2013. február 4., hétfő

IKEA-tények (1. rész)

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy mára az IKEA világszerte a "svéd" szinonímája lett. És simán lehet, hogy ez a magántőkés nemzetközi jelenlét és -működés hatékonyabb országimázs az országnak, mint bármilyen más, hivatalos törekvés. (Erre persze nyilván nincs statisztika, nehezen is lenne mérhető.)

Viszont azt hiszem, hogy mi, akik "csak" vásárlunk (vagy akár csak nézelődünk) az IKEA-ban, általában elég keveset tudunk a cégről, pedig bőven akadnak érdekes momentumok - mondom én. Következzen néhány információ, amely talán nem annyira közismert:

  • Az "IKEA" szó az Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd szavak kezdőbetűiből képzett mozaikszó. Ingvar Kamprad a cég alapítója (ma is ő dönt a legfontosabb dolgokban), aki Elmtaryd-ban nőtt föl (mai neve: Älmtaryd), amely Agunnaryd község része.

  • Ingvar Kamprad 1943-ban alapította a céget, 17 évesen. Kezdetben tollakat, képkereteket, órákat, ékszereket, nejlonharisnyákat, pénztárcákat árult - és minden mást, amihez hozzájutott. Csak 1947-ben kezdett el bútorokat árulni, de 1955 előtt nem forgalmazott saját tervezésű bútorokat. Először postai rendeléssel lehetett nála vásárolni, majd 1953-ban megnyílt az első üzlet Älmhult-ban (Småland megye). Később több svédországi áruház is nyílt, majd 1963-ban felavatták az első külföldi IKEA-t a norvégiai Asker-ban, ami Oslo mellett található.

  • Az évente megjelenő IKEA-katalógus (amely a termékek fotóit és az árakat tartalmazza) a világ legnagyobb példányszámban megjelenő kereskedelmi kiadványa: 27 nyelven, kb. 191 millió példányban jelenik meg. Az új kiadás augusztusban/szeptemberben jön ki, országtól függően. Az 1950-1970-es években megjelent példányok komoly értéket képviselnek, kiadási évtől és állapottól függően 50-1600 koronát érnek (kb. 1.700 - 55.000 Ft).

  • A számunkra kissé furcsa nevű (pl. Jokkmokk, Tomelilla, Njuta...) bútorok és egyéb áruk tematikusan kapják a nevüket. Például a fürdőszobai termékek svéd tavakról és folyókról, a konyhaasztalok és -székek finn földrajzi nevekről, a többi asztal és szék férfinevekről, a szőnyegek pedig dán földrajzi nevekről. Ezen a weboldalon található egy nem hivatalos IKEA-szótár, ha valakit további részletek érdekelnének...

  • Jelenleg összesen 340 IKEA található, 40 országban. Svédországban 17 áruház van, a legújabb 2011-ben nyílt meg Västerås-ban (Västmanland megye). A világ legészakibb IKEA-ja Haparandában van (Svédország), a finn határnál.

  • Az öt legnagyobb forgalmú IKEA-ország: Németország 16 %, USA 11 %, Franciaország 10 %, Nagy-Britannia 7 %, Olaszország 7 %.

  • A világ három legnagyobb IKEA-ja:
    --- Stockholm Kungens Kurva
    *, Svédország: 55.200 m²
    --- Shanghai Pudong
    , Kína: 49.400 m²
    --- Malmö Svågertorp
    , Svédország: 44.000 m²

    * Nem, nem írtam el! :-) A hely nevének jelentése: "a király kanyarja"...

A nap svéd szava: varuhus (áruház - de tényleg szó szerint: varu + hus)

Nincsenek megjegyzések: