2013. október 23., szerda

Hírek az újságból

A napokban a Metro-t és City-t lapozgatva merült fel bennem, hogy nem lenne érdektelen egy kis aktuális hírcsokrot összeállítanom, amiből talán látszana, hogy miben mások a svéd hírek pl. a magyaroktól.

Na nem arra gondolok, hogy itt csak pozitív hírek lennének, sajnos ez közel sincs így. Bár azok is vannak szép számmal és szerencsére elég nagy nyilvánosságot kapnak azok is - egy önkéntes magánkezdeményezés a hajléktalanok érdekében vagy személyes beszámoló pl. arról, hogyan mentette meg valaki a kollégája életét gyors újraélesztéssel (ez pont két napja volt az újságban) ugyanolyan terjedelmes - itt: kétoldalas - cikket kaphat mint bármelyik "nagyobb" hír.

Naszóval, egy kis szubjektív gyűjtemény erről a hétről, a teljesség igénye nélkül:

  • A gyereket az óvodába adjuk le, a kutyát a kutyaóvodába. (A svéd törvények szerint nem szabad 6 óránál tovább otthon hagyni a kutyákat.) A jelenség főleg a nagyobb városokban jellemző, a kisebb helyeken családi-ismeretségi körben megoldják a felvigyázást, sőt, egyre többen magukkal viszik a kutyát a munkába. A városi kutyatulajdonosok körében viszont gyakori beszédtéma a kutyaovi, az is előfordul, hogy ha az egyik nem válik be, másikba íratják be az ebet. Charlotte Swanstein kutyapszichológus szerint a 6 óra is sok: szerinte ha a kutyákat megkérdeznék, egyik sem akarna órákig egyedül maradni, ilyenkor csak várnak a gazdájukra, hogy végre történjen valami.

  • Amikor a rendőrségi ügy nem is az, aminek először látszik. Egy 32 éves malmöi lakost enyhébb, kábítószerrel való visszaélés miatt hallgattak ki a rendőrségen még júniusban, egy rendőrnő hallgatta ki. Néhány nap múlva telefonált, miszerint kiegészítené a vallomását. A rendőrnő azt mondta, ezzel már elkésett, az ügyészhez került az ügy. De a férfi erősködött, hogy beszélni akar, így végül kapott újabb időpontot. A rendőrségen pedig bevallotta, hogy beleszeretett a rendőrnőbe, de természetesen viszonzás helyett csak távozásra felszólítást kapott. Nem adta fel, a későbbiekben kb. 50 sms-t küldött a rendőrnőnek, sőt, a rendőrség körül is megjelent időnként. Ismételt felszólítás, majd telefonszámváltoztatás volt a válasz. Majd a férfi hirtelen feltűnt a rendőrnő lakásánál, Skåne középső részén. Egyik kezében térkép, a másikban virágcsokor volt. Innen rendőrök vitték el. Azóta távoltartási tilalom is van ellene. De tagadja a zaklatás vádját, szerinte ő csak jót akart és egy rossz szót sem írt. És szerinte ha szerelemről van szó, bátornak kell lenni...

  • Utcán parkoló, kölcsönözhető biciklik folyamatban. A jövő őszre várhatóak Malmöben, az inspiráció elsősorban a koppenhágai rendszer volt (ahol ugye ingyenes a kölcsönzés - a malmöi biciklifinanszírozás még kérdéses, talán reklámokból fogják megoldani). Ugyanakkor sok más biciklis rendszert is tanulmányoznak, a kanadai Montreal-tól kezdve a német Kassel-ig. Ellentétben a legtöbb várossal, itt elsősorban a munkába járókra és a diákokra gondolnak, nem a turistákra - azok inkább csak "bónusz"-nak számítanak majd. A városközpontban kezdik majd a telepítést, majd lépcsőzetesen kibővítik más városrészekre is.

  • Jávorszarvasra vadászott egy férfi tegnap délután Umeå-tól délre (ami viszont jócskán északon van így is), azonban arra nem számított, hogy medve támad rá, amely - elmondása szerint - szinte a szemmiből rontott elő. A vadász leadott egy lövést a medvére, amely elmenekült. Hivatalos nyomkövető vadászok igyekeztek megtalálni a sebzett medvét, de hiába, 40 méter után eltűnt a nyom. A keresést berekesztették, a medvét egészségesnek nyilvánították (én remélem, tényleg az). Ugyan minden jel arra utal, hogy  viszont mivel nincs medvevadászati szezon, esetlegesen eljárást indítanak az ügyben.

  • Hétfőn délben váratlanul bezárt az egyik malmöi Media Markt (Stora Bernstorp), amely - mint most kiderült - már egy ideje anyagi gondokkal küszködött, állítólag a többi elektromos cikkeket forgalmazó áruházzal folytatott árverseny miatt ("ilyen olcsón csak nálunk", stb.). Korábban figyelmeztetést is küldtek a munkaerőhivatalnak (Arbetsförmedlingen), mely szerint felmondások várhatóak. Ez egyébként egy kötelező procedúra, pl. ha 5-25 alkalmatott érintett, min. 2 hónappal a tervezett felmondások előtt meg kell tenni az értesítést, ennél több fő felmondása esetén még korábban.

  • És a végére hagytam a magyar vonatkozású hírt, illetve tévéműsort (közel s távol az egyetlen, ezért is figyelemreméltó): ma este 21:30-kor - igen, pont október 23-án - tűzte műsorára a svéd köztévé a Kobra c. oknyomozó riportműsor legújabb részét, amelynek témája: Milyen hatással van a magyar kulturális életre a szélsőjobb előretörése? Félórában járták körbe a témát, budapesti, szegedi, győri és székesfehérvári helyszínekről jelentkezve, többek között Jobbik-osokkal, Dopeman-nel, Heller Ágnessel és Alföldi Róberttel beszélve...az István, a királyból is mutattak jeleneteket. A végkövetkeztetés talán sejthető, nem igazán lelkesítő. Lehet rosszat mondani a svédekre (és másokra), akik csak a magyar negatívumokra "ugranak", de azt hiszem, ezesetben sem a tükröt kellene hibáztatni... A műsor megtekinthető a neten is, egészen 2014. január 17-ig. Csak magyar + angol nyelvtudással is érdemes belenézni, bár a teljes képhez persze kell a svéd is.
     
A nap svéd szava: hunddagis (kutyaóvoda)

8 megjegyzés:

ben írta...

Malmöből különösen bájos keseregni a magyar állítólagos antiszemitizmus miatt :) Téged nyilván nem érint, ezért nem tudod, hogy az érintettek hogyan élik meg. Egy kis segítség, hogy képben legyél:

http://www.thelocal.se/50790/20131014/

http://www.upi.com/Top_News/Special/2013/08/01/Anti-Semitic-hate-crime-reports-triple-in-Swedens-Malmo/UPI-30681375329720/
http://www.jta.org/2013/08/01/news-opinion/world/reported-anti-semitic-attacks-tripled-in-malmo
http://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_Sweden


Emőke írta...

Szia ben,

Talán nehéz elhinni, de engem valóban nagyon-nagyon elszomorít, ha valakit a származása / vallása / nemi hovatartozása / stb. miatt atrocitások, hátrányok érik, történjen az bárhol a világban. Tehát a malmöi esetek is nyilvánvalóan ide tartoznak (és pláne sajnálom, ha neked személyesen rossz tapasztalataid voltak, de azért remélem, ez nem igaz).

De most ezt idekavarni nem tartom teljesen korrektnek...nyilván lehetne itt szócsatába bonyolódni, hogy melyik ország ilyenebb vagy olyanabb - na én ebbe nem kezdek bele :-)

Amiről én szimplán írni akartam, az az, hogy a) Magyarországról nagyon ritkán tudósít a svéd sajtó (nem vagyunk a világ közepe, el kell ezt fogadni) b) a magyar szélsőségek előretörése - sajnos - tény és emiatt c) tanulságos magyar szemmel megnézni az említett műsort. Megnézted?...

Amit egyébként a magyar idegenellenességgel és társaival kapcsolatban különösen "ütősnek" éreztem, az Heller Ágnes megjegyzése volt, aki kb. ezt mondta: Antiszemitizmus régebben is volt és minden országban van ma is, de ma Magyarországon a legfelsőbb állami szinten is megjelenik - ez a különbség.

Hangsúlyozom, nem vagyok politikai blog, nem kívánok az ügyben vitát nyitni. Tudom, hogy sokak szemében egy külföldön élő magyar minimum fogja be a száját magyar vonatkozású ügyekben. A valóság az, hogy nem szűntem meg magyar lenni, ugyanúgy magyar állampolgár vagyok, aki aggódással figyeli az ország és persze az ott élő emberek (főként rokonaim, barátaim, ismerőseim) helyzetét, de engem is érintenek ezek a dolgok. A magyar híreket lépésről lépésre követni az internet korában pedig nem okoz nehézséget...

ben írta...

persze, megnéztem, mielőtt írtam. Az Alföldi rendezését is láttam a neten. Kicsit hatásvadászra sikeredett a Kobra riportja. Mondjuk ki, hogy ferdít. Aki nem ismeri a magyar helyzetet, az könnyen arra a következtésre juthat, hogy üldözik a kisebbségeket. Pedig ez tényleg nincs így. És nem Magyarországon élő magyarként is zavar, hogy ilyen képet festenek szülőhazámról.
Mint mindenhol, Magyarországon is vannak szélsőségesek, de megfelelően vissza vannak fogva.
Sokkal kisebb az idegengyűlölet, mint Malmöben. Ha nem provokál az ember, akkor mondhati, nem létező. Lényegesen kevesebb atrocitás érne kipában, mint a fent idézett tagot érte Malmöben.

bogár írta...

Hú, hát ezt a Kobra műsort megnéztem, és bizony könnybe lábadt a szemem, hogy micsoda szomorú hely ez a Magyarország, és milyen nehéz lehet azoknak, akik ott élnek. Aztán eszembe jutott, hogy én is itt élek :)
De komolyan, a svédet ugyan nem értettem, de elég durva képet festettek le az országról, nem szeretnék itt élni, ha tényleg ilyen lenne. De szerencsére nem.
Viszont nagyon érdekes két szempontból is: vajon miért így muatta be a riporter, miért van erre szükség: (a) tényleg így látta, vagy (b) így érdekes a műsor, vagy (c) a műsor / megbízó csatorna tulajdonosainak áll érdekében.
A másik, hogy jegyezzük meg, hogy amikor itthon valami hasonló műsort látunk más országokról, akkor az sem biztos, hogy teljesen fedi a valóságot, talán az összkép mást mutatna.
A "leghatásosabb" egyébként a végén az volt, amikor visszaidézte azt a parasztegyszerű jobbikos mondatot a magyar népzenéről. Ugye milyen jól ki lehet forgatni egy halál egyszerű mondatot? Pedig lefogadom, hogy nekik is fontos kulturális elem a svéd népzene...
(nem vagyok se politikus, se jobbikos - ez a mentegetőzésem viszont azt mutatja, hogy valóban van alapja a riportnak, mert itt kell mentegetőznöm, hogy nem vagyok jobbikos...)

Emőke írta...

"És nem Magyarországon élő magyarként is zavar, hogy ilyen képet festenek szülőhazámról." (ben)
"elég durva képet festettek le az országról, nem szeretnék itt élni, ha tényleg ilyen lenne. De szerencsére nem." (bogár)

Sajnos Magyarország ilyen IS - úgy értem, amit láttunk, hiszen nem hamisítottak videót vagy ilyesmi. Abszolút félreértés, ha ebből valakinek az jön le, hogy a svédek szerint a magyarok mind szélsőjobbosok és maga az ország veszélyes hely lenne. A Kobra beharangozójában is azt írták, hogy a Jobbik 17%-ot kapott a legutóbbi parlamenti választásokon (azaz ebből következik, hogy 83% _nem_ jobbikos).

A hirdetésekben, utazási mellékletekben gyakran szerepel Budapest mint vonzó turistacélpont, fürdőváros. Szóval nem rettegnek az emberek vagy ilyesmi..viszont nem is annyira izgatja őket, mi történik egy távoli kis országban, amely még csak nemrég lépett be az EU-ba (történelmi távlatban ez így van). Ha érdekel pl. egy svédet a közép-kelet-európai politika, akkor abban neki a trendek, a tendenciák az érdekesek és persze hogy azok hogyan hatnak Európa stabilitására. Aztán persze lehet összeesküvés-elméleteket gyártani...

- - - - -

"Sokkal kisebb az idegengyűlölet, mint Malmöben. Ha nem provokál az ember, akkor mondhati, nem létező." (ben)

Kérdés, hogy mi számít provokációnak - pl. hagyományos zsidó ruhában lenni az utcán az-e?... Ha igen, akkor helyes-e, ha Malmöben egyesek ezt megtorolják? Ugye nem!! De nemcsak az idegenekről van szó, hanem az elfogadásról pl. melegként (ha az lennék) Budapesten én is illegalitásban lennék az utcán.

Malmöt meg baromi divatos szidni, főleg máshol élve. Borzasztó hely, tényleg :-) Ben, te malmöi vagy-e? (Stockholm, stb. nem ér.)

- - - - -

"jegyezzük meg, hogy amikor itthon valami hasonló műsort látunk más országokról, akkor az sem biztos, hogy teljesen fedi a valóságot" (bogár)

Ott a pont! Valószínűleg nincs olyan politikai jellegű riportfilm a világon, ami mindenkinek tetszene vagy teljesen, 100%-osan a valóságot mutatná. Félórában nincs is idő sok dologra, csak pillanatképekre. Nekem sem jött be minden a Kobrában, a népitáncos vonulat pl. tényleg erőltetett volt.

Ha nem baj :-), a magam részéről szeretnék gátat vetni a kommentáradatnak: tudom, hogy nincs nálam a bölcsek köve és időm sincs mindenféle vitára. (Ez pl. arra a vehemens kommentre is vonatkozik, amely többek között keresztények elleni hadjáratot emleget - erre nincs itt szükség, ezért nem is kerül ide ki.)

bogár írta...

FYI - ha már épp ez a téma.
Ez jött szembe velem a fb-on:
https://hu-hu.facebook.com/notes/kumin-szerint/ny%C3%ADlt-lev%C3%A9l-heller-%C3%A1gnesnek/653233604710418

Emőke írta...

Tényleg, az SVT stábja miért nem a nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkárt kérdezi meg ehelyett a sok mindenféle rebellis helyett, akik nem a hivatalos verziót mondják? Nem is értem...ma biztos ment a letolás az SVT felé is.

Pedig anélkül mostanra már mindenki elfelejtette volna az egész filmet. Ahogy a mai svéd sajtót nézegetem, egy magánblogon kívǘl a kutya nem reagált rá. (Nem negatívumként írom, de mint írtam korábban, túl egzotikusak ezek a magyarok innen nézve. Ami ilyenkor pl. jól jön.)

Szerencse, hogy Mo.-n belül legalább kiegyensúlyozott a tájékoztatás, pl. a közmédiában. Vagy nem?

Emőke írta...

Válasz a nyílt levélre:

http://nepszava.hu/cikk/1001583-heller-agnes-valasza-kumin-ferencnek