2012. január 12., csütörtök

Új termékek

Közel egy éve összegyűjtöttem néhány korábbi, jelentősebb svéd találmányt és feltalálót. Egy mai hír láttán viszont úgy gondoltam, érdemes pár, napjainkban született találmányt is bemutatni.

Itt van mindjárt a ma bejelentett vízzel működő áramgenerátor, a PowerTrekk, ami bármit feltölt, aminek USB-bemenete van (pl. mobiltelefon, GPS...). A töltő nem csak csapvízzel működik, hanem bármilyen vizet használhatunk, pl. olvadt havat, sáros vizet is :-) A beszámolók szerint a PowerTrekk négy ceruzaelem kapacitását képes biztosítani, amivel tíz órányi üzemidőt képesek adni egy mobiltelefonnak. A töltő május-június körül lesz megvásárolható, ám az árat még nem hozták nyilvánosságra.

Aztán itt van az a probléma, hogy a biciklisek - akik számosan vannak Svédország-szerte - nem hordanak bukósisakot. Nem is kötelező nekik (csak a gyerekeknek). A tapasztalatok azt mutatják, hogy közúti baleset esetén a kerékpárosok súlyos sérüléseiket leginkább a fejet ért behatások miatt szenvedik el. A fejvédő használatát a kerékpárosok leginkább azzal utasítják el, hogy túlságosan kényelmetlen, elnyomja a hajat stb.

Erre kínál nagyszerű megoldást egy új svéd találmány. A találmány lényege egy sisak formájú légzsák, amely alaphelyzetben összecsukott állapotban, a ruházat „gallérjában” helyezhető el. Amennyiben a kerékpárost hirtelen erőbehatás éri, s elveszti az egyensúlyát, a sisakba beépített szenzor érzékelésének megfelelően a fejvédő azonnal felfúvódik, így a fejet egy rugalmas és vastag védőkörnyezet veszi körül, valahogy így. Remélhetően a találmány hamarosan a boltokban is elérhető lesz. Az egyetlen gond csak a várható borsos ár: a kerékpáros „légzsákos” védősisak ára várhatóan 100 000-Ft körül alakul :-(

Végül itt az intelligens tányér, a Mandometer, ami több problémára is megoldást jelent, segít a fogyásban, de megregulázza az ételt fogyasztót akkor is, ha túl gyorsan eszik. Két részből áll: beépített műszerek mérik, hogy milyen gyorsan fogy az étel, az adatok alapján pedig egy kijelző segít nekünk egészségesen élni. A piros vonal jelzi az étkezés sebességét, a kék pedig megmondja, mennyi táplálékot érdemes bevinnünk az adott étkezés alkalmával.

A kutatás, amely egy hónapig tartott, kimutatta, hogy a túlsúlyos gyerekek és felnőttek 12-15%-kal kevesebbet esznek a szokásosnál, ha a tányérra hallgatnak. Az is kiderült továbbá, hogy a kísérlet befejeztével már önállóan is kisebb adagokat fogyasztanak, mint előtte. A Mandometer oldaláról az derül ki, hogy ezt az eszközt klinikákon használják, ára miatt az otthoni elterjedése nem valószínű...

A nap svéd szava: tallrik (tányér)

Nincsenek megjegyzések: