2012. április 29., vasárnap

Néhány filmről

Skandináv filmek. Aki még nem látott egyet sem, azt gondolja, nagyon elvont darabokról van szó. Valójában a legtöbbjük nagyon stílusos, értékes, elgondolkodtató és igenis rólunk szól, a mindennapok kérdéseiről. A Millennium-trilógiáról már írtam korábban. De persze vannak jóval vidámabb filmek is.

Nem állítom, hogy reprezentatív a listám, de az alábbi filmeket jó szívvel tudom ajánlani. És hogy hol lehet hozzájuk jutni Magyarországon? Erre sajnos nincs biztos tippem. Némelyik DVD-kölcsönzőben megvan egy-egy film (pl. DVDrent), vagy a művészmozikat is érdemes figyelni. Abban is lehet reménykedni, hogy valamelyik tévéadó leadja. Vagy el kell jönni Svédországba és meg kell venni DVD-n :-) Addig is marad a trailer (a film reklámfilmje), az is valami.

Íme:
  1. Esküvő után (Efter bryllupet, angol cím: After the wedding) --- svéd-dán film Susanne Bier rendezésében, nagy-nagy kedvencem ő is és a film is, amelyet Oscar-díjra is jelöltek. A film nagyon nagy hatással van az emberre, magával ragad és sodor... Ha csak egy filmet kellene ajánlanom, ez lenne az. Trailer itt.
  2. Hogy szeretsz? (Elsker dig for evigt, angol cím: Open hearts) --- dán film, szintén Susanne Bier a rendező. És szintén nagyon érdekes kérdést feszeget. (Ezenkívül Dogma-film.) Trailer itt.
  3. Olasz nyelv kezdőknek  (Italiensk for begyndere, angol cím: Italian for beginners) --- dán-svéd film, nagyon kedves, hangulatos történet (szintén Dogma-film). Trailer itt.
  4. Prága (Prag, angol cím: Prague) --- dán film, ami Prágában játszódik. Trailer itt.
  5. Ádám almái (Adams æbler, angol cím: Adam's apples) --- dán-német vígjáték, de azért van benne egy-két húzósabb jelenet, amikor felszisszentem...Trailer itt.
A fenti filmekben még az is közös, hogy egy kivételével (Olasz nyelv kezdőknek) mindnek Mads Mikkelsen a főszereplője. Róla minimum annyit érdemes tudni, hogy jelenleg a leghíresebb dán színész, aki nemcsak Dániában ismert. Például a Casino Royale-ben láthattuk mint James Bond ellenfelét. Amikor Svédországban lakott, megtanult svédül, főleg mert megunta, hogy a svédek csak mosolyognak és bólogatnak, amikor dánul beszél hozzájuk. Több dán magazin többször is megválasztotta a "legszexisebb dán férfinak". Ennél talán kicsit komolyabb elismerés, hogy 2010-ben a dán királynő lovaggá ütötte.

A nap svéd szava: skådespelare (színész)

6 megjegyzés:

m. írta...

letöltöttem őket, így vizsgaidőszakban a nagy tanulás mellett kis kikapcsolódás, kiváncsi vagyok rájuk nagyon :)

Emőke írta...

Szia!

Ha megnézted őket, érdekelne a véleményed...írd meg majd, oké?

kisrumpf írta...

A Bridge c. krimisorozatot láttad-e? Itt most megy az angol adón. Az Oresund híd főszerepet játszik benne! Lelkesen nézzük, igen jó. A dánok dánul beszélnek benne, a svédek svédül... Persze, erre magamtól nem jöttem volna rá, de a filmsorozatról írt cikk szerint a sorozat finoman gúnyt űz a két nép egymásról kialakult benyomásaiból. Ja, és egy alkalommal elhangzik a "fika" szó is, eszembe jutott a kávé és a kladdkaka :-)

Emőke írta...

Szia!

Nem, sajnos lemaradtam a sorozatról (aminek svédül Bron, dánul Broen a címe), csak olvastam róla. Remélem, ismétlik még...

Az IMDb.com-on 7,9 pontot kapott, ami nagyon jó.

És igen, a két nép viszonya helyenként tényleg problematikus :-)

lilja4ever írta...

Szia!
A Hogy szeretsz?, Olasz nyelv... és az Ádám almái kapható dvd-n, a Prágai történetet (nálunk ezen a címen ment) adták már a tv-ben, amúgy mindegyik filmet hosszan játszotta a Cirko-Gejzír mozi, ahol kb. 2-3 hetente vannak skandináv filmbemutatók (szerencsére). Ha Te is kedveled Mads Mikkelsent, akkor a Zöld hentesek is kötelező darab (ha még nem láttad volna). Jut eszembe, épp megnyerte Cannes-ban a legjobb férfi főszereplő díját a Jagten c. filmért.

Emőke írta...

Szia,

Köszi a kiegészítéseket!

Igen, hallottam a cannes-i díjról, örülök neki. A Zöld hentesek még nem volt, de akkor felvéve a listára :-)