2013. március 13., szerda

Leif, Camilla és a bűnügyek

Ha már krimiről volt szó, muszáj megemlítenem az igazi bűncselekményeket taglaló tévéprogramot, a Veckans brott-ot (kb.: A hét bűnügye). A címmel ellentétben csak kis részben szól aktualitásokról, de van benne szó történelmi bűnügyekről, régóta megoldatlan gyilkosságok felelevenítéséről, nyomozói technikákról és mindenről, ami a témához kapcsolódik. Nem a mennyiségre mennek, egy adáson belül kb. 3 nagyobb téma van. Ezen leírás alapján egy viszonylag száraz műsort képzelhetünk magunk elé, de nem tévedhetnénk nagyobbat.

Az állandó vendég személye garantálja, hogy odaszögeződjünk a fotelba. Leif GW Persson-ról van szó, aki kriminológus professzor és nyugdíjas nyomozó - plusz sikeres krimiíró -, nem mellesleg hatalmas jellem. Óriási szakmai tudása van és ami a szívén, az a száján: nem fél odamondogatni az illetékeseknek (leginkább a magasabb szinteken lévő rendőröknek, nyomozószerveknek). Mindeközben a kissé nyers humorát sem hagyja otthon, én főleg emiatt nézem az egészet :-) Tudom, nem tipikus egy ilyen súlyos dolgokat tárgyaló műsornál, de működik. És persze nagyon érdekes egy szakembertől bennfentes információkat hallani, hogy pl. ő hogyan folytatta volna le a nyomozást egy adott ügyben, vagy hogy bizonyos bűnjelekből mire lehet következtetni. Az ügyeket bemutató bejátszások nagyon igényesen, alaposan meg vannak csinálva. A műsor végén Fråga Leif  (azaz Kérdezd Leif-et), a nézők kérdései alapján, ez is érdekes szokott lenni.

A műsorvezető személyéről - Camilla Kvartoft - se feledkezzünk meg, ő az, aki kezében tartja a dolgokat és irányítja a műsor menetét. És láthatóan tud bánni a professzorral. De alapvetően tényleg Leif-hez igazodik minden, bár ő nem annyira kiszámítható, pláne nem irányítható. A legutóbbi adásban pl. a nemzeti bevetési osztag kapcsán durvult el egy kicsit a helyzet, amikor a jelenlévő illetékes rendőrfőnök nem viselte annyira jól a kritikát (ill. Leif szerint nem tudta megvédeni a rossz döntéseket). Ugyan maga a hangnem végig "skandináv", azaz visszafogott maradt, azért repkedett egy-két jelző (a' la Leif).

És igen, rajtam kívül is vannak rajongók, nem is akármilyenek! Egy figyelmes 90 éves néző jóvoltából megismerhettük a statisztikát, amely leleplezi, hogy Leif hányszor nyúl a szemüvegéhez, hogy a homlokáról az orrára tolja - vagy éppen vissza...
  • január 15 --- 43 alkalommal 
  • január 22 --- 46 alkalommal
  • január 29 --- 76 alkalommal
    (a gyanúk szerint ezután Leif talán tudomást szerzett a statisztikáról, mert:)
  • február 5 --- 19 alkalommal
  • február 12 -- 22 alkalommal
GW Persson kommentárja március 4-én, a kulisszák mögött: "Majd kolosszálisan összezavarodnak, amikor meglátják, hogy ma egyszer sem nyúltam a szemüvegemhez... A jövő héten majd visszatérek a szokásos mintához." :-))

A jövő keddi műsor lesz a szezon utolsó adása (SVT1, 21:00 h). De még min. egy hónapig a korábbi 9 rész is megnézhető az SVT Play-en. Svédül tanulóknak érdemes bekapcsolni a feliratozást (T - Textning på).

A nap svéd szava: utredning (nyomozás, kivizsgálás)

Nincsenek megjegyzések: