2009. május 3., vasárnap

Kirseberg

Ez a városrész neve, ahol lakunk Malmöben (ejtsd: "sirszeberj"). Attól is különleges, hogy két dombra épült - miközben Malmö többi része teljesen sík -, erre utal a városrész beceneve is: "Backarna" (a dombok). Egy igazi kirsebergi legelőször is Backarna-lakónak mondja magát, és csak utána malmöinek :-) Kb. 6 négyzetkilométernyi területről van szó, ami ma 14.000 embernek ad otthont. Ez egyébként Malmö egyik legrégebbi munkásnegyede, a vidékről ideköltözők jellegzetes színes házakat építettek, ez az ami Kirseberg alaphangulatát megadja.

A terület szintkülönbsége miatt építettek itt egy kerek víztornyot is anno, ami ma már lakóházként funkcionál. És van itt egy impozáns börtön is. Nem panaszkodhatunk, teljesen csöndes a környéke. A szomszéd utcában van igazi szélmalmunk is, persze már nem működik. És szerencsére van sok park és zöldfelület is. Közvetlenül mellettünk, pár lépésre a legnagyobb, a Beijers Park - sok-sok fával és madárral, réttel, állatos játszótérrel és kis kacsaúsztató tavacskával. És persze sok nyúllal ;)

Üdvözlünk Kirsebergben - de vezess óvatosan a dombokon! Emitt pedig egy tipikus, hangulatos belső utcácska látható. De ez a legszebb kirsebergi fotógyűjtemény, amit eddig a neten találtam (egy Malmöben lakó pár készítette a képeket).

Itt pedig egy térkép található Kirseberg részeiről (mi a Bulltofta nevű részen lakunk). Ez a "kisváros a városban" ma sem a leggazdagabb negyed (az átlagjövedelem a malmöi átlag alatt van), de kellemes, nyugodt, zöld hely. Mi szeretünk itt lakni :-)

A nap svéd szava: vattentorn (víztorony)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Éljen éljen sokáá' Kirseberg!
Köszi, ennek a postnak én külön-nagyon örültem!

R

Emőke írta...

Szuper, akkor már nem írtam hiába :-))