2012. február 1., szerda

Télies

Mínusz 5 fok és havazás, mivel is menjünk iskolába/dolgozni/a városba? Hát persze, hogy biciklivel. (Nem magamról beszélek.) Bár nem mindenki ilyen extrém - és inkább a buszt vagy az autót választja -, de aki igazán alapos, az téli gumit tesz a bicikli kerekére, merthogy az is van. Apropó, busz! Tegnap a 4-es busz sofőrje nagyon kedvesen köszöntötte a felszállókat hogyaszongya "üdvözlöm itt a melegben". És tényleg egész jó meleg volt :-)

Szóval a Magyarországon is "reklámozott" szibériai hideg ide is betört, persze jó kis széllel körítve, úgy még kellemesebb. Mivel egész télen plusz 5-7 fokokkal voltunk elkényeztetve (hó meg sehol sem volt), most aztán didereghetünk kedvünkre. Mindenesetre ma - mint didergéscsökkentő faktor - felfedeztem, hogy egész jól lehet a városon belül is használni a sárga (távolsági) buszokat. Helyenként egy zöld (helyi) buszra jut 4-5 sárga busz, így csak pár percet kell várni. Na jó, ez azzal a fenntartással igaz, hogy nem mindenhol járnak a sárga buszok és ha járnak is, nem biztos, hogy arra mennek, amerre mi mennénk ;)

Viszont ha valaki Malmön belül tömegközlekedik, útvonaltervezéshez használja a közlekedési vállalat, a Skånetrafiken netes szolgáltatását (Reseplanerare = utazástervező). Megadjuk, hogy honnan hová mennénk, mikor indulnánk (vagy érkeznénk) és kidobja a komplett tervet, átszállásokkal, mindennel (időnként vonatokat is tervez bele, ha éppen az a jó megoldás). És az a jó az egészben, hogy működnek a betervezett átszállások, mert percre pontosan jönnek a buszok. Az utazástervezőt mobiltelefonra is le lehet tölteni.

Egyébként regényeket tudnék írni a városi közlekedésről, most csak annyi praktikus infó, hogy
  • a buszon az első ajtón kell felszállni (kivéve babakocsival), a hátsó ajtókon leszállni
  • sem készpénzzel, sem bankkártyával nem lehet fizetni (itt írtam a Jojo-kártyáról)
  • ha ketten utazunk (plusz max. 3 gyerek), ill. egyedül max. 4 gyerekkel, kérjünk Duo/Familj jegyet, 10% kedvezményt kapunk (a Jojo kártya 20%-án felül)

A nap svéd szava: tåg (ejtsd: tóg, jelentése: vonat)

1 megjegyzés:

Emőke írta...

Helyesbítek: csatlakoztam én is - ma -12 fokban bicikliztem vendégségbe és vissza. Túléltem, nem is volt olyan vészes :-)