2012. február 18., szombat

A hó fogságában

A Norrlandi Egyetemi Kórház szerint a körülményekhez képest jól van az a 45 éves férfi, akit tegnap mentettek ki Umeå külterületén egy behavazott autóból. December 19-e óta(!) nem evett semmit és az autót sem tudta elhagyni. Havon és vízen élt, teljesen lefogyott.

Van, aki hihetetlennek tartja a történetet, pl. Johan von Schreeb katasztrófaspecialista. Szerinte egy hónap a túlélési határ. Ha a szervezet nem jut napi 2000 kalóriához, elkezdi lebontani pl. az izmokat. Ezenkívül mínusz 20-30 fok volt és ilyenkor a test nagyon sok energiát elhasznál a remegésre, amivel melegíti a szervezetet.

Egy magánszemély találta meg az autót, aki motoros szánnal járt a környéken. Észrevette az autót, benézett az ablakán és meglátta, hogy valaki mozog bent. Riadózatták a rendőrséget, a tűzoltókat és a mentőket. A férfi nem volt eltűntként bejelentve, de a rendőrség biztos benne, hogy igazat mond. Az autója egy olyan úton állt, amit télen nem takarítanak. Egy hálózsák és a hó hőszigetelő hatása segíthetett neki abban, hogy ne fagyjon meg.

A nap svéd szava: skoter (ejtsd: szkúter, motoros szán)

3 megjegyzés:

Edit írta...

Nagyon durva! Ott töltötte a Karácsonyt a Szilvesztert és még utána is jó sokat várt, fázott és éhezett. Ráadásul senki nem kerestette... :-(

Névtelen írta...

Szia! Tudom, hogy nem ehhez a bejegyzeshez illik, de a segitsegedet kernem. Egy honapja elek itt es meggyulik a bajom az elelmiszer beszerzessel. 'turoszerut' mar sikerult talalnom, de ecetet nem talalok. Almaecetet, meg borecetet igen, de rendeset nem. Tudnal segiteni? Koszi.:)

Emőke írta...

Szia!

Ättiksprit-et keress, ez a 12%-os ecet (de van 24%-os ättika is).

Itt van róluk egy kép: http://2.bp.blogspot.com/-m2lMbZWOciA/TcKT611tU8I/AAAAAAAARtw/mhIJsyy8Xhs/s1600/3262.jpg