2012. március 30., péntek

A "pénteki hangulat"

Ennél jobban sajnos nem tudom lefordítani a fredagsmys-t (főnév), ezt a tipikusan svéd fogalmat. Egyébként ez egy viszonylag új szó, az 1990-es években keletkezett. Ha valami mysig (melléknév), akkor hangulatos, otthonos, kuckós - egyszóval kellemes. Ilyen - jó esetben - a péntek este a svéd családoknál illetve a baráti köröknél.

Hozzávalók:
  • közös tévézés
  • rendelt étel (pl. pizza) vagy s.k. falatkák
  • chips / pattogatott kukorica / sós mogyoró (azaz tilltugg vagy snacks, fejenként 3,7 kg fogy belőlük évente)
  • mindenféle édességek (csoki, karamella, zselécukor, marcipán, gumicukor, stb.), gyűjtőnevükön godis, amit magunknak válogatva és kimérve lehet kapni (éves fogyasztás: 17 kg, ami a világon a legtöbb és az EU-átlag duplája). Vagy jégkrém.
  • üdítőitalok / alkohol

Előnyök: egy kis kikapcsolódás, a gyerekpszichológusok szerint is csökkenti a stresszt.

Hátrányok: a cukorbetegek és a túlsúlyosok számának növekedése az egészségtelen ételek és italok miatt. Az üdítőitalok és a chips helyett ezért inkább zöldségeket, magokat, olajbogyót, sajtokat és vizet ajánlanak.

A fredagsmys fogalma remek marketingeszköz, főleg az élelmiszergyártóknak. Az OLW chipsgyártó cég zenés reklámfilmet is forgatott a témában, ami megtekinthető itt. Apropó, a svéd tévéket nézve feltűnően sok az olyan reklám, ahol a szereplők dalra fakadnak. Például a tévédíjat becsületesen befizető polgárhoz becsöngetnek és kórusban eléneklik neki, hogy de tök jó, hogy nem bliccelte el a dolgot. Valahogy a dalolászás egy alapelvárás, legalábbis a reklámokban :-)

A nap svéd szava: läsk (üdítőital)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez a dalolaszas svéd dolog kell hogy legyen. Amint vége van a mellonak elkezdik adni a Sa ska det lata-t, aztán jon a nyár es az Allsang minden mennyiségben, ősszel jon a digiloo es novembertől kezdve meg mi.senki karácsonyi dalokat énekel - ki templomban, ki tv.ben. Es ez így megy évről évre :)

Névtelen írta...

Atomot a radiotjanstra...!Nagyon utálom őket, az ember semmit se kap a pénzért cserébe... :-[[