2010. november 8., hétfő

A stég túlvégén

Régebben írtam már a malmöi, télen-nyáron tengeri fürdővel kombinálható szaunáról (kallbadhus, azaz szó szerint "hidegfürdőház"), amit egy hosszabb stégen lehet megközelíteni, ugyanis bent van a tengerben. Persze nemcsak Malmöben van ilyen, hanem Svédország-szerte. A hétvégén egy másik kallbadhus-t néztünk meg, Malmötől 25 kilométerre, a szintén tengerparti felvésű Bjärred-ben.

Éppen csak meg akartuk kukkantani a helyet, így a parkolás után (ami a helyhez nem méltó, kráternyi lyukakkal megszórt területen történt) a fából épült masszív stég felé vettük az irányt. Naplemente után, persze erős szélben araszoltunk előre rajta. Kicsit félelmetes volt - közben reméltem, hogy tényleg biztonságos a stég. És mentünk...és mentünk...és mentünk...és úgy tűnt, soha nem lesz vége. Még mindig úgy láttuk, hogy a fürdőház nagyon messze van. Az ember azt hiszi, hogy érzéki csalódásban van része. Persze végül odaértünk, és láttunk is pár lelkes fürdőzőt, akik akkor ugrottak be a tengerbe. Gondolom, egy kiadós szaunázás után :-)

Nos, az odavezető stég egészen pontosan 524 méter(!) hosszú. A fürdőház 2004-ben épült az akkor már meglévő stéghez. A szaunán kívül egy korrekt étterem is van a helyes épületben, nem mindennapi kilátással Malmö felé. A szauna tagok részére naponta 6-22 óra között van nyitva, nem tagok részére csak az étterem nyitvatartási ideje alatt. És jó tudni: a fürdőrészlegen legény- vagy leánybúcsúztató (svensexa / möhippa) nem megengedett! ;)

A nap svéd szava: badbrygga (az effajta fürdőkhöz vezető stég neve)

Nincsenek megjegyzések: