2011. július 1., péntek

Ruha, kölcsönbe

Eddig nem is gondoltam bele, de most olvastam, hogy Svédországban évente 131.800 tonna textilt "fogyaszt el" a lakosság, ami fejenként 15 kilogrammot jelent. Ebből csak pár százalék kerül újrafeldolgozásra vagy jótékonysági célra (pl. az Emmaushoz, amiről már korábban írtam), a többit a szemétbe dobják. Ez környezetvédelmi problémákat is felvet. Legkárosabbak a poliészter ruházati cikkek...

Ehhez a hírhez kapcsolódik, hogy tavasszal megnyílt Malmöben a Klädoteket, a könyvtár "ruhás" megfelelője, ezernyi ruhával a készletben. Hétköznapi és ünnepi ruhákat is lehet kölcsönözni, a festőnadrágtól az egyiptomi ünnepi viseleten át szinte minden megtalálható. Negyedévente 200 koronába (kb. 6000 Ft-ba) kerül a tagság. Aki ki szeretné próbálni a Klädoteket-et, a Kontrapunkt kultúrházban találja meg, a Norra Grängesbergsgatan 26 B alatt.

A nap svéd szava: kläder (ruházat, ruhák)

1 megjegyzés:

Kata írta...

Ez egy hihetetlenül jó dolog. Kár, hogy Örebróban nincs ilyen... :( Sokszor gondoltam már rá, hogy egy-egy ruhát elég lenne csak egyszer felvenni, és felesleges lenne megvenni.