2012. január 19., csütörtök

Mikael és Lisbeth

Ma volt a magyarországi bemutatója A Tetovált lány (The Girl with the Dragon Tattoo) című filmnek. Pontosabban a film amerikai verziójának, ugyanis a - mára már világhírű - svéd regényen alapuló filmet először a svédek csinálták meg és nem is rosszul. A női főszereplő, Noomi Rapace ezzel a filmmel indult el a világhír felé. Én a trilógia három darabját először filmen láttam, aztán a hatásuk alatt rávetettem magamat a könyvekre is (svédtanulásnak sem utolsó...de magyarul is kaphatóak), azok persze még jobbak, részletesebbek. A filmek szükségszerűen kihagynak egyes momentumokat.

Az első rész történetéről itt lehet olvasni... Az amerikai verzióban Mikael Blomkvist újságírót Daniel Craig alakítja, akit - bevallom - nem kedvelek. Ezért sem akartam megnézni a filmet, pláne a svéd film után. És elolvasgatva a magyar kritikákat, szinte kivétel nélkül mindenki lehúzta a filmet. "Az amerikaiak csak másolni képesek" és hasonlók. (Érdekes módon a svéd kritikusok rajonganak a filmért, pedig nekik "konkurencia".) Aztán valami bekattant és elrohantam a moziba. Ja igen, Budapesten, ugyanis különös véletlen folyamán éppen itt vagyok 2 napig. A délután 1 órás előadáson persze nem voltak sokan (kb. 12-en), de ez nem is baj. Az egész sor az enyém volt, mindez kb. 40 koronáért (Malmöben a jegy 120 korona lenne).

A film nagyon kellemes meglepetés volt, Daniel Craig pedig remek választás Mikael szerepére (rögtön el is tűnt az eddigi ellenszenvem!). De ne feledkezzünk meg a tetovált, piercinges, punk, stb. Lisbeth Salandert alakító Rooney Mara-ról sem, szerintem sokat fogunk még róla hallani más filmek kapcsán is. Az is nagyon tetszett, hogy Svédországban forgatták a filmet, méghozzá tavaly télen, ami hosszú évtizedek óta a legzordabb, leghavasabb tél volt (ez megkínozta a színészeket, viszont remekül festett a vásznon). Külön plusz, hogy a rendező, David Fincher (Hetedik) nagy súlyt fektetett a két főszereplő kapcsolatára, nekem ez például hiányzott a svéd filmből. Várom a második részt!!

Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom a filmet (persze a svéd verziót is Michael Nyqvist-tel és Noomi Rapace-szal, némelyik pesti művészmozi még játssza). Vigyázat: kifejezetten felnőtt tartalom! Helyenként brutális jelenetek, de nem öncélúan azok.

A nap svéd szava: biljett (jegy)

3 megjegyzés:

Manka írta...

"ez megkínozta a színészeket, viszont remekül festett a vásznon" -- ezen jót mosolyogtam. hát igen :)

én csak olvastam, nem láttam, de talán elmegyek megnézni.
Érdekes, én M. McConnagh...-vel vagyok úgy, mint te Daniel Craiggel, és az én ellenszenvem is elmúlt egy film kapcsán-

Emőke írta...

Hahó,

Ha akarsz egy rendkívül jó moziélményt, feltétlenül nézd meg! Ne hagyd ki, szerintem.

Agni írta...

Én csak a svédet láttam, nagyon tetszett. Kösz a beszámolót, biztos megnézem az amerikai verziót is!