2013. július 2., kedd

Házi hírek és intelmek

Megérkezett a legfrissebb hírlevél, lakóközösségünk híreivel. A modern kor annyiban érződik rajta, hogy a nyugdíjas szerkesztő néni - aki egyben igazgatósági tag is - az alagsori irodában található számítógépen szerkeszti meg a két A4-es oldalnyi dokumentumot, majd kinyomtatja és mindenkinek bedobja. Ezt a legújabb számot olvasgatva úgy éreztem, hogy érdekes lehet itt megosztani, milyen jellegű információkat közöl egy svéd lakóközösség vezetősége a tagokkal...

Ja igen, ez itt nem a "hagyományos" (=magyaros) társasházi létforma. Már írtam róla korábban, hogy a tulajdoni viszonyok itt alapvetően mások, mint Magyarországon: egy lakást nem lehet birtokolni, csak a lakhatási jogot lehet megvenni (ezt hívják bostadsrätt-nek). Az ingatlanokat nagyobb cégek birtokolják - pl. a mi esetünkben a HSB, amely cég pl. a Turning Torso tulajdonosa is -, valamint apró részletekbe menő törvények szabályozzák, hogy mi hogyan történjen. Egy-egy lakóközösség (bostadsrättförening) több társasházat is magában foglalhat és mindig van valamilyen neve is, pl. Brf Akvamarinen, Brf Helikoptern. (Viszont ha házat veszünk, annak a tulajdonjoga is a miénk lesz. És természetesen bérelni is lehet, de ezt most nem fejtem ki részletesebben.)

A mi társasházainkhoz tartozik egy hatalmas, gondozott kert is, amiben rengeteg fa és bokor, virágok, épített grill, padok, játszótér, szökőkút, szobrok, stb. található és amit az épületek szinte teljesen közrefognak. (Csak a lenti hírek megértése miatt emelem ezt ki.)

Naszóval, a hírek fordítása, kivonatolása - némi kommentárral:

  • A vezető hír, a fent mellékelt fotóval: lakóközösségünk igényelt és kapott egy svéd zászlót, a Svéd Zászló Nemzeti Komité-tól. Az igénylésben megírtuk (bár mi ugyan nem...de így szerepel a hírben), hogy van egy zászlórudunk és egy ügyes zászlófelelősünk, Birgitta, aki a nemzeti ünnepeken felhúzza a zászlót (mivel azért van alapból is zászlónk). Ezen kívül az is kérhető egyénileg, hogy a zászlófelelős más speciális alkalom, pl. temetés miatt is felhúzza a zászlót. A frissen kapott zászlót Birgitta a nemzeti ünnepen, június 6-án vette át a városvezetés szóvivőjétől, ünnepélyes keretek között. Valamint "köszönjük, Birgitta, hogy kezeled a zászlót!"

  • A kertbarátok csoportja összejövetelt tartott, amire nem sokan mentek el. De akik eljöttek, azok sok kérdést tettek fel. A vezetőség egyik tagja felvetette, hogy ezeket megvitatandó kellene egy külön találkozó. Az első találkozó május 28-án volt, tizenvalahányan vettek részt. Újabb összejövetel is volt, a következő augusztus 26-án lesz. Sok vélemény és kívánság hangzott el.

  • Liftek: Már jóideje különféle gondok vannak több lifttel is (hajjaj...). Az egyiknél a plafonról csöpög az olaj (ez történetesen a mi liftünk), egy másik csak a 2. emeletig megy fel (a 3-ból), a harmadiknál a fénycső ment tönkre. Elnézést kér a vezetőség és az a véleményük, hogy a karbantartó cég nem végezte jól a munkáját, pl. az olajproblémás lifthez jópárszor csak kijöttek, letörölték kívülről az olajat - de nem jártak utána, hogy mi a gond (a vicc az, hogy ez már min. 3-4 év óta probléma). Most beszéltek az illetékes főnökkel, az olajfolyást kivizsgálják, a másik liftnél kábelt fognak cserélni, amit most megrendeltek. A szerelés alatt nem fog működni a lift, majd jelzik előre, hogy mikor. Közben a vezetőség új karbantartó cég keresésébe kezdett (végre!!).

  • Hogyan kezeljük a kertben megjelenő illetékteleneket? "Egy nagy és csodás kertünk van, de néha megjelennek benne olyanok, akik nem laknak itt. Gyakran üres a kert és ez illetékteleneket arra csábít, hogy idejöjjenek. Sajnos egy részük nem megfelelően viselkedik, szemetel, zajong és rongál. Többek között néhány lámpa tönkrement és egy kerti pad össze lett rágva, valószínűleg egy kutya által. Egy mód a kívülállók látogatásainak visszaszorítására, ha emberek vannak a kertben. Ezért reméljük, tagjaink jobban kihasználják a közös kültéri területeket. Fogd a kávéscsészédet, ülj ki a kertbe és érezd jól magad! (Megj.: a svédek ugyebár csak a tegezést ismerik.) Ez egy jó módszer arra hogy észrevegyük az illetékteleneket és elmondjuk nekik, hogy ez magánterület. Ha segítségre van szükséged, pl. kellemetlen betolakodóval találkozol vagy egyéb zavaró dolgot tapasztalsz, a G4S (biztonsági cég) ügyeletét hívhatod hétközben 16 és reggel 7 óra között, valamint szombaton és ünnepnapokon egész nap" (Itt egy telefonszám is van - az esetleges kiszállások díja benne van a közös költségünkben.)

    Saját kommentem: mivel csak nagyon kis részen nem veszik körbe a házak a kertet, nem lenne nagy költség kerítést építeni a maradék "lyukra". Ezt már fel is vetették korábban többen is, de a vezetőség teljesen elzárkózik (gondolom, a költség miatt, biztosan nagy számok villognak a szemük előtt, de nem biztos, hogy a jelenlegi helyzet jobban megéri anyagilag, legalábbis hosszútávon...).

  • Grillezés: Ha valakinek extra grillre van szüksége - vagy a kertben lévő telepített grill foglalt -, a vezetőségtől lehet kölcsönözni. De ne felejtsük el, hogy tilos a földszinti balkonok előtti gyepen grillezni. Ha a balkonon akar valaki grillezni, csak elektromos grillt szabad használni. (Megjegyzés: ebből is látszik, hogy a grillezés nemzeti sport...errefelé a bográcsot nem ismerik, mindenki "grillar" - a kertben, a parkban, a tengerparton, az erdőben, sőt az állatkertben is! -, az újságok tavasztól őszig tele vannak grillezős receptekkel.)

  • Kutyák: "Sok tagnak van kutyája, de nem mindenki szereti őket, sokan tartanak tőlük. Hogy mindenki jól érezze magát, arra bátorítjuk a kutyatulajdonosokat, hogy a kertben pórázon és felügyelet alatt tartsák a kutyáikat."

  • Zuhany a vendéglakásban: Végre lesz zuhanyozási lehetőség a vendéglakásban, a meglévő fürdőszobába sikerül beépíteni. Augusztus 5-én kezdődnek a munkálatok, kb. 2,5 hétig fognak tartani. (Húúú, még egy "végre!!" Az ittlakók foglalhatják a vendéglakást bizonyos összeg ellenében a látogatóik számára. Eddig elég macerás volt, hogy csak WC és mosdó volt benne, a zuhanyozást alternatív módon kellett megoldani. Alig tudom elhinni, hogy ilyen minőségi ugrás következik be, alig pár év könyörgés után. Ez egy külön téma is lehetne...)

  • Új tagok üdvözlése:  Itt és most négy fő felsorolása, névvel, címmel és a beköltözés dátumával. Ők lennének azok [a személyiségi jogok védelme miatt ilyen formában]:
    • Artur J. - április 1.
    • Linda G. - július 18.
    • Tabita N. - augusztus 1.
    • Alister R. - augusztus 15.

  • És végül: "Szép nyarat kívánunk egymásnak, napsütéssel és meleggel" :-)

A nap svéd szava: hiss (lift)

2 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Azért szeretek Északra menni, mert ott 2 nap alatt lelassulok, és szinte szanatóriumban érzem magam...de ez a lassúság már túlzás, szerintem :-)

Hungarian Horntail írta...

"valószínűleg egy kutya által" - ezen kifeküdtem :D
annyira aranyosak ezek a - jó értelemben - pitiáner közlemények, jóleső gondolat, hogy az adott közösségnek nincsenek nagyobb gondjai.