2013. június 2., vasárnap

Az "igazi svédek", zavargások és politikusok (1. rész)

Az előző bejegyzésben már elkezdtem feszegetni a témát, ami a közkeletű vélekedés szerint egy egyszerű képlet:

Svédország + színes bőrű bevándorlók = zavargások

Jól hangzik, nem? (Már akinek.) Mindenesetre nem kell rajta sokat gondolkodni, nem egy másodfokú egyenlet. Viszont a társadalom egy bizonyos része úgy érzi, hogy ez így van és kész. Ezt a "bizonyos részt" az egyszerűség kedvéért nevezzük "igazi svédeknek", az idézőjel annak szól, hogy a megnevezés ironikus akar lenni. Ez egy nagyon pongyola megnevezés, mert egyáltalán nem foglal magában minden svéd állampolgárt (sőt!), viszont rengeteg - természetesen fehér bőrrel rendelkező - bevándorló és ideiglenesen Svédországban lakó itteni lakos is ide tartozik. Ők magukat ilyen szempontból "igazi svédnek" érzik, állampolgárságtól függetlenül. Nagyon sokan közülük az SD (Sverigedemokraterna - Svédországi Demokraták) nézeteit vallják.

Az SD egyébként az egyetlen szélsőjobbos, populista parlamenti párt, legfőbb programjuk a bevándorlás nagymértékű visszaszorítása és a bevándorlók jogainak a korlátozása, teljes asszimilációt követelve (integráció helyett). Ugyan hangsúlyozottan az iszlám vallású és egyéb színes bőrű bevándorlók azok, akiket leginkább megneveznek, mint problémaforrás, de ne legyenek illúzióink. A programjukból és megnyilatkozásaikból egyértelműen kiderül, hogy nézzünk bár ki svédnek, ha nem beszélünk akcentus nélküli svédet, nem élünk "elég svéd módon" és nem tudjuk X generációra visszavezetni a svéd családfánkat (ahol X > 3), akkor bizony másod-/harmadrangú személynek számítunk a szemükben, akkor is, ha papíron már esetleg svéd állampolgárok vagyunk.

Viszont a legsvédebb svéd család is problémás, ha az SD definícióját tekintjük, hiszen a svéd királyné, Silvia bizony német és brazil szülőkkel rendelkezik (királyi esküvő: 1976), maga a svéd királyi család pedig a francia Bernadotte uralkodóházat képviseli...tehát esetükben is simán bevándorlókról beszélhetünk. Persze ezt királyi összefüggésben viccesen - és talán felségsértően - hangozhat, de a tények makacs dolgok.

A hozzáállásról még annyit, hogy egy európai közvéleménykutatás szerint a svédek a legkevésbé negatívak a bevándorlókkal szemben - míg a magyarok a legkritikusabbak. Azt is kimutatták, hogy nem az országban élő bevándorlók száma vagy az ország gazdasági helyzete számít ebből a szempontból: a szintén sok bevándorlót felmutató Németországban a hozzáállás hasonló a svédhez, de nem ellenségesebbek az emberek a rosszabb gazdasági helyzetben lévő Spanyolországban vagy Lengyelországban sem.

Úgyhogy amikor mi, Svédországban élő magyarok "bevándorlókat" kiáltunk, érdemes egy pillanatra elgondolkodnunk arról, hogy mi mik is vagyunk? Igen, a bőrünk az fehér (hacsak a nyaralás nem sikerült túl jól), de ettől eltekintve bizony-bizony mi is bevándorlók vagyunk, max. nem látszik kívülről. Közben nem hiszem el, hogy itt és most azt kell bizonygatnom, hogy az embereknek nem a bőrszíne számít... Egyébként 2013-at írunk, csak hát kedves olvasó - aki ugyanígy gondolod a dolgot - volt itt pár komment a korábbiak során, amik miatt teszem ezt a kitérőt. És akkor végre térjünk rá a tulajdonképpeni aktualitásra...

A kollektív bűnösségről és a bűnbakszerepről már írtam az előző bejegyzésben, az előítéletekről úgyszintén. Jelen esetben vegyük a husby-i (Stockholm) zavargásokat, amelyekre ugyebár rá lehet húzni a fenti egyenletet. A világsajtót bejárta a hír az elmúlt héten, hogy zavargások vannak Stockholmban - egyes túlbuzgó hírforrások szerint szinte az egész országban -, rengeteg autót felgyújtottak, a kiérkező tűzoltókat, rendőröket esetenként kővel dobálták meg. Azt, hogy előtte mennyire parázslott a hangulat, nem tudni, de az egész, napokig tartó randalírozás azután robbant ki, amikor egy 69 éves férfit, aki machete-vel hadonászott és a rendőröket is fenyegette, az egyik rendőr lelőtte. Nem ártalmatlanná tette, hanem kioltotta az életét. (Az egész zavargásnak ez az egy áldozata volt, sérültekről sem szóltak a hírek.) Szóval elszabadultak az indulatok, aminek a hivatalos személyeken kívül leginkább a helyi lakosok itták a levét - szintén bevándorlók -, akik a hírek szerint az ablakukból kiabáltak le a fiataloknak, hogy hagyják abba és sajnos sokan konstatálhatták közülük azt is, hogy az autójuk teljesen kiégett.

Ezen a ponton a politikusok is megszólaltak. A miniszterelnök, Fredrik Reinfeldt azt hangsúlyozta, hogy az erőszak nem megoldás semmire, nem szabad, hogy ezt a fiatalok eszközként használják. "A szomszéd autóját felgyújtani, az nem véleménynyilvánítás, hanem huliganizmus.". (Egyébként teljesen egyetértek.)

Az SD szerint - akik szerint a zavargás is azt bizonyítja, hogy "már megint" igazuk van - kijárási tilalom és rendkívüli állapot életbeléptetése szükséges, valamint gumilövedék és könnygáz. A többi párt ezt a javaslatot csípőből azzal utasította vissza, hogy az SD-nek nincs jogalapja bírálatra a jelenlegi helyzetben, miközben a párt tagjai között még mindig vannak olyanok, akik pl. 2010-ben vascsővel inzultáltak bevándorlókat az utcán, mindenféle provokáció nélkül. (Erre utal a fenti sárga figyelmeztető tábla: VIGYÁZAT: Sverigedemokraták vascsővel.) Súlyosbító körülmény, hogy az illetők anno az SD vezetőségében foglaltak helyet. Ennek az ügynek az utóélete szintén megér egy misét, majd adandó alkalommal visszatérek rá, mert számunkra igencsak érdekes...

Viszont hosszúra nyúltam és még közel sem jutottam a mondandóm végére, úgyhogy

Folyt. köv.

A nap svéd szava: invandrare (bevándorló)

3 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Ez nagyon nehéz téma...szerintem minden előítélet a tudatlanságból és a félelemből származik. Nem ismerni valakit, valamit és rossz tulajdonságokkal felruházni sokkal egyszerűbb, mint megismerni az ismeretlent. Pl. sosem találkoztam "igazi" meleggel, és nem tudtam őket hova tenni. Helsinkiben élő barátnőm meleg cimborája nálam lakik 1 hónapig. Szombaton jött és tegnap már azt éreztem, hogy kevesebb lennék, ha nem ismerném őt! Sokmindent tanulhatok Tőle :-) Azt hiszem a "bevándorlókkal" (a szabad munkaerő áramlással érkezőkkel :-D ) is így van, addig amíg nem ismerik meg az egyes embereket, addig nem lenne szabad általánosságban véleményt mondani. Nyilván egy politikai párt másokat tűz ki célul, de nem hiszem h svédebb svéd az, akinek csak svéd felmenői vannak, ill. hasznosabb tagja a "pedigré" miatt a társadalomnak, holott generációk óta nem dolgozik az echte svéd családja, míg pl a magyar orvosok napi 8 órában pl műtenek ezzel életeket mentenek.

nad írta...

Nem szeretném,ha úgy jönne le hogy én most rasszista lennék.Csak úgy gondolom,hogy nagyon el lett cseszve a bevándorlási politika-túl laza- és vannak akik ezt ki is használják.Bidrag-hegyek,abból eléldegélnek,meg "összehoznak" pár gyereket és akkor már megnő a támogatás is.Én úgy vettem észre,hogy itt mindenki egyenlő eséllyel szerezhet képzést,csak hát tanulni kell és megtanulni azt a fránya nyelvet.Szerintem a rasszizmus itt kicsit túl van dimenzionálva,nem erősebb mint bármelyik más európai országban.Az együtt éléssel van a probléma.Egyszerűen óriási a szakadék a két kultúra között és ezt borzasztó nehéz áthidalni.De sajnos én úgy látom hogy a Svédországba érkezőkből hiányzik valamennyire a szándék.Egy ismerősöm egy elszállásoló helyen dolgozik,ahová a frissen érkezőket fogadják.Sokszor leesik az álla ,hogy állnak az egészhez a frissen érkezettek.Úgy panaszkodnak és követelőznek mintha hotelba érkeztek volna.Szóval kis alázatot és együttműködést kéne mutatni.Mondom :ez nem mindenkire igaz,de sajnos akad bőven.
De már talán annyira sok oldalról lehet megközelíteni ezt a problémát,hogy túl bonyolultnak tűnik.
Biztosan ismered Özz Nújen-t,a komikust.Nem tudom,hogy láttad e a Dålig Stämninget,de szerintem ő is nagyon jól közelíti meg a dolgot.Vicces,de egyben szomorú is időnként.Itt a link:
http://www.svtplay.se/ozz-njen-dalig-stamning

Emőke írta...

Szia nad,

Köszi az Özz Nüjen-linket, bevallom, nem ismertem eddig. Nagyon tetszett! Igen, ahogy ő is mondja, sajnos nincsenek egyenlő esélyek...arra gondolok, hogy kurd bevándorlógyerekként az arcába vágta a pályaválasztási tanácsadó, hogy minek tanul, úgyse fog munkát kapni :-(

A király meg egy vicc, tényleg - no comment. És ugye nem kell félteni a svédeket sem, van köztük is sok naplopó. Na meg hogy ki számít terroristának Özz szerint, az is nagyon elgondolkodtató és szomorú.

Mindenesetre még egy érv amellett, hogy ne általánosítsunk a bőrszín alapján.