2012. december 14., péntek

Ami viszont nincs

Kéthetes magyarországi "turnémról" visszatérve, még friss emlékekkel telítve, gondoltam, listát írok olyan dolgokról, amik viszont itt - azaz Svédországban - nincsenek. Na nem mindegyik létszükséglet, de némelyik igencsak jól jönne, legalábbis nekem:

  • A legelső - talán meglepetésre - nem a túró rudi, hanem a dm (Drogerie Markt) üzletek - vagy legalább egy darab itt Malmöben (ez itt a reklám helye). Egy malmöi sorstárssal - persze ő is nőnemű - egyöntetűen megállapítottuk, hogy a svéd illatszerboltok (és a szupermarketek illatszerrészlegei) nem állják ki az összehasonlítást a dm-mel, ugyanis az itteni választék sokkal szűkebb, mint a német drogérialáncnál.

  • WAMP, azaz design-kézműves termékek vására - most először voltam és nagyon tetszett. Ugyan az árszinvonal igazán európai volt, egy fülbevalót azért vettem és csak nézelődni is élmény. Kedvenc termékeim a kábeles táskák voltak :-) Ilyesmi vásárt kérek Malmöbe, please! (Egyébként a következő budai vásár dec. 16-án lesz a Millennáris-on.)

  • Rukkola könyvcserélde - könyvmániás lévén nagy hasznát tudnám venni. Szerintem zseniális ötlet. A távolság viszont lehetetlenné teszi, hogy résztvegyek benne. Vagy meg kellene csinálni a malmöi verzióját? :-)

  • A budapesti Combino villamos (Malmöben egy rövidke vonalon közlekedik egy nosztalgiavillamos, az is csak hétvégén párszor). Rájöttem, hogy szeretem. Mondjuk elég kicsi az esélye, hogy itt is lesz, de időnként előkerül a villamos-téma valamelyik párt részéről. Tudom, nem kis beruházás és méretben Budapest és Malmö nem egy súlycsoport.

A nap svéd szava: marknad (piac, vásár)

5 megjegyzés:

Manka írta...

Érdekes, hogy ami otthon a kaukázusi, az neked orosz, itt viszont a görög joghurt olyan :)

Emőke írta...

Itt is van görög/török joghurt, de azok nem ilyen - oroszos? - jellegűek, hanem krémesebbek, kevésbé savanykásak. Szerintem finomabbak, mint a svéd "sima" joghurtok.

A kaukázusi kefír viszont hagyományosan kissé szénsavas és jellegzetes ízű, ilyet csak Mo-n lehet venni. Sajnos :-(

kisrumpf írta...

Nincs arrafelé lengyel/litván/orosz bolt? Kefirhiányomat ilyen boltokból szoktam enyhíteni. Ha bevándorló van, bolt is kell legyen, gondolom én...

Emőke írta...

Most hogy mondod...pár éve voltunk egy orosz boltban, majd lecsekkolom, létezik-e még. Sőt, lengyel is van, majd oda is bekukkantok.

Köszi a tippet!

Névtelen írta...

Villamost(mindegy milyet) és WAMPot minden városba - szerintem. :)

Ami a kefírt illeti, próbáltad már a Rysk fil-t az arlatól (lásd http://mejeriprodukt.se/2011/09/12/arla-kefir-%D0%BA%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%80-rysk-filmjolk/) ? Ez eleg jol kivaltja a hazai kaukazusit (ami megjegyzem egyre gyengebb es vizesebb az utobbi idoben). Arrol nem is beszelve hogy talaltam Rysk matlagningyoghurtot, ami eddig a legkozelebbi tejfol elmeny az izlelobimboimnak :) Info: http://www.lindahlsmejeri.se/produkter/naturell-yoghurt/rysk-yoghurt.aspx
Beszerzesi helyuk: normal Coop/ICA/gondolom hemköpben is elofordulnak, Nettorol nincs infom.

Ami pedig a Rukkolat illeti, book swap van mindenutt (ertsd konyvespolc ahol ott hagysz egy konyvet es elviszel egyett a polcon allokbol): nalunk a munkahelyen, a Friskis&Svettisben, a tvättstugankban, Arlandan, es a Helsinki repteren is.
Szoval ha megszervezzuk a WAMPot meg lobbizunk a villamosokert akkor a tobbi kerdes megoldva ;)