2012. október 31., szerda

Zene és szöveg - Kent

A Kent Eskilstunából indult (ami Södermanland megyében van, Stockholmtól kb. 100 km-re) és az 1990-es évek közepén meghódította egész Svédországot. Sőt a határokon túl is nagyon népszerűek lettek, persze leginkább Észak-Európában. Összesen több, mint 2,3 millió lemezt adtak el eddig, ezzel kiérdemelték a "Svédország legsikeresebb rockzenekara" címet.

Bár ők maguk a zenéjüket sem popnak, sem rocknak nem tartják és olyan előadók hatottak rájuk mint pl. a Cure, The Jesus & Mary Chain, Dawid Bowie, Depeche Mode és a U2. Tíz albumukból kettőt (Isola és Hagnesta Hill) angolul is megjelentettek, de - sajnos - nem értek el velük nagy sikert a nemzetközi porondon, így a továbbiakban maradtak a svéd nyelvnél.

A legsikeresebb lemezük egyértelműen a 2002-ben megjelent Vapen och ammunition (Fegyver és lőszer), amely tripla platinalemez lett 600.000 eladott CD-vel. Ennek köszönhető a 2003-as díjeső is: többek között 7 svéd Grammy-t és 2 Rockbjörn (Rockmedve) díjat kaptak.

Elfogult vagyok, mert nagyon szeretem ezt a Kent-lemezt. Az egy dolog, hogy jól hangzanak a számok akkor is, ha fogalmunk sincs, miről énekelnek bennük - márpedig én sokáig nem értettem, mi a pálya -, de a szövegek egyszerűen meghökkentően jók. Helyenként versként is megállnák a helyüket. A daloknak pedig egyenletesen jó a minősége, a zenekar szerint is úgy készültek, hogy akár mindegyiküket külön is meg lehessen jelentetni. Hogy terjesszem az igét :-), összeállítottam egy kis listát meghallgatásra (nem a teljes lemez), helyenként dalszöveggel együtt:
Egyébként különösen svédül tanulóknak tudom ezt a zenés-dalszöveges módszert melegen ajánlani (meg persze más nyelvet tanulóknak is, más számokkal), talán az egyik legélvezetesebb verziója a nyelvtanulásnak. Saját tapasztalat... Ehhez - vagy érdeklődőknek - a teljes lemez dalszövege megtalálható itt (ráadásul angol fordítással együtt). Kivéve a Socker-t, amelynek itt van a teljes szövege.

Kellemes zenehallgatást hozzá!

Ja és igen, visszajelzések abszolút érdekelnek, hogy kinek hogy tetszett, illetve milyen benyomást keltett :-)

A nap svéd szava: Sverige (Svédország)

5 megjegyzés:

Kornél írta...

A zenés nyelvtanulást osztom. Tényleg az egyik legjobb módszer, Iszonyatosan bevésődik, sőt akkor is beépül, ha csak később érted meg a jelentést.

Névtelen írta...

első belehallgatás után azt mondom, hogy ígéretes.

egyébként azért kezdtem angolul, hogy megértsem a depeche mode-ot. megérte.

Emőke írta...

Megér második belehallgatást is (a szövegek hogy tetszenek amúgy?)...aztán meg beroendeframkallande :-)

Igen, a motiváció a legfontosabb a nyelvtanulásnál, ha az elég erős, akkor biztos a siker. Sokan misztifikálják a dolgot és mindenféle "nyelvérzéket" emlegetnek...főleg hogy az nekik nincs. Szerintem (is) motiváció kell és kitartás. És nem árt az állandó kíváncsiság sem.

norka írta...

szia Emőke! viszonylag regota kovetem a blogod es egyszeruen imadom. orulok, hogy a svedekrol, mint nagy kedvenceimrol sok kulonlegesseget tudhatok meg itt. emellett nagy orom az is, hogy bemutattad nekem ezt az egyuttest, eddig csak a bob hund,a broder daniel, lykke li és robyn jutottak eszembe a sved zenével kapcsolatban. szerencsere ez a lista egyre csak bövül a jobbnal jobb eloadokkal:)( az abbat szandekosan kihagytam a sved eloadok sorabol, ne minositsuk le a svedek zenei izleset:D)egyebkent en is a motivaciot tartom a legfontosabbnak a nyelvtanulas teren:)mindenjot!

Emőke írta...

Szia Norka!

Köszi szépen, mindig jólesik a bátorítás :-) Remélem, tetszik a Kent zenéje (és szövege).

Minden jót neked is!