2012. szeptember 29., szombat

A mi tortánk?

Az itteni cukrászdákban már régebben feltűnt nekem egy rejtélyes sütifajta, ami a Budapest-torta - vagy Budapest-rolád - névre hallgat. Először arra gondoltam, hogy biztosan nem ismerem elég alaposan a magyar cukrásztermékeket. A Dobos-torta, a Rigó Jancsi, a Rákóczi túrós, az Eszterházi-torta, stb. mind magyar (ha jól tudom), de hogy Budapestről is elneveztek volna egy tortát?...

Aztán rájöttem, hogy ez is a franciasaláta-jelenség tipikus példája. Pár éve megkérdeztem egy ideiglenesen Budapesten dolgozó francia lányt ezügyben, mire azt a választ adta, hogy náluk ilyen, hogy franciasaláta nem is létezik. Na tessék. Utánaolvastam, és tényleg: ez egy magyar találmány. Éppúgy mint a franciadrazsé és a párizsi is :-)

Visszatérve a Budapest-tortához (amiről tehát a svédek meggyőződéssel hiszik, hogy jellegzetes magyar sütemény), cukor, tojásfehérje, liszt, kakaó, mogyoró, tejszín és valamilyen gyümölcs kell bele. Ha valaki ki szeretné próbálni, egy magyar nyelvű receptet is találtam. Én még nem kóstoltam meg, de állítólag elég édes.

A nap svéd szava: bakelse (sütemény)

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Most nem mondod hogy hány éve élsz idekint és még nem ettél Budapeststubb-t? :)
Nekem anno a svéd mutatta meg, hogy mitôl döglik a légy meg az édesszájú svéd, miután pesten egy cukrászdában se találtunk rá a stubbéra, amirôl ô anno szentül megvolt gyôzödve, hogy én biztosan tudom mi ez a hìrös magyar édesség (nem tudtam :) ). Aztán megkóstoltam, rájöttem hogy ehhez kevés közünk van (max annyi, hogy aki kitalálta a stubbét az tudja mi a piskótatekercs, csak átértelmezte a receptet :D), de ettôl függetlenül mivel finom és mindenki szereti ezért nem tolom mindenki orra alá hogy dehát ennek semmi köze nincs a magyar konyhamûvészethez! :)

Névtelen írta...

csak 2 dolog jutot eszembe gyorsan: svédasztal, svédszekrény. sőt, svédcsavar!

Emőke írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Emőke írta...

Edina, te is tudod, hogy nem mindenkinek svéd a pasija, így nálam elmaradt ez a fajta beavatás :-) De esküszöm, meg fogom kóstolni. Főleg ha találok valahol a városban.

Ami a "magyar/nem magyar" kérdéskört illeti, én inkább a felvilágosítás híve vagyok. Pl. még mielőtt kérnek tőlem egy autentikus receptet vagy ilyesmi...

katya999 írta...

Ok, akkor szerdára megvan a küldetés, megmutatom neked! Szerintem isteni, bár egy szeletnél többet fizikai képtelenség lenne megenni, de a mogyoróhab benne utolérhetetlen!:D

Kornél írta...

Hi,
Norvégiában Budapestkake néven terjed, csodálkoztak is, hogy nem tudom, mi az, de ők meg a Neutrogéna norvég formulánál néztek nagyot :)

Amúgy nem rossz, de csak ha szereted a nagyon édes sütit.

üdv Larvikból