2011. április 8., péntek

Akut szépség

A malmöi Skåne Egyetemi Kórház, azaz Sus akut-és fertőző osztályának épülete (akutmottagningen och infektionskliniken) nyerte a 2010-es év Városépítési Díját. Nekem már 2009-óta a szívem csücske ez a hatalmas színes henger. Akkoriban kezdték építeni és odavoltam a különböző színárnyalatokért. A tervezést és építést a C F Møller dán építésziroda a svéd SAMARK Arkitektur & Design-nal karöltve végezte.

A díj odaítélésének indoklása:
"A malmöi Egyetemi Kórház területén igen heterogén építészeti formák találhatóak, nagyrészt a folyamatos terjeszkedés
eredményeként, a legidősebb épületek az 1896-1907 közötti időszakból származnak. Különböző építészeti stílusok vannak egymás mellett - a klasszicizmustól a modernizmusig. Az új-, hozzá- és átépítések ellenére a legtöbb épület megtartotta eredeti jellegét. Ugyanakkor megújulás történt az elmúlt 10 évben, mind a tisztán új építések, mind az új- és átépítések kombinációjaként, mint pl. a CRC-ház. Az új létesítmények igénye, az új munkamódszerek és az új technológiák bevezetése a kórház szervezeti megújítását is szükségessé tette.

Az új sürgősségi osztály és fertőző betegségek klinikája jó példa mind az újépítésre mind az átépítésre.
Mint egy ragyogó világítótorony, büszkén reklámozza az utcán a sürgősségi osztály új része "létezését" különbözőségével és láthatóságával. Mind a megbízó, mind az építész mert választani egy, a környéken teljesen eltérő, de izgalmas designt - a körkörös geometriájú formanyelvet. Az új épület előnyösen kapcsolódik a felújított részhez. A keresztirányú üvegszakaszok a három alsó szinten, valamint a különböző színek teszik az épületet kiemelkedővé.

A Skåne Egyetemi Kórház egy hatékony és vonzó épületet kapott amely méltó része lett a malmöi városi környezetnek. "

További fotók és információk itt és itt...

A nap svéd szava: sjukhus (ejtsd: hhhűk-hűsz ; kórház)

1 megjegyzés:

Judit Lingon írta...

Imádom a körkörös épületeket. Ez még a törzsi emlékekből fakadhat - valamelyik előző életemből. ;-) Örülök, hogy jönnek a bejegyzések a blogodban!