kevésbé vidám és élményteljes oldaláról egy olyan szemével aki valóban ott él.

  Mert Malmö összes pozitív oldalát megtaláltam itt a blogodon :) de nyílván van valami alapja annak a sok programnak ami a város kevésbé vidám és élményteljes részeirôl szólnak.

  Mint költözni vágyó lány, érdekes lenne tudni ezeket az infókat :)

  Emőke írta...

  Oké, vettem :-) Gondolkodom rajta...persze én nem vagyok reprezentatív minta, csak 1 db egyed.

  De hamarosan jelentkezem majd ezügyben! (Csak el ne felejtsem.)

  Biróné Mátyás Erzsébet írta...

  Húha, ha én ezt hamarabb olvasom...kár, hogy nem találtam meg hamarabb a blogodat.
  Mi tegnap jöttünk haza a hétvégi Malmö + Koppenhága túránkból :)

  +1 tipp a low cost utazóknak:
  A parkokban az összefüggő fasor kiválóan helyettesíteni az esernyő funkcióját. Ezért ha esik, nem kell egyből zárt helyre menekülni, meg kell célozni a legközelebbi parkot és letelepedni egy padra :)

  Emőke írta...

  Ez jó :-)

  Bár mintha emlékeim szerint napos, nyárias idő lett volna egész hétvégén. Legalábbis itt Malmöben. Ezek szerinte csak Koppenhágában lehetett rossz idő ;)

  És pont ma hűlt le a levegő olyan 10 fokkal, szerencsétek volt az időjárással.

  Névtelen írta...

  Jó részét láttam már ezeknek, nekem is tetszettek. Szeretem még a sétálóutcát, a kedvenceim a csatorna lépcsőjén lévő "vascicák".
  Tündéri szobrok! Imádom őket.

  Engem is érdekelne, amit itt felvetett valaki: Te hogy éled meg azokat a dolgokat, amit a hírekben látni,hallani?
  Én véletlenül autóval elkeveredtem,félig-meddig a Rosengård közelébe és nagyon féltem, mert csúnyán néztek...

  A blogod viszont tényleg csupa vidámság! Ha csak ezt olvasnám és nem kellene kimennem az utcára meg nem kellene dilis fiatalokkal bajlódnom, tényleg úgy érezném, hogy ez a Kánaán!
  Írj-írj! Lelkesen olvasom!

  Emőke írta...

  Igen, a vascicák nagyon édesek!! Én is szeretem őket.

  Majd igyekszem írni Malmö rossz híréről is, már amennyire én meg tudom ítélni a dolgokat...

  És köszi a biztatást :-)

  M írta...

  A múzeumot kedvelőknek érdekes lehet a Malmöhus. Turning Torsotól pici sétàval elérhető. Közben a halpiac is izgalmas làtnivaló, sőt egy kellemes parkot is útba ejthető.

  Emőke írta...

  Igen, bár a múzeumba belépőt kell fizetni, és akkor már nem "ingyenes élmény" kategória. Mondjuk nem egy hatalmas összeg és a szemben lévő Tekniska Museet-be valamint a Kommandanthuset-be is érvényes ugyanez a jegy. A Tekniska Museet azoknak is izgalmas, akik amúgy nem műszaki érdeklődésűek (mint pl. én is bírom).