2011. május 13., péntek

Biciklis élet (1. rész)

Mostanában keveset buszozom - ha a (bel)városba kell mennem, inkább felpattanok a bringára, "aki" egy fekete, svéd gyártmányú Monark bicikli. Jövőbeni terveim szerint a váz színt fog váltani, lehet, hogy türkiz lesz, vagy világoszöld, vagy piros...vagy kék. Vagy ezek kombinációja :-)

Az alapfelszerelés az első és egy hátsó fémkosár, ami bevásárlásnál és könyvtárlátogatásnál is hasznos tud lenni. Aztán van fényvisszaverős citromsárga mellényem is no meg első + hátsó lámpa. A hátsó keréken van egy gyári lakat, pluszban hordok magammal 2 db U-alakú lakatot (amit nehéz levágni, lekopogom). Van egy haldokló biciklikompjúterem is (help, hogy van ez magyarul??), ami az időt és a sebességet mutatja leginkább. Már ha mutatja.

Ja, és van ülésvédő reklámhuzatom is (reklám, tehát ingyenes). Ez akkor hasznos, ha esik az eső és előzőleg nem felejtettük el felhelyezni a cuccost - ugyanis ebben az esetben nem kell a vizes ülésre cuppanni :-)

Viszont a városban ennél izgalmasabb dolgokat is találunk. Ott van pl. a néhány bicikliúton elhelyezett számláló oszlop, ami azt mutatja, hogy aznap hányan gurultak át azon a csomóponton (gyalogost nem számol, csak kerekezőt). Két ilyen oszlopot ismerünk, az egyik a már említett graffitis parkolóháznál - ez van a képen is -, a másik Södervärn-nél (az egyik legnagyobb buszpályaudvar).

Aztán ahol bicikliút van, ott természetesen a bicikliseknek külön jelzőlámpájuk van. Nyilván :-) Saját megfigyelésem szerint ezeknél is gombnyomással kell(ene) jelezni az átkelési szándékot, de valójában anélkül is váltanak - nem úgy, mint a gyalogosok jelzőlámpái.

Folyt. köv.

A nap svéd szava: cykelkorg (biciklis kosár)

Nincsenek megjegyzések: