2011. január 28., péntek

Graffiti + parkolóház

A véleménynyilvánítás szabadságába beletartozik az is, hogy aki graffitit fest, szabadon tehesse azt. Persze nem bárhol, hanem az arra kijelölt helyeken. Ilyen Malmöben az Anna parkolóház épületének két oldala, 50-50 méter hosszan. A másik két falfelületen viszont szigorúan tilos a festés.

Szóval aki arrafelé jár/autózik vagy biciklizik (itt pont megy is egy bicikliút, sőt egy utcai biciklipumpa is van), akár napról napra változó képeket láthat. Vagy éppen magukat az alkotókat, elmélyült munka közben...

Néhány Anna-graffiti:
A legtöbb graffitis számára ez leginkább önkifejezés, de nemrég egy új kategória is megjelent: az álláskereső hirdetés. Így keresett munkát James, a soul-zenész és Alexandra, egy 20 éves malmöi lány is. De ezt egyelőre még nem veszik annyira komolyan a munkaadók - lehet, hogy ez lesz a jövő zenéje? Bár a hirdetés élettartama elég korlátozott, hiszen bármikor felülfesthetik a konkurrensek.

A parkolóház egyébként a belvárosban van, így gyalog is könnyen megközelíthető (a címe: Kaptensgatan 4). Csak mellesleg említem, hogy belül plusz szolgáltatásokkal állnak az ott parkoló autótulajdonosok rendelkezésére, úgy mint bicikli-, babakocsi- vagy esernyőkölcsönzés, pénzváltás (csak svéd koronáról svéd koronára), sőt ha nem indulna az autó, abban is tudnak segíteni - mindezt ingyen és bérmentve.

Ez meg egy (ugyan szintén svéd) kakukktojás, de tetszik :-)

A nap svéd szava: p-hus (parkolóház, rövidítve)

2 megjegyzés:

Patti írta...

Szia Emőke :)
Szorgalmasan várom a következő bejegyzésed de csak nem jön :D Közben elzarándokoltam az Anna parkolóházhoz a javaslatodra :) Egyébként ha még mindig áll az ajánlatod akkor szeretnék kölcsönvenni egy-két Agatha Christie-t mert végre van egy kis időm pihenni és olvasgatni. (Most csak a szakdolgozatommal meg a svédemmel vagyok elfoglalva :) Te hogy vagy? Nemsokára jön a tavasz, virágok meg minden! (Ha van kedved meg időd akkor ennek örömére megihatnánk egy kávét).

Puszi
Patti

lucillaposta írta...

Elég ritkán írsz mostanában, remélem, minden rendben.

Boldog névnapot! :-)