2013. február 10., vasárnap

IKEA-tények (2. rész)

Akkor íme még több információ a kék-sárga cégóriás mindennapjaiból:

  • Az IKEA-áruházakban (aki már járt náluk, tapasztalta) van étterem is, ahol tipikus svéd ételeket lehet enni, többek között húsgolyókat (köttbullar). Az évek folyamán az IKEA lett a legnagyobb svéd készétel-exportőr. Az étterem kötelező része az áruházaknak, mert Ingvar Kamprad szerint "nem lehet éhesen vásárolni". Ugyanígy mindegyik áruházban van játszószoba, mert "nem lehet úgy vásárolni, hogy a gyerekek láb alatt vannak".

  • Tulajdonosi struktúra: a közhiedelemmel ellentétben az IKEA ma már nem svéd cég. Ugyan a legnagyobb befolyás továbbra is a Kamprad-családé, de egy bonyolult rendszerben több külföldi országban vannak bejegyezve a különböző IKEA-cégek.

    Először is, van az IKEA-konszern (IKEA Group). A holland Stichting Ingka alapítvány birtokolja az összes részvényt az Ingka Holding BV részvénytársaságban, amely számos országban tulajdonosa az IKEA-áruházaknak és az IKEA-koncepció legnagyobb franchise-tulajdonosa.

    Aztán: az Interogo alapítvány (Liechteinstein) birtokolja az IKEA Holding SA nevű céget (Luxemburg), amely birtokolja az Inter IKEA Systems BV nevű céget (Hollandia), ez az a cég, amely az "IKEA" név és koncepció tulajdonosa. Ennek nagy jelentősége van, hiszen a világon az összes IKEA franchise minden évben 3% jutalékot fizet a forgalom után az Inter IKEA Systems-nek. Csak 2005-ös adatot találtam, eszerint akkor az éves forgalom 135 milliárd korona volt, amiből tehát az Inter IKEA Systems 4 milliárd koronával lett gazdagabb (kb.132 milliárd Ft). Ez a komplikált struktúra korábban titkos volt, csak 2011-ben leplezte le az egyik svéd oknyomozó tévéműsor (és utána maga Kamprad is megerősítette, hogy az információk megfelelnek a valóságnak). Valószínűsíthető, hogy adózási okok vannak a dolog mögött, de további részleteket nem tudni.

    Végül van az Ikano-csoport (Luxemburg), amely főleg pénzügyekben és ingatlanügyekben érdekelt, de részben eladással is foglalkozik.

  • Az utóbbi csoportba tartozik az 1995-ben alapított Ikano Bank is, amely Svédországban, Norvégiában, Dániában és Finnországban működik. Ha számlánk van náluk, a legtöbb tevékenységet csak interneten lehet lebonyolítani. Ez egyébként nem egyedi dolog, pl. én is internetes bankot választottam anno (egy másikat), aminek egyáltalán nincs bankfiókja. Az Ikano Bank reklámjaiban általában a Småland megyei emberek szemfülességét, spórolósságát hangsúlyozzák (természetesen Kamprad szülőhelyéről van szó...).

  • Ha már itt tartunk, Ingvar Kamprad (aki márciusban lesz 87 éves) mindig is kerülte a feltűnést és a pénzszórást. Ő maga egy 1993-as Volvo 240-t vezet - már amikor nem tömegközlekedik. Ha tönkremenne az autója, akkor egy Skoda Fabia-t akar venni. Egy 2010-es svéd interjú olvasható vele itt (a lund-i egyetem lapjának adta).

  • Egy ekkora nemzetközi céget természetesen sok bírálat is ér, ebből sok teljesen jogos. Ilyenek pl. hogy gyakran értékes épületeket bontanak le egy-egy új áruház építése előtt, pl. New York-ban volt ilyen eset. 2012-ben arra derült fény, hogy az oroszországi Karéliában a Swedwood (az IKEA egyik leányvállalata) egy nemzetközileg számontartott, védett erdőt irtott ki.

    Egy héttel ez után a botrány után az került napvilágra, hogy az IKEA az 1970-es és 1980-as évek folyamán NDK-s politikai foglyokat dolgoztatott. Ezt az IKEA be is ismerte és bocsánatot kért. Többször előkerült Ingvar Kamprad fiatalkori szimpátiája a náci párt iránt is (pénzt adományozott, tagokat szervezett), ez a hivatalos Kamprad-életrajzban is megemlítésre kerül.

    Ugyancsak 2012-ben kavart nagy port a svéd sajtóban (de nemzetközileg is), amikor kiderült: az IKEA szaúd-arábiai katalógusából a nők ki vannak retusálva, csak a férfiak és a gyerekek szerepelnek. Az IKEA végül bocsánatot kért - mivel a retusált katalógus nem tükrözi az IKEA értékrendszerét -, de nem vállalt felelősséget a szaúdi franchise működéséért, amely az ominózus katalógust eredményezte.

  • Ingvar Kamprad - talán ezek után nem olyan nagy meglepetés - a világ leggazdagabb emberei közé tartozik. 2012 júliusában 36 milliárd dollárra becsülték a vagyonát, ezzel a világ 5. leggazdagabb emberének számít. Európában "csak" a 2. leggazdagabb. A svédországi vagyona 450 milliárd korona, ezzel a leggazdagabb Svédországban. Viszont nem itt él, hanem egy svájci faluban. Persze Svájcban is ő a leggazdagabb. Három fia van: Peter, Jonas és Mathias, akiknek szintén az IKEA az életük.

 A nap svéd szava: livsmedel (élelmiszer)

3 megjegyzés:

Dalma írta...

Szia!

Láttad, hogy volt egy cikk rólunk, mármint Magyarországról a svt honlapján? Békésen mentem megnézni a híreket, erre látom: "Ungern". Mi a szösz? Tudtam én, hogy itt egyszer rólunk is lesz szó! =)

http://www.svt.se/nyheter/varlden/de-bygger-en-mur-runt-ungern

Ez a videó benne volt a hírekben is vagy mi? =) Nem a legjobb hírek... azért szép képet adnak rólunk és még az is látszik, hogy angolul se tudunk rendesen. :D

Amúgy elolvastam a cikket és teljesen értem a szövegét. Mondjuk lehet, hogy csak azért, mert tudom, miről van szó. Mindenesetre haladgatok... =)

Emőke írta...

Szia Dalma!

Lehet, hogy benne volt a hírekben, én csak ritkán szoktam nézni. Most megnéztem a videót, hát igen...

Mondjuk szerintem nagyon komplex dolog, hogy mi az, ami egy külföldinek - itt: egy svédnek - egy adott országról az elképzelését befolyásolja. Ezt valószínűleg egyéne válogatja. Egy ilyesmi hír csak kis összetevő. Van akinek enélkül is rossz véleménye van (vagy totál tudatlan), de van, akinek pl. van magyar kötődése (ismerős/kolléga, járt Mo-n és jól érezte magát, stb.), ők valószínűleg továbbra sem ítélnek egy darab hírből.

Mondjuk írtak pl. a magyar sajtószabadságról is pár napja: http://www.dn.se/ledare/signerat/eu-maste-halla-i-hatten

Persze jobb lenne, ha nem ilyenek miatt lennénk "hírösek".

Amúgy meg olvasgass szorgalmasan, látod, hogy meghozza a gyümölcsét! Az SVTPlay.se (a közszolgálati tévé, online) is szuper, pláne hogy feliratot is tehetsz a videókra.

Emőke írta...

Ez pl. egy mai hír az Index főoldaláról (a kiváltott hatás egyelőre ismeretlen):

A norvég Helsinki-bizottság jelentése Magyarországról - http://index.hu/belfold/2013/02/14/bjorn/