2011. október 3., hétfő

Munkakeresés és társai, ismét

Ezennel a munkakereséssel és Svédországba kiköltözéssel kapcsolatos információkat az első helyre tettem a jobb oldali menüben, miután mostanság napi 1-2 segítségkérő mailt kapok ezzel kapcsolatban. (A keresőkifejezések között lassan már csak "munka Svédországban" vagy "svéd állások" van, régebben azért ez nem így volt: mindenféle mókás keresőszavak is előfordultak :-) )

Tudom, hogy semmit nem számít (úgyis kapok még további maileket) , de a "vajon kapok munkát az xy végzettségemmel?" jellegű kérdésekre egyszerűen nincs válaszom (szerintem a svéd munkaügyi miniszternek sincs, pedig ő picit illetékesebb, mint én). Illetve egy biztos "NEM" a válaszom, addig amíg az illető egy jó izmos svéd nyelvtudásra szert nem tesz (ez általában többéves tanulást jelent ám!). Addig meg örülhet egy képzetlennek járó munkának (de ezt is nehéz nyelvtudás nélkül megcsípni).

Emellett a magyar/külföldi végzettség/szakma svédnek megfeleltetése is megérne egy misét, de ebbe azért sem mennék bele, mert fogalmam sincs a rengeteg verzióról, ezt mindenkinek magának kell kinyomoznia.

Végül leírom, szerintem mi kell egy svéd állás megszerzéséhez:
  1. haladó svéd nyelvtudás
  2. haladó svéd nyelvtudás
  3. haladó svéd nyelvtudás
  4. kitartás
  5. szerencse
  6. megfelelő szakmai tudás
A nap svéd szava: lycka (szerencse)

4 megjegyzés:

Patti írta...

De kár hogy nem lehet like-olni :D

Emőke írta...

De a Facebook-on lehet :-) (ugyanis amikor publikáltam itt, belinkeltem ezt a bejegyzést a Facebook-on).

Venator írta...

És még mennyi minden...:)

Emőke írta...

Szia Venator,

Folytathatod a listát :-)