2013. július 14., vasárnap

Eközben...

  • ...megjelent a legfrissebb hivatalos lista arról, hogy - a jelenlegi adatok alapján - mely szakmák művelőinek lesz a legkönnyebb állást kapniuk az elkövetkezendő években.

    Mivel a blogot sokan olvassák olyanok, akik a Svédországba kiköltözésben érdekeltek, ez hasznos infó lehet számukra. Íme a legkeresettebbek:

    • főiskolához kötött számítástechnikai szakmák
    • bányamérnökök és -technikusok
    • orvosok (ez mindig a lista élén van)
    • szakácsok
    • építész- és létesítménymérnökök
    • teherautószerelők
    • specializálódott diplomás nővérek
    • katonák
     
  • Ezzel szemben a következő végzettséggel munkát keresők nagy konkurrenciára és hosszas keresésre számíthatnak:

    • matrózok
    • újságírók
    • gyermekgondozók
    • gondnokok
    • adminisztrátorok és titkárnők
    • fotósok
    • beteggondozók
    • informátorok (kommunikátorok)
    • raktárosok
    • üzletkötők

  • Egy nagy sajtóvisszhangot kapott hír az elmúlt hetekből: Ingvar Kamprad (87), az IKEA alapítója, egyben a világ 4. leggazdagabb embere úgy döntött, 40 év külföldi lét után ősszel visszaköltözik Svédországba. Már jóideje Svájcban lakik (korábban Dániában is élt), a hazaköltözés okaként azt jelölte meg, hogy a felesége halála után közelebb szeretne lenni a családjához és a barátaihoz. Ezzel visszatér a gyökereihez, az Älmhult melletti birtokán fog élni (anno Älmhult-ben alapította az IKEA-t is, ez Småland megyében van).
     
  • Aztán: a norvégok utcai plakátokon kampányolnak "az igazi lazac" mellett, amit Norvégiában tenyésztenek és ezentúl Svédországban is laks-nak írnak - ellentétben a svédül írt lax-szal. Így a vásárlók és leendő vásárlók egyértelműen láthatják már a névből, hogy a hal Norvégiából érkezett. (A poén ebben csak az, hogy a Svédországba importált lazac 98%-a Norvégiából jön...szóval enélkül a nagy kampány nélkül is szinte csak azt lehet kapni, én sem láttam még másfélét.)

  • Ugyanakkor arról is lehetett olvasni, hogy több vásárlóban felmerült, hogy nem is svéd eredetű földiepret vettek az szezonális utcai eperárusokról (a papírdobozon szereplő jelölés ellenére). A gyanús mintákat alapos vegyelemzésnek vetették alá egy németországi speciális laboratóriumban. Ez nem csak a nemzeti érzület miatt fontos :-), hanem mert a hazai eper édesebb (állítólag). De idén eddig mindegyik alkalommal az lett az eredmény, hogy az eper valóban svéd földön termett.

    A korábbi években voltak visszaélések, mert a svéd földiepret drágábban el lehet adni. Viszont idén jó a termés és drága a külföldről származó eper, így nem éri meg trükközni. Legalábbis addig, amíg még szezonja van itt is. Aztán augusztusban kiderül, hogy lesznek-e "álsvéd" eprek.

  • Egy július 8-i hír: a reggeli órákban az Öresund-hídon - amely kizárólag gépjárműforgalmat bonyolít (plusz az alsó szinten a vonatok közlekednek) - egy biciklisre lettek figyelmesek az autósok, több telefonhívás is befutott a rendőrségre. Az illető nemcsak a saját, de az autósok életét is veszélyeztette azzal, hogy a hídon haladt, mégpedig nem is lassan: 35 km/h sebességgel.

    A bringás nem svéd vagy dán volt, az újságcikk jellemzése szerint "a kontinensről érkezett" (még egy bizonyíték a "kontinens-jelenségre"), és már épp a dán oldalon kezdődő alagúthoz ért, amikor a rendőrök elcsípték. Olyan jófejek voltak, hogy az utolsó szakaszon ők transzportálták át Koppenhágába (de a rendőrség szóvivője nyomatékosan kijelentette, hogy ilyesmire azért ne számítson senki a jövőben).

A nap svéd szava: jordgubb (eper)

13 megjegyzés:

ember írta...

mire készül svédország, hogy katonákat importálna... :o

Emőke írta...

Hehe, nem talált... Ez a lista alapvetően belföldi használatra készül, de azért tettem közzé, mert hasznos infó - úgy általában. Szóval nem arról van szó, hogy bárkit is "importálnának" :-) Bár az igaz, hogy vannak cégek, amelyek pl. külföldi orvosoknak segítenek kórházakban állást találni.

Katonákat meg pláne nem importálnának sehonnan, ugyanis ahhoz, hogy a svéd katonaságba (Försvarsmakten) jelentkezz, a legelső feltétel a svéd állampolgárság, elég érthető okok miatt.

Emőke írta...

Egyébként mostanában sokat írnak róla, hogy túl sokan visszalépnek a katonai kiképzésből, az alapkiképzés után. Ezért próbálják vonzóbbá tenni a katonai pályát, pl. nyitottak egy új információs központot is Halmstad-ban (de lesz több is).

Amúgy Svédország nem tagja a NATO-nak, nem tudom, ez mennyire ismert tény.

Renata írta...

Szomorú lettem. Én nemzetközi óvodába szeretnék menni,de ahogy elnézem,nincs rá kereslet.

Emőke írta...

Szia Renáta,

Nem ismerem a hátteredet és hogy hol vagy pillanatnyilag, nyilván nem az én nyúlfarknyi szövegem alapján döntesz a jövődről, hanem körbenézel többfelé is :-) Annyit mindenesetre hozzátennék, hogy a fenti lista eredetijében barnskötare (gyermekgondozó) szerepel, ugyanakkor észlelésem szerint az óvónők (förskollärare) mindig keresettek. Persze az magasabb képzettséget igényel.

Óvoda sok van, nemzetközi óvoda csak pár darab. Én úgy gondolom, jóval nehezebb lehet ezekbe bejutni, munkát találni, még egy svédnek is. Nem tudom, a svéd nyelv mennyire megy neked, de a nemzetközi óvodába is alap a magas fokú svédtudás - mint a svéd munkahelyek 99%-ában...

A lista pedig évről-évre változik, viszont akkor sem szentírás: attól, hogy valamely szakma éppen nem olyan keresett még megüresednek ilyen állások is (nyugdíj, kilépés, stb.), szóval a statisztika csalóka lehet.

Renata írta...

Kedves Emőke!

Köszönöm a válaszodat! Diplomás óvónő vagyok,jelenleg továbbképzésen veszek részt,augusztusban kezdem a svéd nyelvet egy nyelviskolában tanulni :)

Emőke írta...

Szia!

Ha még nem tetted volna, mindenképpen ajánlom a jobb oldali menüsorban a "Ha munkát keresnél / kiköltöznél, ezeket mindenképpen olvasd el - avagy az alapok.." c. részt.

Ami nagy változás a korábbiakhoz képest, hogy most már nem kapsz "csak úgy" svéd személyi számot, csak ha már van munkád. Ez eléggé meg tudja nehezíteni az életet, hiszen personnummer nélkül nem igazán tudsz semmit intézni. Pl. ingyenes svéd tanfolyamra (SFI) sem mehetsz.

A svédtanuláshoz sok lelkesedést és kitartást kívánok! Plusz ajánlom megszívlelésre a Lomb Kató-s bejegyzéseket: http://svedasztal.blogspot.se/search/label/Lomb%20Kat%C3%B3

Meg még sok mást, pl. a kultúrsokkról írottakat...bár Mo.-ról olvasva biztosan furcsa, de kint lakva hatalmas jelentősége lesz a leírtaknak.

Nem tudom mekkora az elszántságod a svéd-projekttel kapcsolatosan, de ha tényleg belevágsz, sok sikert (és szerencsét)!

Unknown írta...

Szia Emőke:)

Svédországban fogok dolgozni szeptember 1-től, egészen pontosan Lundban. A feleségem aggodalmaskodik erőteljesen, hogy a svéd eü. rendszerben nem vizsgálják hülyére majd várandósan. Néhány tanács elkelne, hogy a stresszhormon szintjét lentebb vigyem, melyet ez a kérdés okoz.

Üdv,
Laci

Emőke írta...

Szia Laci!

Az igazat megvallva egyáltalán nem a szakterületem a szülés vagy a szülészet :-) De kicsit utánaolvastam, ezeket a beszámolókat hasznosnak találom:

http://nokkulfoldon.hu/az-en-szulesem-svedorszagban-egy-magyar-anya-szemevel/

és

http://m.lexi.hu/baba-babyshower/20130312_kulfoldon_kismamanak_lenni_i_resz__svedor.aspx

(...ha még nem olvastátok volna)

Valahol ez is egy kultúrsokk (kedvenc témám): mi, Mo.-n felnőve természetesnek és helyesnek vesszük, hogy sok vizsgálatot végeznek a kismamákon. Amikor belecsöppenünk egy másik ország rendszerébe, ahol ez nem így van, a biztonságérzetünk megrendül, "ez így nem lehet jó", "veszélyes kihagyni bizonyos vizsgálatokat", stb. Holott meg lehet nézni a statisztikákat: az esetek túlnyomó részében itt is teljesen egészséges babák születnek - ráadásul kevesebb előzetes "zargatással".

Ezen érdemes kicsit rágódni, megpróbálni elfogadni, talán úgy általában ráhangolódni a svéd lélekre (ezt persze majd Lund-ből lesz könnyebb). Nincs abszolút "jó" vagy "rossz" megoldás - különböző nemzeteknek különböző stratégiái vannak.

Ajánlom a kultúrsokkos bejegyzésemet is, és főleg a linkeket azon belül:
http://svedasztal.blogspot.se/2008/08/ami-sok-az-sokk.html

Én is úgy gondolom, hogy mint az élet sok más területén, itt is sokat segít az optimizmus, ahogy a legelső beszámoló riportalanya is említette. Persze az előzetes információgyűjtés sem árt...és emellett a többi potenciális problémára is jó felkészülni (nyelvi gondok, bürokrácia, stb.).

Unknown írta...

Szia Emőke!

Köszönöm szépen a linkeket, olvasgattam (mert olvasni jó), de közben kiderült, hogy ex-kollégám felesége szült mar Lundban. Szóval a két asszony első kézből tud infót cserélni:) imho a pánik az egész történet túlságosan mesébe illő volta miatt lehet. Kb. Ezüst tálcán nyújtanak mindent, csak menjek és dolgozzak:)

Köszönöm még egyszer!

Laci

Emőke írta...

Szia!

Örülök, hogy megnyugtató módon megoldódott a kérdés, ez a legjobb verzió.

Egyébként amikor anno az első munkaszerződésemet írtam alá Svédországban, szintén ámultam, mennyi minden jár. Tipp: ha nem is említenék külön, a facket- és az A-kassa-tagságot feltétlenül ajánlom, a későbbiekben döntő jelentősége lehet, hogy tag vagy-e.

Unknown írta...

Szia Emőke!

Vmit olvastam a mobility packageben ezekről, nem értettem meg igazán, de utanajarok.

Laci

Emőke írta...

Szia!

Általában nem reklámozzák ezeket túl, itt egy kis olvasnivaló angolul:

http://www.thelocal.se/jobs/?site=tlse&AID=33048

ill.

http://www.thelocal.se/jobs/?site=tlse&AID=45686

Ha munkanélküli segélyt akarsz kapni, min. 1 évig tagnak kell lenned egy A-kassa-ban (ami nem kötelező), amiket a szakszervezetek üzemeltetnek. De lehetsz úgy A-kassa-tag, hogy nem vagy szakszervezeti tag. De az utóbbi is ajánlott, tudok esetekről, ahol leépítésnél csak olyanokat küldtek el, akik nem voltak szakszervezeti tagok (facket), ugyanis őket tényleg nem védi senki. Persze mindkettőnek van havi díja, szervezete válogatja.

Ennyi tömören, részletesebben a fenti cikkekben :-) Ill. ha megtudod, mely facket és a-kassa a cégednél az illetékes, annak a weboldalát is nézegetheted (bár az svédül lesz - Google Translate).